Szívkatéter téma

Szívinfarktus
A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni, mert félnek az esetleges téves riasztás miatti szégyentől. Pedig a legfontosabb, amit tehet, a gyors cselekvés.

Új szívkatéteres eljárás Debrecenben

Debreceni Egyetem - 2019-03-08 11:06
Speciális katéteres szívműtétet végeztek a Debreceni Egyetem kardiológiáján. A mitrális billentyűplasztikát a vidéki központok közül elsőként Debrecenben hajtották végre - jelentették be a XXIV. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján.

Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

Debreceni Egyetem - 2018-03-01 18:02
Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.
Magyarország 2012-ben történt csatlakozása az Eurotransplanthoz, azaz az európai transzplantációs szövetséghez, megteremtette annak lehetőségét, hogy a hazai szívtranszplantációs központban kezelt, sürgős szívátültetésre váró betegek külföldről is kaphassanak szívet az életet jelentő műtéthez - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Szolnokon.
Az egyik leggyakoribb veleszületett szívrendellenesség, a bal és a jobb pitvar közötti nyitott sövényt katéteres beavatkozással is korrigálni tudják már a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - adott tájékoztatást csütörtökön a zalaegerszegi egészségügyi intézmény főigazgatója.

Optikai barangolás a szív koszorúereiben

Prof. Dr. Dézsi Csaba András, kardiológus - 2013-09-10 11:17
A szívkatéteres (koronarográfia) vizsgálattal, mely a koszorúerek kontrasztanyagos feltöltéséből és azok röntgenképerősítő alatti vizsgálatából áll, ábrázolni tudjuk az egyes szűkületek helyzetét, azok nagyságát tapasztalat alapján szemmel és különböző mérési módszerekkel meg tudjuk határozni.
Hibrid műtővé alakították át a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) kardiológiai intézete hemodinamikai laboratóriumának egyik helyiségét. A műtő ideális környezetet biztosít az invazív (például kanül bevezetésével járó) kardiológiai ellátás lehetőségeinek bővítésére - közölte Édes István professzor, az intézet vezetője.
Szívkatéteres koszorúér-tágítás után a beteg véralvadási kockázata jelentősen csökkenthető, ha a nemzetközi irányelvek által előírt, kettős gyógyszeres kezelés mellé omega-3 zsírsavat is kap - állapították meg Krakkóban dolgozó lengyel kutatók, akik eredményeiket az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology legújabb számában közölték.
Szívgyógyászati beavatkozás után a betegek gyakran nem folytatják a korábban is szükséges gyógyszeres kezelést, de ennek súlyos következményei lehetnek - közölte több mint 13 ezer beteg vizsgálatának eredményeit az American Journal of Cardiology című szaklap.
A súlyos koszorúér-betegségben szenvedők számára életmentő az erek visszaszűkülését megakadályozó stent, amely modern változataiban már a sejtlerakódást gátló gyógyszereket (paklitaxelt vagy everolimuszt) bocsátanak ki. A New England of Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány e két szer hatékonyságát vizsgálja.
A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást.
Ha valaki deréktól fölfelé a testében bárhol hirtelen különös érzést, fájdalmat vagy nyomást tapasztal legalább 15 percen át, célszerű azonnal rohammentőt hívni, mert ezek a tünetek mindaddig kezdődő infarktusra utalnak, amíg ezt a műszeres vizsgálat ki nem zárja.
Kanadai kutatók szerint csak mítosz, hogy a nők másképpen érzik meg az infarktus tüneteit, mint a férfiak. Vizsgálatuk nagy feltűnést keltő eredményeit a Kanadai Szívgyógyászok Kongresszusán ismertették.

Meddig kell szedni kardegicet ablatio után?

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra - 2012-06-23 15:01
Február elején volt egy szivkatéterezésem (ablacio) még mindig szedem a kardegicet és gyomorvédőt de a gyomrom nem nagyon bírja.hányinger szédülés látászavar is bonyolítja az egészet.mit tegyek?

Katéterezés!

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra - 2012-06-02 09:58
Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy ha már át estem egy szívkatéterezésen 2 évvel ezelőtt és most ismét át kellene esnem rajta, hogy van e valami veszélye a többszöri katéterezésnek? Hány alakalommal lehet katéterezni egy embert? Kö

Szívkatéter vizsgálat

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra - 2012-05-15 11:41
Tisztelt Kardiológus! Tisztelt Dr. Molnár Dóra Főorvos-asszony! Bocsánat ha megint zavarom. Májusban egy izotóp SPECT CT szív-vizygálat eredménye: NUP – Gamma kamera. - Szívizom perf spect DPD: 1*3580A, 1*85880; - Bp Szívizom perf spect DPD:

Szívkatéter műtét lehet veszélyes?

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra - 2012-05-05 19:26
Tisztelt Doktornő! Édesapám 76 éves, 4 éve " idült ischemiás" szívbetegsége van. Egy éve pacemakert kapott. Az utóbbi hónapokban csökkent a vérnyomása, ezért echo cardiographiat végeztek nála. Ennek eredménye: " Teljes imferior fal súlyosan hypocyne

Szívkatéterezés egy veszélyes beavatkozás?

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra - 2012-02-07 06:30
Kedves Doktor Nő/Úr! Azzal a kérdésekkel fordulok Önhöz, hogy tegnap a párom nem kapott levegőt fulladt és vert nagyon a szíve bevittük itt németországba a kórházba rögtön elkezdték a vizsgálatokat, majd megfigyelés alatt tartották, a doktor szívb

Mitől van a fejfájás?

Orvos valaszol - Dr. Bene Orsolya - 2011-11-06 12:23
Májusban volt egy szívkatéterem, azóta ahol felszúrtak van egy csomó, fejfájás gyakori, karfájás, és mintha lázas is lennék.Ön szerint lehet a katétertől vagy más az oka a fájdalmaimnak?