Összetett rendszer, szerteágazó vizsgálatok: hogyan épül fel a patológia tudománya?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A patológusok az általános tévhittel ellentétben sokkal nagyobb arányban foglalkoznak az élő betegekkel, mint a már elhunyt emberek vizsgálatával. Feladatuk a betegségek folyamatainak vizsgálata a szövetek, valamint a szervek módosulásai alapján.

A betegségeket a patológia alapvetően négy szempont szerint vizsgálja: mi okozza a betegséget (etiológia), hogyan zajlik az adott betegség (patogenezis), hogyan változnak a szövetek, sejtek, illetve szervek (morfológia), hogyan hatnak ezek a változások a beteg későbbi állapotára (klinikai szempont).

A patológia területei a magyarországi gyakorlatban

Anatómiai patológia

A patológia ezen ága magába foglalja a szervezetből sebészeti úton eltávolított minták vizsgálatát, illetve a teljes test vizsgálatát (boncolás). Vizsgálati módszerei közé tartozik a biopszia is, mely vizsgálatot a daganatos megbetegedések gyanúja, illetve diagnosztizálása esetén alkalmazzák.

Az anatómiai patológia további ágazatokra bontható, melyek közé többek között az alábbiak tartoznak:

  • Kórszövettan: sebészi, műtéti preparátumok és kisbiopsziák vizsgálata
  • Citopatológia: a patológia azon ágazata, amely a különböző testnedveket vizsgálja (tipikus példái közé tartozik a méhnyak kenet vagy nyál)
  • Kórbonctan
  • Speciális szakterületek (pl. bőrpatológia, hematológiai patológia, ideg és izomszövettan)
  • Törvényszéki patológia: rendkívüli halálesetek boncolása, felelősséggel, idegenkezűséggel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok

Molekuláris patológia

A molekuláris patológia egy olyan multidiszciplináris terület, melynek középpontjában a betegség molekuláris szinten áll. Szerepe van többek között a különböző gyógyszerhatékonysági vizsgálatokban, illetve a daganatos megbetegedések során azt vizsgálja, milyen specifikus, molekuláris (pl. genetikai) eltérés játszik szerepet a betegség kialakulásában.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: www.news-medical.net, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.