• Hogyan élhetünk együtt a pitvarfibrillációval?

    Szerző: Well pr

    Gyakran érzi, hogy erőteljesebben és szabálytalanul ver a szíve? Indokolatlan légszomjat és mellkasi fájdalmat is érez? Szokatlanul gyorsan elfárad? Ezen tünetek pitvarfibrillációra utalhatnak.

    Sajnos napjainkban ez a betegség egyre gyakoribb és a kor előrehaladtával az érintettek aránya folyamatosan nő. Nagyon fontos ezért, hogy tisztában legyünk a pitvarfibrilláció tüneteivel és kezelési lehetőségeivel, ugyanis megfelelő terápia mellett ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni.

    Tudjon meg többet! Pitvarfibrillációra utaló jelek és a kezelési lehetőségek

    Mi áll a kór hátterében?

    Pitvarfibrilláció kialakulásakor a szív pumpafunkciójanem működik megfelelően, emiatt a pitvarokban lévő vér egy része nem áramlik át a kamrákba, hanem a pitvarban marad. Ez azért veszélyes, mert az ott maradt vér megalvadhat és vérrög keletkezhet belőle, amely a vérkeringésbe jutva elzárhatja az ereket és akár stroke-ot is okozhat. A pitvarfibrillációban szenvedők 5-ször nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, de a pitvarfibrilláció  egyéb szívbetegségek előfutára is lehet.

    Hirdetés

    Mit tehetünk, ha már kialakult a ritmuszavar?

    Igaz, a pitvarfibrilláció nem igazán súlyos betegség, de nem szabad orvosi kezelés nélkül hagynunk. Szerencsére ma már rengeteg mód van arra, hogy teljes életet éljünk úgy, hogy közben a szívünket is kíméljük:

    • Természetesen a mozgásról ebben az esetben sem szabad megfeledkezni. A testmozgás jótékony hatással van a testsúlyra, a stresszre és a szorongásra is, amikre pitvarfibrilláció mellett oda kell figyelni. Pitvarfibrilláló betegeknek nem szabad megerőltető intenzív mozgást végezni, mert negatív hatása lehet, ezért ideális sport lehet például a jóga. A mozgásfajta kiválasztásánál mindenképpen egyeztetni kell a szakorvossal.
    • A megfelelő testmozgás mellett a másik alaptétel – mint minden betegség esetén – az egészséges táplálkozás. Szívbetegségeknél alacsony zsír és só tartalmú diéták ajánlottak. Az alacsony zsírtartalmú ételek szintén segítenek szinten tartani a testsúlyt és a koleszterinszintet, az alacsonyabb sótartalmú ételek pedig a vérnyomásra hatnak kedvezően. Fogyasszon több teljes kiőrlésű ételt, zöldséget és gyümölcsöt. Szokjon le a dohányzásról és ritkán fogyasszon alkoholt.
    • A pitvarfibrillációban szenvedők esetében azonban szükséges a szívfrekvencia helyreállításáról is dönteni, majd a tromboembóliás kockázat gyógyszeres csökkentése áll a terápiás ténykedés középpontjában, amelyet véralvadásgátló adásával oldalnak meg. Szerencsére ma már kezelések széles választéka áll rendelkezésre – például már léteznek olyan véralvadásgátlók, amelyek napi rendszerességgel és állandó adagban, szájon át szedhetőek, ezáltal jelentősen megkönnyítve a terápia betartását a betegek számára.

    A betegségről és a stroke megelőzésről bővebb információ a www.szivvelastrokellen.hu weboldalon található.

    (WellPR)

    Módosítva: 2016.09.12 20:11, Megjelenés: 2016.09.12 20:11
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Mennyit mozogjanak intenzíven a szívbetegek? Felmérés 32 ezer páciens adatai alapján

    Mint köztudott, a szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, évente 17,9 millió halálesetet okozva. Az sem újdonság, hogy a beavatkozás után minden orvos azt javasolja, hogy a páciens mozogjon, tartsa karban az érrendszerét és a szívizomzatot. Csakhogy: mennyit is mozogjunk?

    Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

    Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

    Ujjbegyeket a pulzusra! - A remegő szívverés veszélye

    A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is élen állnak a halálhoz vezető kórok listáján. Ezért is fontos, hogy a lakosság tagjai felismerjék szívük működésének esetleges zavarát, s a tüneteket megfigyelve panaszukkal felkeressék a háziorvost, majd javaslata alapján a szakellátást - hangsúlyozták kardiológus szakemberek a Nemzetközi Pitvarfibrillációs Hét egyik tájékoztató eseményén.

    Véralvadásgátló kezelés pitvarfibrillációban

    A ritmustalan szívverés, össze-vissza pulzus hátterében, különösen idősebb korban, az esetek egy részében pitvarfibrilláció áll. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékában fordul elő ez a ritmuszavar, 80 év felett a gyakoriság eléri a 8 százalékot is.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Életmentő innováció - a szívritmus hetében

    A felnőtteket érintő leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál - viszont e korai jelzéseket is képes időben érzékelni, értékelni egy innovatív eszköz (Wiwe), amely ma már 160 szakambulancia eszköztárát bővíti. A 30 grammos hordozható EKG-készülék ezáltal fontos szerepet játszhat a felismerés, a megelőzés, az olykor életet fenyegető következmények elkerülése terén.

    Pitvarfibrilláció: Vegye észre a tüneteket, és mentsen életet!

    A pitvarfibrilláció a leggyakoribb krónikus szívritmuszavar. A betegség nehezen felismerhető, mert sok pitvarfibrilláló betegnek egyáltalán nincsen panasza, különösen akkor, ha a szívfrekvenciája normális tartományban található. Az akár életveszélyes állapotot, szélütést előidézni képes ritmuszavar felismerése után, a mai innovatív vérrögoldó terápiáknak köszönhetően a szélütés kialakulása hatékonyan és biztonságosan megelőzhető. Tudjon meg többet a betegségről és ismerje fel időben a tüneteket!

    Pitvarfibrilláció: rövidebb és eredményesebb eljárások

    Tizenhetedik alkalommal találkoztak a szakemberek a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián, amelyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok indítottak el. Mára a balatonfüredi után a második legjelentősebb kardiológiai továbbképzés a cívisvárosban megrendezett kongresszus, amely a hétvégén zárult.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.