Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

szerző: Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta - Sportorvosi Központ
megjelent:

A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN versenyen, Radoslav Okrucky szlovák triatlonista kétszáz méterrel a cél előtt összeesett és meghalt. A 41 éves szlovák versenyző halálának oka, az eddigi értesülések szerint, hirtelen szívhalál.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Arról kérdeztük Dr. Sztancsik Ilonát, a Sportorvosi Központ kardiológus, sportorvosát, hogy mi állhat a hátterében ennek a problémának, és hogyan előzhetők meg a „szíveredetű” váratlan halálesetek?

Embert próbáló verseny

Egy IRONMAN versenyen az indulók 1,9 km-t úsznak, 90 km-t kerékpároznak és 21,1 km-t futnak, amely extra terhelést jelent az emberi szervezet számára. Ráadásul az idei budapesti verseny szélsőségesen meleg időben került megrendezésre, amely még inkább fokozta a verseny rendkívül embert próbáló, a test és akarat határait feszegető mivoltát.

„Az ilyen tragédiák elkerülése érdekében a komoly fizikai terhelést jelentő megmérettetéseken csak a rendszeres, nagyon részletes kardiológiai, sportorvosi vizsgálat elvégzése után szabadna indulni, megfelelő felkészülés, edzés után. Ugyanis, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy baj van a szívével és ilyen nagyfokú terhelésnek teszi ki a szervezetét, az rendkívül veszélyes lehet, a hirtelen szívhalál bekövetkezése szempontjából”- tudjuk meg, Dr. Sztancsik Ilonától.

Hirtelen szívhalál – mi állhat a háttérben?

Ebben az esetben a halál váratlanul következik be. A tragédiát leggyakrabban bizonyos öröklődő szívbetegségek, a koszorúér-betegség, illetve szívritmuszavar okozza, de ismert szívbetegség nélkül is kiválthatja a stressz, az extrém mértékű fizikai megterhelés.

A hirtelen szívhalál genetikai háttere

Mind több betegségről igazolják, hogy a háttérben meghatározó szerepe van örökletes tényezőknek. Fiatal, tökéletesen egészségesnek tartott élsportolók hirtelen szívhalálának föltételezett genetikai okairól számolt be az European Heart Journal. A hirtelen szívhalál genetikai háttere

Nagyfokú fizikai igénybevétel és nem megfelelő folyadék- és ionpótlás hatására súlyos szívritmuszavar és kamrafibrilláció léphet fel. Ennek során a szív rendkívül gyorsan ver, remeg, s ezzel megakadályozza a kellő mennyiségű vér beáramlását a kamrákba. A szabályos, egyszerre történő izom-összehúzódás nélkül a szív képtelen a vérkeringést fenntartani, a pumpaműködés megszűnik, a keringés leáll. Számos esetben nem lehet előre számítani a bekövetkeztére, ilyen esetben a sportoló nem érez semmilyen különösebb előjelző panaszt és a szívében sincs semmiféle elváltozás.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Sajnos néhány esetben előfordul, hogy a legnagyobb körültekintéssel végzett rendszeres és kötelező orvosi ellenőrzés ellenére is bekövetkezik ilyen típusú haláleset az élsportolók körében, de szerencsére a leigazolt versenyzők között elenyésző a hirtelen szívhalál miatt elhunytak száma. Sokkal veszélyeztetettebbek viszont azok a 40 év körüli sportolók, akik amatőr szinten, orvosi kontroll nélkül sportolnak.

Hirtelen szívhalál - Megjósolható?

A szív elektromos működésének többirányú tanulmányozására van szükség a hirtelen halál esélyének pontosabb fölmérésére, ennek részeként világszerte vizsgálatok folynak az egészségesnek tartott sportolók megmagyarázhatatlan szívhalálának korai jelzésére - írja a Heart Rhythm szakmai folyóirat legújabb számában. Hirtelen szívhalál - Megjósolható?

Fontos, hogy a szabadidős sportokat intenzíven végző középkorúak is rendszeresen vegyenek részt sportorvosi ellenőrzésen. Abban az esetben ez feltétlenül szükséges, ha rendelkeznek szív- és érrendszeri rizikó faktorral, például magas a vérnyomásuk, vagy a vérzsír szintjük, de akkor is, ha nincsenek szív- és érrendszeri panaszaik. Ennél a korosztálynál ugyanis már fennállhat egy enyhe vagy komolyabb koszorúér-betegség, magas vérnyomás is, ami kis vagy közepes fokú terhelésnél még nem okoz érzékelhető problémát, de nagyobb terhelés esetén már produkálhat tüneteket. „Esetükben így lehetséges a hirtelen bekövetkező, halálos, szíveredetű események megelőzése. Ezen kívül, természetesen a rendszeresen sportoló fiatalabb korosztálynál is szükséges lenne a rendszeres sportorvosi vizsgálat, csak úgy, mint a profi sportolóknál” – fejti ki véleményét a szakértő.

Fontos a sportorvosi kivizsgálás

A sportorvosi kivizsgálás során, az orvos elsőként kiszűri a kardiológiai rizikófaktorokat. Tájékozódik arról, hogy történt-e a sportoló családjában szíveredetű haláleset vagy szívbetegség, illetve volt-e az illetőnek bármiféle panasza – légszomja, mellkasi fájdalma, szédülése – edzés vagy versenyzés alatt. Ez után fizikális vizsgálattal és EKG elvégzésével megállapítja, hogy a sportoló szíve normálisan működik-e. Amennyiben a vizsgálatok bármilyen szíveredetű eltérésre adnak gyanút, további kardiológiai kivizsgálásra van szükség.

Vegyünk részt rendszeresen kardiológiai szűrésen

Ha sportorvos támogatása mellett, folyamatosan követjük egészségi állapotunkat, rendszeresen veszünk részt kardiológiai szűréseken, és időben felfedezzük a problémát, nagy eséllyel megelőzhetjük a komolyabb bajt. „Érdemes odafigyelnünk még az enyhének tűnő panaszokra is, és csak akkor eddzünk és versenyezzünk, ha teljesen egészségesek vagyunk.

Különböző megbetegedések esetén, a szabadidős sportok is kizárólag orvosi felügyelet mellett végezhetők. Így a minimálisra csökkenthetjük a súlyos egészségkárosodások, illetve a hirtelen bekövetkező szívhalál esélyét” – hívja fel a figyelmet Dr. Sztancsik Ilona, sportorvos, kardiológus.

(Sportorvosi Központ - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.