Hogyan élhetünk együtt a pitvarfibrillációval?

Szerző: Well pr

Gyakran érzi, hogy erőteljesebben és szabálytalanul ver a szíve? Indokolatlan légszomjat és mellkasi fájdalmat is érez? Szokatlanul gyorsan elfárad? Ezen tünetek pitvarfibrillációra utalhatnak.

Sajnos napjainkban ez a betegség egyre gyakoribb és a kor előrehaladtával az érintettek aránya folyamatosan nő. Nagyon fontos ezért, hogy tisztában legyünk a pitvarfibrilláció tüneteivel és kezelési lehetőségeivel, ugyanis megfelelő terápia mellett ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni.

Tudjon meg többet! Pitvarfibrillációra utaló jelek és a kezelési lehetőségek

Mi áll a kór hátterében?

Pitvarfibrilláció kialakulásakor a szív pumpafunkciójanem működik megfelelően, emiatt a pitvarokban lévő vér egy része nem áramlik át a kamrákba, hanem a pitvarban marad. Ez azért veszélyes, mert az ott maradt vér megalvadhat és vérrög keletkezhet belőle, amely a vérkeringésbe jutva elzárhatja az ereket és akár stroke-ot is okozhat. A pitvarfibrillációban szenvedők 5-ször nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, de a pitvarfibrilláció egyéb szívbetegségek előfutára is lehet.

Mit tehetünk, ha már kialakult a ritmuszavar?

Igaz, a pitvarfibrilláció nem igazán súlyos betegség, de nem szabad orvosi kezelés nélkül hagynunk. Szerencsére ma már rengeteg mód van arra, hogy teljes életet éljünk úgy, hogy közben a szívünket is kíméljük:

  • Természetesen a mozgásról ebben az esetben sem szabad megfeledkezni. A testmozgás jótékony hatással van a testsúlyra, a stresszre és a szorongásra is, amikre pitvarfibrilláció mellett oda kell figyelni. Pitvarfibrilláló betegeknek nem szabad megerőltető intenzív mozgást végezni, mert negatív hatása lehet, ezért ideális sport lehet például a jóga. A mozgásfajta kiválasztásánál mindenképpen egyeztetni kell a szakorvossal.
  • A megfelelő testmozgás mellett a másik alaptétel – mint minden betegség esetén – az egészséges táplálkozás. Szívbetegségeknél alacsony zsír és só tartalmú diéták ajánlottak. Az alacsony zsírtartalmú ételek szintén segítenek szinten tartani a testsúlyt és a koleszterinszintet, az alacsonyabb sótartalmú ételek pedig a vérnyomásra hatnak kedvezően. Fogyasszon több teljes kiőrlésű ételt, zöldséget és gyümölcsöt. Szokjon le a dohányzásról és ritkán fogyasszon alkoholt.
  • A pitvarfibrillációban szenvedők esetében azonban szükséges a szívfrekvencia helyreállításáról is dönteni, majd a tromboembóliás kockázat gyógyszeres csökkentése áll a terápiás ténykedés középpontjában, amelyet véralvadásgátló adásával oldalnak meg. Szerencsére ma már kezelések széles választéka áll rendelkezésre – például már léteznek olyan véralvadásgátlók, amelyek napi rendszerességgel és állandó adagban, szájon át szedhetőek, ezáltal jelentősen megkönnyítve a terápia betartását a betegek számára.

A betegségről és a stroke megelőzésről bővebb információ a www.szivvelastrokellen.hu weboldalon található.

(WellPR)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes...

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség...

Magasvérnyomás-betegségem van?

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság...

Agyi érelmeszesedés

Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

Ujjbegyeket a pulzusra! - A remegő...

A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is élen állnak a halálhoz vezető kórok listáján. Ezért is fontos, hogy a lakosság tagjai felismerjék...

Véralvadásgátló kezelés...

A ritmustalan szívverés, össze-vissza pulzus hátterében, különösen idősebb korban, az esetek egy részében pitvarfibrilláció áll. A 65 év feletti...

Pitvarfibrilláció: Vegye észre a...

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb krónikus szívritmuszavar. A betegség nehezen felismerhető, mert sok pitvarfibrilláló betegnek egyáltalán nincsen...

Pitvarfibrilláció: rövidebb és...

Tizenhetedik alkalommal találkoztak a szakemberek a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián, amelyet 1995-ben Édes István és Czuriga...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.