Alacsony trombocitaszám terhesség alatt - Mit jelent?

szerző: Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus - Trombózisközpont
megjelent:

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami általában kezelésre szorul. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvosnő árulta el.

A trombociták szerepe

A trombociták, vagyis a vérlemezkék igen fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében. A csontvelőben képződő elemek a véralvadást segítik, mégpedig úgy, hogy sérülés esetén ezek összecsapódnak, így megakadályozzák a jelentős vérvesztést.

Ebből kiindulva trombociták mind a túl magas, mind a túl alacsony szintje komoly problémákat okozhat: előbbi esetben fokozódik a véralvadás és életveszélyes vérrögök alakulhatnak ki, míg csökkent mennyisége a vérzéses szövődmények esélyét növeli meg.

Alacsony trombocitaszám terhesség során

A váradósság során több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták mennyiségét is ellenőrzik. Normál értére 140-440 g/l. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ennek szintje lecsökken, mely igen megijesztheti a kismamákat. Hátterében több ok is húzódhat (pl. magas vérnyomás, HELLP, ITP, egyéb hematológiai betegségek), ám gyakran nem derül fény a kiváltó okra (gesztációs trombocitopénia). Az alacsony vérlemezkeszám nagy veszélye a vérzés, így értéke jelentősen befolyásolja a szülés módját (természetes szülés vagy császármetszés), ugyanis szülés során az állapot jelentős vérvesztést generálhat.

Bővebben< Tudnivalók a trombocitopéniáról (alacsony vérlemezkeszám)

Mit lehet tenni?

Először is fontos az várandósság során folytatott megfelelő életmód, ugyanis ezáltal csökkenthető az olyan állapotok kialakulása, melyek provokálhatnák a vérlemezkék csökkenését (pl. magas vérnyomás). Sajnos van, hogy az odafigyelés nem elég, és a kismamánál egyre csak romlik a vérlemezkék értéke. Kezelésre akkor van szükség, ha a számuk 50-70 g/l alá esik - ekkor szteroid injekcióra van szükség - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Bővebben A vérlemezkék (trombocita) laborvizsgálatáról részletesen

dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológusTrombózisközpont
Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus

Cikkajánló

Alacsony trombocitaérték - Mi okozza?

Dr. Váróczy László, hematológus
Az elmúlt napokban vérvételen voltam, ahol valami gondot találtak a trombocitaszám értékével, annyira alacsony, hogy értékelhetetlen lett. Szeretném pontosan megtudni, melyik szerv működési zavara okozhatja ezt a lehetséges problémát? Összefügg-e a vér sűrűségével, vagy komolyabb betegség merülhet-e fel? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.