Koleszterin lerakódások a szemhéjon - Veszélyes jelek!

Szerző: Medipress

Egy dán tanulmány szerint a szemhéjon található koleszterin lerakódások előre jelezhetik a szívroham és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Bár a lerakódások az esetek felében nem járnak együtt kórosan magas koleszterinszinttel, a tudósok szerint a lerakódások (ún. xantómák) fontos előrejelző szerepet tölthetnek be a rejtőzködő érrendszeri betegségek esetében. A Koppenhágai Egyetemi Kórház kutatói összesen 12939 önkéntest kértek fel a kutatásban való részvételre. Közülük a kutatás ideje alatt 1903-nál lépett fel szívroham, 3761-nél alakult ki valamilyen szívbetegség és 8663-an hunytak el. A kutatási eredmények egyértelműen megmutatták, hogy a szívbetegség kialakulásának kockázata sokkal nagyobb a xantómákkal élő páciensek esetében.

A xantómás betegek esetében a szívroham kockázata 51, az szívbetegségeké 40 százalékkal volt magasabb. Ezeknek a betegeknek 17 százalékkal nagyobb a esélyük a szívbetegségek okozta halálra is.

"A mostani társadalomban, ahol a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai csak nagyon nehezen mérhetők, hatalmas segítség lenne, ha a xantómák jelenlétével képesek lennénk előre jelezni a rejtőzködő érrendszeri betegségeket" - írják a kutatók, akiket Mette Christoffersen vezetett.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

A nők és a szív- és érrendszeri...

A női hormonális rendszer változásai a nők különböző életszakaszaiban jelentősen befolyásolják a keringési rendszer állapotát. Az ideális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.