Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

szerző: Dr. Kertész Attila - WEBBeteg
frissítve:

A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

Szisztoléban az aktuálisan kilökött vér miatt, az erekben nagyobb nyomás van, mint diasztoléban.

Hogy a szív elernyedt fázisában is van egy bizonyos vérnyomás, az azért van, mert az ütőér billentyű megakadályozza a vér szívbe történő visszaáramlását, ezért a kilökött vér folyamatosan egy irányba áramlik.

Hogyan mérjük?

A vérnyomás mérése igen egyszerű. Mivel az érben a vérnyomás a szívciklussal változik, két értéket határoznak meg.

Azt a legkisebb nyomást, amely az ér teljes összenyomásához szükséges szisztolés vérnyomásnak, azt a legnagyobb nyomást, amely az ér rövid idejű összenyomásához elegendő, diasztolés vérnyomásnak nevezzük.

A vérnyomásmérés kapcsán ezt a két értéket „/” jellel választják el, ezért a betegek általában a szisztolés vérnyomást az első, a diasztolés értéket a per értéknek nevezik. Mindkét érték ismerete fontos.

Mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm), azaz az adott magasságú higanyoszlop nyomása.

Okoz-e különbséget a mérés helye?

Mivel a vérnyomás mérése során nem csak az eret magát, hanem a környező szöveteket is összenyomjuk, különbség lesz a két karban mért érték, a felkaron és a csuklón mért értékek között.

Normálisan a két kar között a domináns karon (jobbkezeseknél a jobb karon) magasabb vérnyomást mérünk, mert az az erősebb, és annak a benne lévő érrel együtt történő összeszorításához nagyobb erőre, nyomásra van szükség.

Ez a különbség, azonban nem nagyobb, mint 10-20 Hgmm.

Ha nagyobb különbség mérhető, annak hátterében felmerül felkarér szűkület, mely nem engedi a vér szabad áramlását, ezzel a szűkület utáni vérnyomást csökkenti.

Ezt olvasta már? Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

Miért mérik a lábon is a vérnyomást?

Az úgynevezett boka-kar index egy nagyon fontos paraméter, mely a felkar és a boka közötti vérnyomás hányadost jelzi.

Ha a szív és a boka közötti érszakaszon szűkület van a felső testfélhez képest, akkor a bokánál alacsonyabb vérnyomás mérhető.

Ha ez az index 0.9 alatti, az fokozott rizikót jelez. 0.5 alatt súlyos alsó végtagi érszűkületet igazol.

Mennyi a normális vérnyomás?

A vérnyomás életkortól független érték. Korábban azt gondolták, és még mai is sokan gondolják úgy, hogy az optimális vérnyomás 100 + az életkor években (pl. egy 60 éves betegnek 160/). Igazából azonban az optimális vérnyomásértéket nem az életkor, hanem a társbetegségek határozzák meg.

Az úgynevezett cél vérnyomás, általában 140/90 Hgmm-es érték alatti – tehát a szisztolés vérnyomása kisebb, mint 140 Hgmm, a diasztolés vérnyomás kisebb, mint 90 Hgmm.

Vesebetegség, cukorbetegség esetében, illetve szélütés után ez az érték kisebb, mint 130/80 Hgmm.

A szisztolés, vagy a diasztolés érték a fontosabb?

Mindkét érték nagyon fontos. Idősekben gyakran a szisztolés érték magas, míg a diasztolés normális, vagy alacsony.

Ez azért van, mert az öregedés kapcsán az erek rugalmassága változik, és a pulzushullám visszaverődés különbözik a fiatalokéhoz képest. A visszaverődés gyorsabban bekövetkezik, ezért a visszavert hullámok a szisztolés értéket növelik.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le táblázatunkat, ami segít ebben!

Hogyan történjen a vérnyomásmérés?

Az eredmények összehasonlíthatósága és a zavaró tényezők kiküszöbölése végett, ajánlott néhány dolgot szem előtt tartani:

  • Ne fogyasszon kávét, ne cigarettázzon, ne sportoljon a mérést megelőző fél órában!
  • A mérést 5 perc nyugalmi helyzet után végezze!
  • Mérés közben háta, alkarja legyen kényelmesen megtámasztva, lábait ne tegye keresztbe!
  • Mérés közben ne beszélgessen!
  • Érdemes 1-2 percen belül megismételni a mérést.
  • Higanyos vérnyomásmérő esetén, a mandzsettát lassan, 2-3 Hgmm/másodperc sebességgel kell leereszteni, így nem kaphatunk hamisan alacsony eredményt.
  • A mérést lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben végezze!
  • Válasszon megfelelő mandzsettaméretet!
  • Az eredményeket vérnyomásnaplóban jegyezze fel, ez sokat segíthet kezelőorvosának a gyógyszeres kezelés megtervezésében.

Okoz-e panaszt a magas vérnyomás?

A nagyon magas vérnyomás okoz panaszt, tarkó-fejtetőtáji fejfájás, látáshomályosodás, mellkasi nyomás, esetleg orrvérzés formájában. Ez azonban csak extrém magas értékek esetén fordul elő. Amennyiben panaszmentes, akkor is káros a magas vérnyomás. A nagy nyomás az összes szervben lévő eret hosszú távon károsítja, azokban a meszesedést, az érszűkülés folyamatát gyorsítja, hirtelen elzáródásokra, berepedésekre hajlamosít.

Miért vagyok rosszabbul jó vérnyomással, mint magassal?

A magas vérnyomás csökkentése ahhoz hasonló, amikor valaki abbahagyja a kávézást. Az első időszakban fáradtabb, aluszékonyabb, lassabb, kedvetlenebb, majd fokozatosan hozzászokik az új helyzethez, és már nem lesz különbség a magas és a normális vérnyomású állapot között.

Amikor stressz ér bennünket, a vérnyomás emelkedik, ezzel együtt gondolataink, reakcióink, problémamegoldó képességünk gyorsabbá válik. Azonban ez az állapot hosszú távon káros. Ezért fontos a vérnyomás fokozatos csökkentése a normális szintre.

Reggelire csak tablettát egyek?

A hatásos vérnyomáscsökkentéshez mai ismereteink alapján, nem egy gyógyszer nagy adagja, hanem több gyógyszer kis adagja szükséges.

Ezért van az, hogy a magas vérnyomásos betegek 3-4 tablettát is szednek naponta.

Több gyógyszergyárnak létezik úgynevezett fix kombinációs tablettája, mely 1 gyógyszerbe sűrít két hatóanyagot, így kettő helyett elég 1 tablettát bevenni.

Sajnos ezek neve időnként nehezen megjegyezhető, illetve azonos névvel különböző számkombinációk társulnak, melyek a hatóanyagok arányát jelzik.

Amikor orvoshoz megyünk, fontos a pontos név, és a megjelölt számok bediktálása, mert akár két-háromszoros különbség is lehet a két dóziskombináció hatásossága között.

Tovább A magas vérnyomás szövődményei

Dr. Kertész Attila, kardiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kertész Attila, kardiológus
Szived.hu

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.