• Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

    Szerző: Sportorvosi Központ

    A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN versenyen, Radoslav Okrucky szlovák triatlonista kétszáz méterrel a cél előtt összeesett és meghalt. A 41 éves szlovák versenyző halálának oka, az eddigi értesülések szerint, hirtelen szívhalál.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    Arról kérdeztük Dr. Sztancsik Ilonát, a Sportorvosi Központ kardiológus, sportorvosát, hogy mi állhat a hátterében ennek a problémának, és hogyan előzhetők meg a „szíveredetű” váratlan halálesetek?

    Embert próbáló verseny

    Egy IRONMAN versenyen az indulók 1,9 km-t úsznak, 90 km-t kerékpároznak és 21,1 km-t futnak, amely extra terhelést jelent az emberi szervezet számára. Ráadásul az idei budapesti verseny szélsőségesen meleg időben került megrendezésre, amely még inkább fokozta a verseny rendkívül embert próbáló, a test és akarat határait feszegető mivoltát.

    „Az ilyen tragédiák elkerülése érdekében a komoly fizikai terhelést jelentő megmérettetéseken csak a rendszeres, nagyon részletes kardiológiai, sportorvosi vizsgálat elvégzése után szabadna indulni, megfelelő felkészülés, edzés után. Ugyanis, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy baj van a szívével és ilyen nagyfokú terhelésnek teszi ki a szervezetét, az rendkívül veszélyes lehet, a hirtelen szívhalál bekövetkezése szempontjából”- tudjuk meg, Dr. Sztancsik Ilonától.

    Hirdetés

    Hirtelen szívhalál – mi állhat a háttérben?

    Ebben az esetben a halál váratlanul következik be. A tragédiát leggyakrabban bizonyos öröklődő szívbetegségek, a koszorúér-betegség, illetve szívritmuszavar okozza, de ismert szívbetegség nélkül is kiválthatja a stressz, az extrém mértékű fizikai megterhelés.

    A hirtelen szívhalál genetikai háttere

    Mind több betegségről igazolják, hogy a háttérben meghatározó szerepe van örökletes tényezőknek. Fiatal, tökéletesen egészségesnek tartott élsportolók hirtelen szívhalálának föltételezett genetikai okairól számolt be az European Heart Journal. A hirtelen szívhalál genetikai háttere

    Nagyfokú fizikai igénybevétel és nem megfelelő folyadék- és ionpótlás hatására súlyos szívritmuszavar és kamrafibrilláció léphet fel. Ennek során a szív rendkívül gyorsan ver, remeg, s ezzel megakadályozza a kellő mennyiségű vér beáramlását a kamrákba. A szabályos, egyszerre történő izom-összehúzódás nélkül a szív képtelen a vérkeringést fenntartani, a pumpaműködés megszűnik, a keringés leáll. Számos esetben nem lehet előre számítani a bekövetkeztére, ilyen esetben a sportoló nem érez semmilyen különösebb előjelző panaszt és a szívében sincs semmiféle elváltozás.

    Kik a legveszélyeztetettebbek?

    Sajnos néhány esetben előfordul, hogy a legnagyobb körültekintéssel végzett rendszeres és kötelező orvosi ellenőrzés ellenére is bekövetkezik ilyen típusú haláleset az élsportolók körében, de szerencsére a leigazolt versenyzők között elenyésző a hirtelen szívhalál miatt elhunytak száma. Sokkal veszélyeztetettebbek viszont azok a 40 év körüli sportolók, akik amatőr szinten, orvosi kontroll nélkül sportolnak.

    Hirtelen szívhalál - Megjósolható?

    A szív elektromos működésének többirányú tanulmányozására van szükség a hirtelen halál esélyének pontosabb fölmérésére, ennek részeként világszerte vizsgálatok folynak az egészségesnek tartott sportolók megmagyarázhatatlan szívhalálának korai jelzésére - írja a Heart Rhythm szakmai folyóirat legújabb számában. Hirtelen szívhalál - Megjósolható?

    Fontos, hogy a szabadidős sportokat intenzíven végző középkorúak is rendszeresen vegyenek részt sportorvosi ellenőrzésen. Abban az esetben ez feltétlenül szükséges, ha rendelkeznek szív- és érrendszeri rizikó faktorral, például magas a vérnyomásuk, vagy a vérzsír szintjük, de akkor is, ha nincsenek szív- és érrendszeri panaszaik. Ennél a korosztálynál ugyanis már fennállhat egy enyhe vagy komolyabb koszorúér-betegség, magas vérnyomás is, ami kis vagy közepes fokú terhelésnél még nem okoz érzékelhető problémát, de nagyobb terhelés esetén már produkálhat tüneteket. „Esetükben így lehetséges a hirtelen bekövetkező, halálos, szíveredetű események megelőzése.  Ezen kívül, természetesen a rendszeresen sportoló fiatalabb korosztálynál is szükséges lenne a rendszeres sportorvosi vizsgálat, csak úgy, mint a profi sportolóknál” – fejti ki véleményét a szakértő.

    Fontos a sportorvosi kivizsgálás

    A sportorvosi kivizsgálás során, az orvos elsőként kiszűri a kardiológiai rizikófaktorokat. Tájékozódik arról, hogy történt-e a sportoló családjában szíveredetű haláleset vagy szívbetegség, illetve volt-e az illetőnek bármiféle panasza – légszomja, mellkasi fájdalma, szédülése – edzés vagy versenyzés alatt. Ez után fizikális vizsgálattal és EKG elvégzésével megállapítja, hogy a sportoló szíve normálisan működik-e. Amennyiben a vizsgálatok bármilyen szíveredetű eltérésre adnak gyanút, további kardiológiai kivizsgálásra van szükség.

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • Biztonsági tippek a hidegben futáshoz  
   • 5 tipp a térdsérülések elkerülésére
   • A triatlon növeli a hirtelen szívhalál kockázatát
   • Fuss, hogy lassabban öregedj!
   • Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!
   • Spinning
   • Sport és az ízületek védelme
   • A futás hatása a szervezetre
   • Az úszás hatása a szervezetre
   • Vegyünk részt rendszeresen kardiológiai szűrésen

    Ha sportorvos támogatása mellett, folyamatosan követjük egészségi állapotunkat, rendszeresen veszünk részt kardiológiai szűréseken, és időben felfedezzük a problémát, nagy eséllyel megelőzhetjük a komolyabb bajt. „Érdemes odafigyelnünk még az enyhének tűnő panaszokra is, és csak akkor eddzünk és versenyezzünk, ha teljesen egészségesek vagyunk.

    Különböző megbetegedések esetén, a szabadidős sportok is kizárólag orvosi felügyelet mellett végezhetők. Így a minimálisra csökkenthetjük a súlyos egészségkárosodások, illetve a hirtelen bekövetkező szívhalál esélyét” – hívja fel a figyelmet Dr. Sztancsik Ilona, sportorvos, kardiológus.

    (Sportorvosi Központ)

     
    Módosítva: 2016.08.05 07:38, Megjelenés: 2016.08.05 07:38
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    A késői vacsora és a reggeli kihagyása rontja a szívroham utáni felépülés esélyét

    A késői vacsora és a reggeli kihagyása négy-ötszörösére növeli a halál, egy újabb szívroham vagy az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalom esélyét a szívinfarktuson átesett embereknél a kórház elhagyását követő 30 napban - állapították meg a szakemberek a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban.

    Az önkényes gyógyszerelhagyás veszélyei

    Életem végéig gyógyszert kell szednem?, Én nem szeretem a gyógyszereket!, Félek a mellékhatásoktól! - Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel számtalanszor fordulnak hozzám a páciensek.

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Életet mentünk, segítsen Ön is! - Legyen teljes a magyar defibrillátor térkép!

    Országos kampány indult annak érdekében, hogy a lakossággal összefogva jöjjön létre Magyarország teljes defibrillátor térképe, valamint hogy mindenki ismerje meg a környezetében lévő készülékek helyét és használatát – jelentették be az összefogás résztvevői szerdán.

    A szívroham és a légszenyezettség kapcsolata

    A nagymértékű közlekedési levegőszennyezésnek való kitettség a szív-vagy tüdőbeteg emberek esetében szívritmus csökkenés változással társul, amely a hirtelen szívinfarktus okozta halál kockázati tényezője, állítja egy új tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.