• Nem mindegy, hogy ki végzi a szívkatéteres kezelést?

    Szerző: MTI

    A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást.

    A koszorúérbetegség korszerű kezelése rendkívüli mértékben javította az infarktusos betegek túlélési esélyeit, de az eredmények ott a legjobbak, ahol gyakran végeznek szívkatéteres beavatkozást. Az Európai Unió kórházaiban szerzett tapasztalatokat az European Heart Journal közölte.

    Hirdetés

    A svájci Bernben dolgozó Stephan Windecker a kardiológiai beavatkozások egyik legismertebb szakértője Európában. Az idei esztendő végén az Egyesült Államokban közölt adatokhoz hasonlítva foglalta össze az európai helyzetet.

    Ötven éve a heveny szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegnek hetekig szinte mozdulatlanul feküdnie kellett, mert az akkori elképzelés szerint így lehetett a károsodott szívizmot a legjobban kímélni. A mozdulatlanság gyakorta súlyos ízületi problémákat okozott, melyeket később hosszú időn át kellett kezelni.

     A mai nemzetközi ajánlás szerint ha valaki a gyomrától fölfelé olyan, korábban soha nem tapasztalt, erős kellemetlenséget érez, amely negyedórán belül nem szűnik meg, rohammentőt kell hívni, hogy a szakvizsgálatok kizárják vagy megerősítsék az infarktus gyanúját. Ha a beteg a lehető leggyorsabban - lehetőleg egy órán belül - speciálisan fölszerelt kórházba kerül, akkor a legjobbak az esélyei a túlélésre és a gyógyulásra.

    Mire jó a szívkatéter?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azok a gyógyintézetek alkalmasak az ilyen betegek ellátására, melyeknek műszeres fölszerelése mellett megfelelően képzett munkatársai is vannak szolgálatban a hét minden napján, a nap minden szakában. A szívroham miatt beszállított páciens koszorúereibe vékony csövet, azaz szívkatétert vezetnek, melyen keresztül a bejuttatják az erek szűkületét, esetleges elzáródását kimutató anyagot.

    A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást. Windecker professzor hangsúlyozza, hogy ennek az életmentő beavatkozásnak szigorú föltételei vannak.

    Ezt a gyógyító eljárást önállóan csak olyan szakorvosok végezzék, akik olyan intézetben tanulták a különleges módszert, ahol évente legalább nyolcszáz szívkatéterezést végeznek, és legalább 200 alkalommal - ezek legalább egyharmada sürgős rosszullét miatt végzett azonnali beavatkozás - már saját kezűleg is végrehajtották a katéterezést.

      Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
    A szívkatéterezésnek több formája létezik, ilyen módon történik a ritmuszavarok felderítését és gyógyítását célzó elektrofiziológiai vizsgálat, valamint a koszorúér-festés (koronarográfia) is.
    A vizsgálat nem altatásban, hanem helyi érzéstelenítésben történik.Ennek során a bőrbe a fogászatban is használatos érzéstelenítőt fecskendeznek. A katéter felvezetése történhet könyökhajlatból, alkarból, illetve combhajlatból. A beavatkozás elején egy rövid, szeleppel ellátott műanyag csövet vezetnek az érbe.
    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.23 23:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szívburokgyulladás

    A szívet egy zsák veszi körül, ez a zsák a pericardium vagy más néven szívburok, amely két rétegből áll. Ennek a két rétegnek a gyulladása a szívburokgyulladás (pericarditis). Legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom, amit azonban annak jellege alapján el lehet különíteni az infarktus okozta fájdalomtól.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Meleg- és hidegfront - Önt mi viseli meg? Előzze meg a panaszokat

    Különösen a nők, az idősek és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat, de a gyerekek, sőt, az állatok is élénken reagálhatnak a változásokra. Milyen tünetekre kell számítanunk, és mit tehetünk a csökkentésük érdekében? A témáról dr. Babai László, prevenciós szakértő beszél.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

    Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

    Az összes nemszteroid típusú gyulladáscsökkentő ugyanazzal a hatásmóddal rendelkezik, ugyanakkor az egyes betegek között tekintélyes különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban és a mellékhatások tekintetében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.