• Merkely ezt is megúszta!

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Vízbe vetette magát, s rögtön három gólt is lőtt a Teva-Vasas csapatának Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem kardiológus professzora egy jó ügy érdekében, az infarktus megelőzésért ázott bőrig. A sportos orvos a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult.

    Második éve rendezi meg a Semmelweis Egyetem és a Magyar Kardiológusok Társasága a Teva és a Vasas támogatásával az Érte Vagy! figyelemfelhívó rendezvényt, ahol az egyetem és a sportklub vízilabda csapatai, vagyis a „Megelőzés” és az „Infarktus” küzd meg egymással. Mindkét évben a Megelőzés csapata nyert. A való életben is ilyen jó a helyzet?

    – Valójában nem: ma ugyanis a  szív- és érrendszeri betegségek miatt hal meg a legtöbb ember Magyarországon– minden második haláleset erre vezethető vissza, 100 000 lakosra átlagosan 250 szívinfarktus jut évente, a felnőtt lakosság közel 20 %-ának magas a vérnyomása, s még hosszan sorolhatnánk az elrettentő adatokat. A rendezvény célja, hogy ismert sportolók segítségével hívja fel a figyelmet arra, hogy nem csak a szívünk van értünk, hanem mi is felelősek vagyunk a szívünk és az érrendszerünk egészségéért. Ebből a szempontból pedig a legfontosabb a mozgás, az egészséges életmód, valamint az előírt terápia követése.

    Hirdetés

    Erre külön fel kell hívni a figyelmet? Ha valaki átesik egy szív- és érrendszeri eseményen, nem automatikus számára az életmódváltás?

    Angina pectoris: A mellkasi fájdalom


    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet. Angina pectoris: A mellkasi fájdalom.

    - Az első probléma a betegekkel már az infarktus előtt jelentkezik. Sem a magas vérnyomás, sem a magas koleszterin-szint „nem fáj”, hosszú ideig teljesen tünetmentes lehet, ezért akiket érint is, lazán kezelik a terápiát és az előírt életmódváltást, az orvosi utasítást egyszerűen nem tartják be. Pedig bizonyított, hogy a megfelelő gyógyszeres terápiákkal, a vérnyomás, a koleszterin-szint és a testsúly csökkentésével csökkenthető az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata is. Aztán, ha már megtörtént a baj, kétféle típusú beteget ismerek. Az első nagyon komoly figyelmeztetésnek vesz egy infarktust, s az egészségesebb élet reményében a másodlagos megelőzés részeként képes a teljes életmódváltásra. Esetükben bizonyítottan kevesebb gyógyszerre is van szükség a terápiában. A másik csoport továbbra sem hisz a sport gyógyító erejében. Náluk az esemény után 1-2 év alatt olyan drámai negatív változás következhet be, amelyet már orvosi módszerekkel sem tudunk visszafordítani, így igen, fel kell rá hívni a figyelmet.

    Csobbanj az egészséges szívdobbanásért!


    Rendhagyó mérkőzésen győzte le a „Megelőzés” az „Infarktust” hétfő délelőtt a Császár-Komjádi Uszodában. A 12:11-es végeredménnyel zárt mérkőzést a Semmelweis Egyetem és a Teva-Vasas vízilabda csapata vívta, aminek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára. Csobbanj az egészséges szívdobbanásért!>>

    A sport és a kardiológia kapcsolata olyannyira fontos, hogy kiemelt témája lesz a Magyar Kardiológia Társaság májusi kongresszusának is.

    – A sportkardiológia nem új terület, de mióta a legújabb diagnosztikai berendezések is a rendelkezésünkre állnak, egészen más eredmények felfedezésére is képesek vagyunk. Ma már például azt is tudjuk, hogy a kardiológiai eredményektől nagyban függ az, hogy egy sportoló milyen eredményt ér el egy versenyen. A jó „sportszív” így az eredményesség záloga is egyben. A kongresszuson elhangzó előadás ezen kívül foglalkozik a hirtelen szívhalállal is, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a sport következménye, hanem egy alapvetően hibás szívé, amit  túlterhelnek, ám szűrővizsgálatokkal ugyancsak kimutatható.

    Három gólt is lőtt a Teva-Vasas és a Semmelweis Egyetem hallgatóiból összeállított vegyes csapatnak. Nyilván ez az eredmény nem születhetett volna meg, ha a hétköznapokon nem sportol. Mennyire fontos, hogy egy orvos jó példát mutasson a betegeinek?

    – Tulajdonképpen elengedhetetlen. Senki sem hisz annak az orvosnak, aki a harmadikra felérve úgy liheg, mint a beteg maga. Huszonéves koromig magam is rendszeresen vízilabdáztam, aztán már csak a tenisz és a foci maradt, az is egyre ritkábban. 42 évesen, vagyis 5 évvel ezelőtt viszont én is eljutottam odáig, hogy már nehezemre esett felmenni a harmadikra, és a súlyom is igencsak megszaporodott. Ezért újra heti háromszor vagyok a vízben, versenyekre is járok. Az én példám is mutatja, hogy sosem késő el-, vagy újrakezdeni, s igenis, dolgozzon bármilyen beosztásban az ember, meg lehet oldani, hogy hetente háromszor eljusson sportolni.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2013.04.30 13:21, Megjelenés: 2013.04.30 13:21
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    Fiatalkori szívinfarktus

    A szívinfarktus bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

    A szívinfarktus okai, rizikófaktorai

    A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők rizikója is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége igen, illetve kiiktatható.

    A hideg idő veszélyes a szívre

    A hideg gyakran nagy kihívást jelent az élőlényeknek, ezalól az ember sem kivétel. A hideg idő a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen megterhelő és veszélyes lehet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha az infarktus figyelmeztető jeleit tapasztalja, mellkasi fájdalma van, azonnal hívjon mentőt! De miért is jelent rendkívüli veszélyt a hideg idő?

    Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

    Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Szívinfarktus és rehabilitáció

    A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük a munka világába. Az idősebb emberek minél teljesebb gyógyulása is nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy önállóan tudja-e folytatni addigi életét, vagy mások segítségére szorul.

    Csobbanj az egészséges szívdobbanásért!

    Rendhagyó mérkőzésen győzte le a „Megelőzés” az „Infarktust” hétfő délelőtt a Császár-Komjádi Uszodában. A 12:11-es végeredménnyel zárt mérkőzést a Semmelweis Egyetem és a Teva-Vasas vízilabda csapata vívta, aminek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.