• Trombocita téma

    WEBBeteg - Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász
    A vérben átlagosan mikroliterenként 150 000-400 000 (150-400 G/l) vérlemezke (trombocita) található. Kóros vérzéses tünet jelentkezhet, ha a vérlemezkeszám 30 000/mikroliter alá esik (<30 G/l), de súlyos vérzéssel (akár központi idegrendszeri vérzéssel) járó tünetek általában csak akkor jelentkeznek, ha ez az érték 10 000/mikroliter alatti (<10 G/l).
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    A véralvadás bonyolult, összetett folyamat, melynek elemei mind szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben ne jöhessen létre vérzés, vagy ha keletkezett, akkor hamar elállhasson.
    WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus szakorvos
    Az elmúlt napokban vérvételen voltam, ahol valami gondot találtak a trombocita szám értékével, értékelhetetlen lett. Szeretném pontosan megtudni, melyik szerv működési zavara okozhatja ezt a lehetséges problémát? Összefügg-e a vér sűrűségével, vagy komolyabb betegség merülhet-e fel? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
    A TTP, azaz a trombotikus trombocytopenias purpura egy vért érintő betegség, amelyben a vérlemezkék elhasználódnak az erekben kialakuló kis vérrögök miatt. Az esetek többségében a betegség oka nem ismert.
    Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus főorvos
    Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami általában kezelésre szorul. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
    Nagyon sokszor egy-egy vérvizsgálat alkalmával találkozhatunk olyan kifejezésekkel, melyeket előtte még soha, vagy nem igazán hallottunk. Most segítünk ezekben az idegen kifejezesek megértésében!
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
    A vérlemezkék (trombocita) a véralvadásban játszanak szerepet. A csontvelőben képződnek, a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapzódva eltömítik az érsérülés helyét, ezzel elősegítik a vérzés megállítását.
    Orvos valaszol - Dr. Tomonkó Magdolna
    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném a segítségét kérni. Az idei vérképemen 3 csillag jelent meg. Az alkalikus foszfatáz, melynek értéke: 97; a kálium 5, 6-os értékkel és a thrombocyta 510-es...
    Orvos valaszol - Dr. Deli Tamás
    Kedves doktornő! Jelenleg 27 hetes terhes vagyok.Terhességem elején trombocita számom 140 Giga/L, 21 hétben 128 Giga/L, jelenleg 109 Giga/L.Kérdésem az lenne mennyi az a minimális érték ami még nem veszélyeztett ill. mi a teendő ha...
    Orvos valaszol - Dr. Molnár Anna
    Tisztelt Doktornő / Doktor Úr, terhességem alatt a pajzsmirigy működésem felborult (korábban ilyen problémám nem volt) és egész terhesség alatt túlműködés miatt propycilt szedtem (35.hétig). E miatt a kisbabámtól 6 hetes kora...