Nagy port kavart az egynapos szülészet híre - Utánajártunk az érintettek véleményének!

Szerző: WEBBeteg összeállítás

Amennyiben a kormány jóváhagyja a szaktárca tervezetét, a jövőben a kismamákat a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházak. Habár a jogalkotók szerint a kismamák szabadon dönthetnek arról, hogy élnek-e a szülés utáni gyors hazatérés lehetőségével, a kórházaknak valószínűleg érdekében áll majd az újdonsült anyukák és egynapos csecsemőik hazatérése, mivel ezzel jelentős összeget - kétnapi szolgáltatási költséget - spórolhatnak meg.

A témáról dr. Pétervári László nőgyógyásszal és dr. Novák Hunorral beszélgettünk, és megkérdeztük egy kismama véleményét is.

A hazamenetel feltétele, hogy művi beavatkozástól mentes hüvelyi szülés történjen a terhesség 37. és a 41. hete között, mind az újszülött, mind az édesanya egészséges legyen, illetve történjenek meg a kötelező szűrővizsgálatok és a BCG oltás. További fontos tudnivaló, hogy csak a nem először szülő édesanyáknak engedélyezett a kórház elhagyása a szülés után 24 órával.

A szaktárca tervezete számos kérdést felvet a leendő szülőkben, csakúgy, mint az egészségügyi dolgozókban: védőnőkben, gyermekorvosokban, háziorvosokban.

Több nyugat-európai országban bevett gyakorlat a kismama és az újszülött hazaengedése egy nap elteltével. Működhet ez itthon is?

Dr. Pétervári László: Jelenleg a szülés után a kismama és az újszülött 72 órát tölt el átlagosan a kórházban, amikor is megtörténnek a kötelező vizsgálatok, szűrések, és felkészítik az anyukát a csecsemő alapvető szükségleteinek ellátására is. Véleményem szerint a tervezet akkor működhet jól, ha a 24 órán belüli hazatérés csak azok számára lesz lehetőség, akik külön ezt kérik.
Dr. Novák Hunor: Működhet a dolog, és egyáltalán nem ördögtől való az ötlet, azonban fontos megteremteni az infrastruktúrát, a háttérrendszert mindehhez. Ha fontolóra vesszük, hogy egyre kevesebb a házi gyermekorvos, és emiatt felnőtt háziorvosok kénytelenek ellátni a gyerekeket (amihez sokszor alig értenek), ez sok jóval nem kecsegtet.

Ellátás itthon és külföldön
Sok magyar elégedetlen a külföldi egészségügyi ellátással, mert Magyarországon hozzászoktak ahhoz, hogy túl sok a laborvizsgálat, a röntgen, a kontrollvizsgálat, és hosszú időre nyúlik a kórházi bentfekvés. Sokan megdöbbennek, hogy nyugat-európai országokban ezt nem kapják meg. Pedig nem az itthoni eljárás a normális. Sajnos itthon a hálapénz és a finanszírozás a két legfőbb motiváló tényezője annak, hogy például sok nőgyógyászati vizsgálat, beavatkozás történik.

Milyen jellegű egészségügyi problémák merülhetnek fel a kisbabánál és az anyukánál az első három napban, amik orvosi ellátást igényelhetnek?

Dr. Novák Hunor: Fertőzés, korai sárgaság, elégtelen súlygyarapodás, táplálási-szoptatási zavar, szívzörej, veleszületett szívbetegség, mind-mind felmerülhetnek az első néhány napban.

Dr. Pétervári László: Nem mindenkinek elegendő 24 óra a szülést követő regenerálódáshoz. Változó, mennyire jelent megterhelést a szülés természetes úton vagy császármetszést követően. Nem mindenki tudja megfelelően elsajátítani a gyermekellátáshoz szükséges alapokat sem ennyi idő alatt, különösen azok a kismamák nem, akik először szültek. Általában 24 óránál több idő szükséges mindehhez.

Mire érdemes különösen odafigyelniük azoknak az anyukáknak, akik a szülés utáni 24 óra elteltével haza kívánnak menni a kórházból?

Dr. Pétervári László: Az újszülött kötelezően meghatározott védőoltásait, szűrővizsgálatát a gyermekgyógyászoknak kell tudni biztosítani. Ez terheket fog jelenteni az újszülött ellátásában, ha az édesanya 24 órával a szülés után hazatér a babával.

Dr. Novák Hunor: Természetesen senki nem lesz "kidobva" a kórházból. Ha az orvos és a szülő is úgy látja, és adottak a körülmények, tudják vállalni, akkor mehetne 24 óra után haza a gyermek. A kórháznál természetesen sokkal barátságosabb a saját otthon, ami a szoptatás szempontjából is fontos. Javasolt a háziorvossal egyeztetni, orvos-beteg portálokon tájékozódni, illetve mindenkinek javaslom az IBCLC Laktációs Szaktanácsadók mielőbbi felkeresését, akik akár hazabocsátást követően az otthonukban is tudnak segíteni.

Az anyatej messze a legjobb táplálék a csecsemőnek, és a legtöbb, amit jelen tudásunk szerint egy anya tehet gyermekéért, ha szoptatja. A baj az, hogy sok olyan anya kényszerül tápszer adására, aki egyébként tudna szoptatni, csak rossz tanácsokat kapott. Sajnos be kell ismerni, hogy az egészségügyi rendszerben sok olyan káros tanácsot, javaslatot hallhatnak a szülők szakemberektől, amik gátolják a szoptatás sikerességét. Ezért is javaslom a laktációs szaktanácsadók igénylését, akik a legmodernebb nézeteket képviselik.

Olvasson tovább! Szülés utáni felépülés

Mi lehet a konkrét célja a tervezetnek?

Dr. Pétervári László: A konkrét cél üdvözlendő lehet, hiszen bababarát, és az anyának is kedvező mielőbb az otthoni környezetben tudni az újszülöttet. Azonban néhány szükséges szakmai ellátást muszáj biztosítani, csak akkor valósítható meg a tervezet.

Mit gondol a tervezetről egy kismama?

„Nekem megnyugvást jelentett mindkét gyermekemnél, hogy a szülés után szakemberek figyeltek ránk a kórházban. Nemcsak arról szól az a pár nap, hogy az édesanya bent fekszik egy kórteremben. A kórházban dolgozók nagy segítségére vannak a kismamának, mind a helyes szoptatás megtanításában, mind a kezdeti nehézségek leküzdésében. Ráadásul a csecsemő szakszerű ellátása (oltások, hallásvizsgálat, egyéb betegségek kiszűrése) ebben a pár napban történik. A 24 óra kevés lenne az összes fontos vizsgálat elvégzésére. Ha újra gyermeket szülnék, nem élnék az egynapos szülészet lehetőségével. Igenis jó az, ha szakemberek figyelik meg a babát és a kismamát a szülés utáni napokban.

24 óra alatt csak a csecsemő és a kismama felületes vizsgálata történne meg, kevesebb információt kapna az anyuka a kisbaba ellátásával kapcsolatban, és a szoptatásban is kevesebb lenne a segítség. Emellett mindenképpen vissza kellene menni a kórházba a csecsemővel azokra a vizsgálatokra, amiket egy hosszabb benttartózkodás alatt el lehet végezni. Ezen kívül úgy gondolom, hogy sem lelkileg, sem testileg nincs egy édesanya 24 óra elteltével olyan állapotban, mint a 3. vagy 4. napon.”

(Brigitta, kétgyermekes anyuka)

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerző: T. Zs., újságíró
Szakértőink: Dr. Pétervári László, nőgyógyász; Dr. Novák Hunor

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhes és szoptató nőknél egy...

Azok a nők, akik a terhességük során, illetve a szoptatási periódusban kapták meg az mRNS-típusú COVID-19 elleni vakcinájuk első dózisát...

A terhesség alatti vérkép és a...

A vizeletben jellemzően nem jelenik meg fehérje, ellenben terhesség során egy kis mennyiség jelen lehet. A várandós szervezetében nő a keringő vér...

Szülés utáni felépülés

A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása...

A szülés és a születés módjai

A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a...

Magzatmozgások - Mikor és mennyi a...

Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő...

A szülés első jelei

Tudja, melyek a szülés tipikus jelei? Értse meg a jeleket, változásokat, melyeken szervezete keresztülmegy, hogy felkészüljön a szülésre!

A vajúdás

A várandósság időtartama 40 hét, 10 holdhónap, ám a 37. és a 42. hét között a szülés normál esetben is bármikor elkezdődhet. A betöltött 37....

Miért nem tudok lefogyni szülés...

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.