A szív- és érrendszeri betegség a vezető halálok

WEBBeteg
megjelent:

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban csupán a harmadik. Szintén elkeserítő adat, hogy Magyarországon az 50 év feletti férfiak még várható élettartama mindössze 23 év, amiből csupán 11 évet tölthetnek el egészségben.

Az elrettentő adatok mögött több ok is áll, ilyen az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és a csaknem behozhatatlan elmaradás az egészségügyi felvilágosítás terén.

A magas vérnyomás kockázataira hívja fel a figyelmet, továbbá a beteg, a nővér és az orvos együttműködését kívánja erősíteni a RizikóRiadó program, melynek kezdeményezője Magyar Kardiológusok Társasága.

Az ÉV Esélynövelője Díj

A program részeként a Magyar Kardiológusok Társasága meghirdeti az Év Esélynövelője díjat, melynek jelöltjei azok a nővérek, asszisztensek lehetnek, akik a program keretein belül segítik, támogatják a betegeket vérnyomásuk csökkentésében.
Minden olyan beteg jelölhet nővért vagy asszisztenst, akit magas vérnyomás betegséggel kezelnek és a RizikóRiadó kampány során találkozik a szavazólapokkal. Az a család orvosi körzetben dolgozó nővér vagy asszisztens lesz az Év Esélynövelője, aki a legtöbb jelölést kapja a betegektől.

A társaság a sikeresen zárult Szívriadó program tapasztalatait felhasználva indítja útjára a RizikóRiadó elnevezésű akciót, hogy ráirányítsa a figyelmet a magas vérnyomás kockázataira, a korai felismerés és a felvilágosítás fontosságára, valamint azért, hogy támogassa a beteg, az orvos és a nővér együttműködését a betegség eredményes gondozása érdekében.

A Szívriadó Program eredményei

  • a betegek több mint 90 százaléka hisz az életmód változtatás sikerében
  • a programba bevont betegek 98 százalékánál sikerült együttműködést elérni
  • a gyógyszerszedés 69 százalékról 91 százalékra nőtt
  • a vérnyomás-mérés 71 százalékról 84 százalékra emelkedett
  • a betegek csaknem 94 százaléka érezte hasznosnak a kampányt

A tájékoztatás fontossága és a RizikóRiadó Program

A RizikóRiadó program elemei:

  • rizikótényezők megismertetése
  • beteg edukáció
  • nővérek és családorvosok bevonása a betegek együttműködésének növelésére.

A betegek nagy részét urbánus legendák, hiedelmek és valós ismeretek keveréke vezeti a mindennapokban, így nincsenek veszélyeztetettségük tudatában, és nem is igyekeznek többet tenni egészségükért.

Felmérések alapján a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges meghatározói gazdasági és szociális jellegűek, mint a képzettség, életmód, életszínvonal, biztosítási rendszer.

A RizikóRiadó Programot a Magyar Kardiológusok Társasága indította 2009-ben. A program a családorvosok és a nővérek együttes munkájával kíván egységes gondozási és felvilágosító csomagot adni a család orvosi praxisok kezébe, hogy segítse a napi gondozási munkát.

Elkötelezett támogató a sanofi-aventis Zrt.

A sanofi-aventis/Chinoin Zrt. vezető gyógyszergyártója élen jár a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben.
A vállalat számos, az egészség megőrzésére fókuszáló programot támogat társadalmi felelősségvállalása keretében, beleértve az ingyenes szűréseket és tanácsadásokat nyújtó EgészségVonatot, a nemrégiben kórházaknak ingyenes betegágyakat juttató „Megágyazunk a színvonalas betegellátásnak” kezdeményezést, a munkavállalók egészségmegőrzésére irányuló „Egészség Chartát” vagy az Országos Mentőszolgálatnak napokban átadott több tízmillió forint értékű gyógyszeradományt.

A csomag tartalma kérdőívből, gondozási naplóból és ismeretterjesztő kiadványból, valamint egy magas vérnyomással kapcsolatos felvilágosító filmből áll.

A RizikóRiadó Program szervezői szerint a háziorvosok és nővérek szerepe a betegek egészségnevelésében rendkívül jelentős, ezért a kezdeményezés keretében februárban és márciusban az ország hat pontján – Pécsett, Budapesten, Szegeden, Tapolcán, Hévízen és Debrecenben – vehetnek részt továbbképzésen a program iránt elkötelezett egészségügyi dolgozók.

A betegek a RizikóRiadó Programban részt vevő háziorvosi rendelőkben csatlakozhatnak az esélynövelő kezdeményezéshez.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.