• A tinédzserkori fogamzásgátlás

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Hazay Máté

    Tinédzserkorban, a nemi élet kezdetén különösen fontos téma a biztonságos szex és fogamzásgátlás. Sajnos gyakran épp ebben az életkorban nincs kivel megbeszélni a legfontosabbakat: a tini nem mer kérdezni, a szülő vagy az iskola pedig nem mindig nyitott az őszinte, megértő kommunikációra.

    Magyarországon egy felmérés szerint a 15 éves lányok harmada már átesett az első szexuális élményén, erre sok esetben védekezés nélkül került sor. A tinédzserek a lehetséges veszélyekkel vagy nincsenek tisztában, vagy hajlamosak könnyelműen túllépni rajtuk (velem ez úgysem történhet meg). Cikkünk az első fogamzásgátlási módszer kiválasztásához, a szexuális élet biztonságos elkezdéséhez ad tanácsokat.

    Hirdetés

    Csak őszintén!

    Jó szülő-gyerek viszony esetén a szex nem tabu téma. Ideális esetben a lányok már jóval az első együttlét előtt ismerik a testük működését, számon tartják a menstruációjukat, beszéltek a védekezésről, fogamzásgátlásról is. Az érett, felelős gondolkodás része, hogy a tinédzser a szülővel (vagy legjobb barátnővel, vagy akár egyedül is) felkeres egy nőgyógyászati rendelést, ahol az orvossal ki tudja választani a számára legmegfelelőbb, biztonságos fogamzásgátlási módszert. Számos kórházban működik "tinédzser ambulancia", ahol speciálisan a 20 év alatti lányokat várják. Legfontosabb szabály, hogy "merj kérdezni"!

    Hormonális fogamzásgátló módszerek

    A lányoknál az első menstruáció általában 11-13 éves korban jön meg. A petefészkek hamar szabályosan kezdenek működni, a mensesek idővel rendszeresen követik egymást. Ha ez már 1-2 éve így van, általában nincsen akadálya a hormontartalmú fogamzásgátló használatának.

    A szervezetbe bevitt női hormonok átmenetileg leállítják a petefészek működését, kikapcsolják a tüszőérést, ezáltal megtermékenyülés, terhesség sem jöhet létre. Jó hír, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlóktól számos egyéb, kedvező hatás is várható: csökken a vérzés mennyisége, kiszámíthatóvá válnak a ciklusok, csökkennek a kellemetlen menstruációs görcsök.  A női hormonok csökkentik a bőr faggyútermelését, ezért jótékony hatással vannak a tinédzserkorra jellemző zsíros, pattanásos arcbőrre, homlokra is! Erősödnek a körmök, szebbé válik a haj is.

    Amikor a hormonális fogamzásgátlás szóba kerül, sok fiatal tart bizonyos mellékhatásoktól. Ma már tudjuk, hogy a modern készítmények nem okoznak sem elhízást, sem depressziót, sem fokozott szőrnövekedést. Abbahagyás után a petefészek normál működése visszatér, nem alakul ki meddőség.

    A hormonbevitel  „klasszikus” módja a fogamzásgátló tabletta szedése, itt a kívánt hatást a rendszeres, napi tablettabevétellel lehet elérni.  Mindennapos odafigyelést igényel, de lelkiismeretes szedés esetén kiváló védelmet nyújt.

    Amit a fogamzásgátlásról tudni kell


    Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
    Amit a fogamzásgátlásról tudni kell>>

    Modernebb, kényelmesebb változata a hormontartalmú hüvelygyűrű, ami automatikusan adagolja a szervezetbe a tablettához hasonló hatóanyagokat. Tinédzsereknek ez utóbbi praktikusabb megoldás, hiszen nem lehet elfelejteni bevenni, nem lehet otthonhagyni, egy esetleges gyomorrontás, hányás sem befolyásolja a hatékonyságát. Mivel a hüvelyen keresztül szívódik fel, ezért kevesebb hormonmennyiség is elég ugyanahhoz a hatás eléréséhez.

    Összességében, a hormonális fogamzásgátlás rendszeres orvosi ellenőrzés (méhnyakrák-szűrés, vérvétel) mellett bátran javasolható első fogamzásgátló módszernek, akár már 14-15 éves korban is.

    Sürgősségi fogamzásgátlás

    Ha védekezés nélküli együttlét történt, vagy a védekezésbe hiba csúszott (kiszakadt óvszer, kihagyott tabletták) még van segítség. A nem védett aktus utánra való az úgynevezett esemény utáni tabletta.

    A régebbi, jól ismert „72 órás” tabletta nagyobb adag sárgatesthormont tartalmaz, és összetett hatása révén gátolja a terhesség kialakulását.  Ahogy a neve is mutatja, a szeretkezést követő 72 órán belül kell bevenni. Ma már létezik egy újabb készítmény is, ami 120 órás (5 napos) időkorláttal rendelkezik, hatása némileg eltér a klasszikus 72 órás tablettáétól. Ezeket a gyógyszereket sürgősségi ambulanciákon vagy a háziorvosnál lehet beszerezni. Mindkét megoldás csak „végszükség esetén” alkalmazható, hosszú távú fogamzásgátlásra nem alkalmas! Ilyen esetben célszerű fogamzásgátló tablettát vagy hüvelygyűrűt felíratni. 

    Gumi óvszer

    Nagyon fontos, hogy minden együttlétnél legyen óvszer is, mert csak ez véd a nemi úton terjedő fertőzésektől. A fiúk egy része kellemetlennek, természetellenesnek tartja a használatát, de ez inkább pszichés idegenkedés, mint valós probléma. Tinédzserkorban gyakrabban fordulhat elő hibás használat (lecsúszás, szakadás) is, ezért spermicidekkel  vagy hormonális fogamzásgátlással való kiegészítése ajánlott.

    Egyéb módszerek

    A spriál hatékony eszköz, de még nem szült nőknek, tinédzsereknek nem ez a megoldás javasolható.  A megszakított közösülés nem hatékony, semmilyen korosztálynak nem nyújt megfelelő védelmet. A naptár-módszer közepes hatásfokkal működik, tinédzsereknek szintén nem ajánlott.

    (WEBBeteg - Dr. Hazay Máté)

    Módosítva: 2012.05.10 11:07, Megjelenés: 2012.05.10 11:07
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Hogyan beszéljen lányával a fogamzásgátlásról?

    A mai modern és rohanó világban nagyon gyakran tapasztalható, hogy a szülőknek nem jut ideje arra, hogy a gyermekeikkel foglalkozzanak. Különösen észleljük ezt akkor, amikor nemritkán 13-15 éves lányok érkeznek a rendelőbe azzal a panasszal, hogy pozitív lett a terhességi tesztjük, vagy hogy lehetnek-e terhesek, ha még nem is menstruáltak.

    Életmódtanácsok fogamzásgátlót szedők számára

    Napjainkban a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése széleskörűen elterjedt. Célszerű betartani azonban néhány szabályt ahhoz, hogy a tabletta a legbiztonságosabban, egészségünk veszélyeztetése nélkül védjen a nem kívánt teherbe esés ellen.

    Fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos tévhitek

    Van néhány olyan állítás a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatosan, amik a köztudatban sajnos igen elterjedtek, emiatt számos nő fél a fogamzásgátló tabletta szedésétől, cikkünk célja, hogy eloszlassuk a tévhiteket

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Így gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.