A laktátméréses lépcsőteszt az első lépés a hatékony edzés felé

szerző: Fülöp Tibor, sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer - Sportorvosi Központ
megjelent:

A laktátméréses lépcsőteszt a leggyakrabban alkalmazott teljesítménydiagnosztikai vizsgálati eljárás, amely a legtöbb hasznos információt szolgáltatja a hatékony, személyre szabott edzéstervezéshez.

Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer arról beszélt, kiknek és milyen gyakorisággal ajánlott elvégezni ezt az összetett felmérést.

Mit jelent a laktátméréses lépcsőteszt?

A laktátméréses lépcsőteszt egy olyan, hobbi- és élsportolóknak is ajánlott komplex teljesítménydiagnosztika módszer, amely megmutatja a pillanatnyi állapotot, évente többször elvégezve pedig erős támpontot jelent az edzésmunka kontrolljához. De hogyan is zajlik egy ilyen felmérés?

A felmérés elvégezhető professzionális futószalag-laborergométeren és kerékpáron. Aki ez utóbbit szeretné, annak saját, megfelelően előkészített kerékpárját szereljük fel az ergométerre. Mivel a teszt alapvetően a teljesítményoptimalizálást szolgálja, nagyon alaposan elbeszélgetünk a sportolóval a céljairól, az edzésmunkájáról és természetesen az egészségi állapotáról. Még terhelés előtt elkészül a testösszetétel elemzés, a nyugalmi vérnyomás és a szaturáció mérés is, majd felszereljük a sportoló mellkasára a pulzusmérő övet.

Ezután néhány percig fekvő testhelyzetben eltöltött pihenő következik, amely a szívfrekvencia-változékonyság (HRV) analízist és a nyugalmi pulzus meghatározását szolgálja. Ugyancsak sor kerül a vércukorszint és a nyugalmi laktátszint felmérésére is – apró szúrással. Majd elkezdődik a tulajdonképpeni fizikai aktivitás, amely során az életkorhoz, nemhez, edzettségi állapothoz igazodó terhelés mellett folyamatosan rögzítjük a pulzusszámot, a terhelési lépcsők végén pedig a fülcimpából vett vérből meghatározzuk a tejsavszintet.

A teszt a maximális terhelésig tart, és akkor ér véget, amikor a sportoló már nem képes tovább teljesíteni az adott sebességen. A vizsgálat érkezéstől távozásig nagyjából 2,5-3 órát vesz igénybe. Ebben benne van a felmérő beszélgetés, a nyugalmi mérés, a terheléses vizsgálat, a megnyugvási szakasz monitorozása, egy kis levezetés, az adatok kiértékelése, a javaslatok és felmerülő kérdések megbeszélése, valamint a zuhanyozás is – ismerteti a laktátméréses lépcsőteszt felépítését a szakember.

Nem csak élsportolóknak hasznos

A laktátméréses lépcsőteszt gyakorlatilag mindenkinek fontos lehet, akinek az edzésmunkájában jelentős szerepet játszik az állóképesség, és aki a leghatékonyabban szeretné fejleszteni azt – legyen szó hobbi-, vagy élsportolóról.
Már a kezdőknek (13 éves kortól) is hasznos lépés lehet a felmérés ahhoz, hogy tudják, honnan indulnak, milyen szinten képesek teljesíteni. Haladóknak az edzésprogram optimalizálásában lehet nagy segítség, versenysportolóknak pedig az edzésmunka rendszeres kontrolljához. De mit is jelent a rendszeres kontroll?

Optimális esetben edzésévenként 3-4 alkalommal érdemes laktátméréses lépcsőteszten részt venni, mert így az alapozás elején, a felkészülés közepén, és az alapozás végén is felmérhetjük a haladást. A csúcsforma időzítésénék kezdetén, vagyis kb. 6 héttel a verseny előtt szintén ajánlott egy felmérést elvégezni, mert így még van lehetőség módosítani az edzést az eredmények függvényében. Aki pedig igazán komolyan veszi a teljesítményoptimalizálást, az évente 5-6 ilyen teszten vesz részt.

Ugyanis az előkészítő periódusban 4 alkalommal, a tervezett két csúcsforma előtt 1-1 alkalommal végrehajtott laktátméréses lépcsőteszt lefedi a teljes felkészülést és lehetőséget ad az azonnali beavatkozásra – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer.

A záró beszélgetésen minden adatot részletesen átbeszélünk, összehasonlítjuk a korábbi vizsgálatok eredményeivel, feltárjuk a fejlesztésre váró területeket, sportágspecifikus javaslatot teszünk az edzésmunka optimalizálásához, és válaszolunk minden felmerülő kérdésre, a jegyzőkönyvet pedig nyomtatott formában és emailben is eljuttatjuk a sportolóhoz.

(Forrás: Sportorvosi Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Limfocita - Normál, alacsony vagy magas az érték?

A limfociták (lymphocyták) a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik, 20-40 százalékát alkotják. Ezek a nyirokszervekben képződő sejtes...

Triglicerid (neutrális zsírok) - Normálérték és eltérések

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből...

TSH (thyreoideastimuláló hormon) - Mi a normál értéke?

A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol...

Hematokrit (HTC) - Mit jelez a vérképben?

A hematokrit vizsgálat eredménye a vérben lévő vörösvértestek százalékos arányára utal. Értéke felvilágosítást ad a vér oxigénszállítási...

Retikulocitaszám - Mit jelent a laborleleten?

A retikulocita a vörösvértestek fiatal, éretlen alakja, mely már elvesztette magját. Normál esetben a vérben csak kis mennyiségben vannak jelen, a...

GPT (glutamát-piruvát-transzamináz)

A glutamát-piruvát-transzamináz, hivatalos nevén alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) túlnyomóan a májsejtekben termelődő enzim, amely az ott...

Karbamid (urea) - Mit jelent a laborleletben?

A karbamid vagy urea a szervezetben lévő fehérje nitrogéntartalmának lebomlási terméke, mely a májban képződik és a vesén keresztül ürül ki....

Kreatinin (Crea, Cre) - laborérték

A kreatinin az izomanyagcsere végterméke: az izmokban megtalálható kreatin nevű fehérjetermészetű anyag bomlási terméke, amely a vesén keresztül...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.