Koleszterin lerakódások a szemhéjon - Veszélyes jelek

Medipress
megjelent:

Egy dán tanulmány szerint a szemhéjon található koleszterin lerakódások előre jelezhetik a szívroham és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Bár a lerakódások az esetek felében nem járnak együtt kórosan magas koleszterinszinttel, a tudósok szerint a lerakódások (ún. xanthomák) fontos előrejelző szerepet tölthetnek be a rejtőzködő érrendszeri betegségek esetében. A Koppenhágai Egyetemi Kórház kutatói összesen 12939 önkéntest kértek fel a kutatásban való részvételre. Közülük a kutatás ideje alatt 1903-nál lépett fel szívroham, 3761-nél alakult ki valamilyen szívbetegség és 8663-an hunytak el. A kutatási eredmények egyértelműen megmutatták, hogy a szívbetegség kialakulásának kockázata sokkal nagyobb a xanthomákkal élő páciensek esetében.

A xanthomás betegek esetében a szívroham kockázata 51, az szívbetegségeké 40 százalékkal volt magasabb. Ezeknek a betegeknek 17 százalékkal nagyobb a esélyük a szívbetegségek okozta halálra is.

"A mostani társadalomban, ahol a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai csak nagyon nehezen mérhetők, hatalmas segítség lenne, ha a xantómák jelenlétével képesek lennénk előre jelezni a rejtőzködő érrendszeri betegségeket" - írják a kutatók, akiket Mette Christoffersen vezetett.

(Medipress)

Cikkajánló

Xanthoma
A xanthomák (xantómák) helyi koleszterin-, illetve zsírlerakódások a szervekben. Leggyakrabban a bőr érintett, ahol vörös, sárga vagy sárgásbarna papulák, plakkok vagy csomók formájában jelentkeznek. Több klinikai formájuk ismert: eruptív, tuberózus, tendinózus, planáris és verruciform xanthomák.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.