• Még mindig téves kép él a köztudatban a patológusokról

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    Napjainkban sokan hiszik azt, hogy a patológus szakorvosok csupán az elhunytak boncolását, illetve a diagnózis ismeretében a halál okának megállapítását végzik. A valóság ennél sokkal szélesebb körű és életbevágóbb hivatást takar, ami méltatlanul háttérbe szorul a hazai egészségügyben is.

    A patológus szakorvosok sokrétű tevékenységével, több alkalommal is találkoztam az utóbbi években, hónapokban. Legutóbb egykori kolléganőm várta hatalmas izgalommal szövettani eredményét, nőgyógyászati műtétje után egy esztendővel. A sokadik eredményre várt, de ennek sorsdöntő szerepe volt, mondta akkor, és nem értette: miért csúszik heteket a patológiai intézetből várt eredmény. „Sok a beteg, a munka, és kevés a szövettani, citológiai, a betegszervből vett mintát vizsgáló, és diagnózist felállító patológus szakorvos.” – ismételgetik a szakorvosok, ha a páciens aggódva érdeklődik hetente többször is leletének eredményéről. A méh- és petefészek eltávolító operációt, majd az azt követő speciális kezelések után egy évvel a fent említett hölgy várva várt szövettani eredménye negatív lett. A kiadott orvosi lelet számára nem csupán egy papír volt, hanem maga az élet, az újjászületés.

    Hirdetés

    Ugyanezt érezte az a középkorú nő is, akinek négy centis göböt távolított el pajzsmirigyéről dr. Lukács Géza professzor, aki a szokásos eljárás szerint, még a műtét közben sürgős szövettani vizsgálatot kért patológus kollégáitól. Miután bizonyságot nyert, hogy a daganat jó indulatú, a nemzetközi hírű professzor nem távolított el további részt az asszony pajzsmirigyéből. A műtétet követő eszmélés után, a sebész professzor megfogta az asszony kezét, s csak ennyit mondott: - Gratulálok, maga kétszer született!

    Többnyire a háttérben dolgoznak, mégis az egyik legfontosabb feladat az övék

    Vélhetően ebben az esetben sem gondolta végig a páciens, hogy a hatalmas műtét micsoda csapatmunka eredményeként vált teljes egésszé, aminek nélkülözhetetlen résztvevői a patológus orvosok is.

    S végül egy harmadik, fájó emlék, amiről a patológia juthat eszünkbe az, ha szerettünk elmegy közülünk, s halálát követően megtörténik a boncolása, a patológusok legprecízebb munkájának közreműködésével. S amikor elérkezik az idő, a legközelebbi családtag kézhez kapja a boncolási jegyzőkönyvet, amelyben szeretettjéről szinte mindent megtud, ami a betegségével, a halál okával összefüggésben állt. Ez az a dokumentum az, amit soha nem veszünk szívesen a kezünkbe, s aminek a „születését” bizonyosan a patológus orvossal azonosítjuk.

    Hol találkozunk a mindennapok során a patológus munkájával? 

    - betegségek szűrése során
    - nőgyógyászati, valamint emlőszűrés citológiai, szövettani vizsgálata alkalmával
    - idült máj- és vesebetegségek pontos diagnózisának megállapításához szükséges szövettani vizsgálatkor
    - bármilyen szervből vett mintavétel során (a mintából készített kenetet, vagy metszetet a patológus értékeli) 
    - gyomor- és bélpanaszok esetén végzett endoszkópos vizsgálat alkalmával, amennyiben a szövettani ellenőrzés is indokolt
    - megbetegedések gyógyítása során, például számos, speciális sebészeti beavatkozás során (műtét közben), azonnal szövettani-, intraoperatív vizsgálat indokolt az operáció további folytatásához

    (A patológus orvosok egyéb, napi tevékenységéről, munkavégzéséről a teljesség igénye nélkül adtunk tájékoztatást.)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Magyar Patológusok Társaságának tagjai nem ok nélkül tesznek meg mindent azért, hogy szakembereikre a civilek ne csupán mint boncolásokat végző orvosokra tekintsenek - akik ráadásul méltatlanul alulfizetettek, és a legtöbb egészségügyi intézményben rossz körülmények között végzik munkájukat -, hanem mint kulcsfontosságú, szövettani és citológiai diagnózist megállapító orvosként is elismerjék őket.

    A patológusok alapos, elemző tevékenysége a betegágyak mellett gyógyító orvosok munkájához elengedhetetlen. Napjainkban már egyre több olyan patológus orvos dolgozik a klinikákon, akik egy-egy adott kóros elváltozásból maguk vesznek mintát, majd annak mikroszkópos vizsgálata után, diagnosztizálják a betegséget – tudtuk meg dr. Kiss Attila szakorvostól. 

    Mit csinál pontosan a patológus orvos? 

    - A betegvizsgálati, illetve a képalkotó diagnosztikai eljárások adataiból, valamint a szövettani mintákból készített metszetek vizsgálata alapján megállapítja a betegség típusát, súlyosságát, bizonyos esetekben azonosítja a kórokozó baktériumokat, gombákat. Daganatos betegségek esetén pontosítja a kórság lefolyásának stádiumát is.

    - A patológusok vizsgálódása gyakran a gyógyulás első és legfontosabb lépése, amivel a gyógyító orvosok munkáját segítik.

    - Munkájukhoz tartozik az elhunytak boncolása is, amikor a halálhoz vezető folyamatok tisztázódnak, tehát kiderül a halál közvetlen oka.

    (WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke)

    Legutóbb frissült: 2017.04.11 11:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit jelent az IgG4-asszociált betegség?

    Azon kórképeket foglalja magába, melyekben krónikus gyulladás áll fenn, a szöveteket teleszűrik a gyulladásos sejtek, a limfocita és IgG4-et termelő, úgynevezett plazmasejtek. A betegségcsoport nevét onnan kapta, hogy az esetek 50-68 százalékában emelkedik az IgG4-immunoglobulin vérszintje.

    Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

    Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormon behatás nem éri a szervezetet.

    A gyomorrák típusai és stádiumai

    Az emésztőrendszerünk egyik kiemelten fontos helye a gyomor. Egy falat lenyelése után a nyelőcsőből közvetlenül ide jut a táplálék, amely nem megfelelő gyomorműködés esetén irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon sok tényező okozhat irritációt a gyomorban, amely évek, évtizedek alatt gyomorrákhoz vezethet, de nem csak az irritáció lehet gyomordaganat kiváltó oka.

    Mintavételi eljárások - Mikor és melyik típus indokolt?

    Orvosi szempontból a mintavételi eljárások jelentősége a pontos diagnózis felállítása szempontjából bizonyos esetekben nélkülözhetetlen. Például daganatok típusának, kiindulási helyének (vagyis hogy melyik szervből származik), stádiumának és az áttétek keresésének eszköze lehet. A sebész például szövettani minta ismeretében határozza meg az eltávolítani kívánt szervrészlet vagy szerv nagyságát, továbbá az alkalmazott terápia tervezésében is nagy jelentősége lehet a vizsgálatok eredményének.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Diagnosztikai módszerek - EKG

    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.