• Mi növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát?

    Szerző: MTI

    Tíz génváltozatról állapították meg tudósok, hogy esendővé teszik hordozójukat a hirtelen szívhalál bekövetkeztére - közölték a Nature Genetics című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

    A nemzetközi együttműködésben negyvennél több kutató működött közre Arne Pfeufer, a Müncheni Egyetem munkatársának vezetésével. 15.842 ember genetikai állományát és elektrokardiogrammját elemezték.

    Minden vizsgált ember genomjában 2,5 millió helyet ellenőriztek, ahol génmódosulatokat kerestek, majd azokat összevetették a normálistól eltérő szívösszehúzódások felbukkanásával.

    Hirdetés

     

      Hirtelen szívhalál - legyen óvatos!

    Amennyiben Ön fáradékony, gyakran alakul ki légszomja, szegycsonttáji fájdalmat érez, vizsgáltassa meg szívét, a panaszok a koszorúér betegségére utalhatnak. Legyen óvatosabb akkor is, ha magas a vérnyomása, dohányzik, stresszes, cukorbetegségben szenved, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytat. Bővebben a hirtelen szívhalálról>>

    "A gének csaknem fele meglepetést jelentett, mert senki nem feltételezte volna róluk, hogy szerepet játszanak a szív biológiájában" - mondta Dan Arking, a Johns Hopkins Egyetem orvosi iskolájának munkatársa, akinek csoportja egyike volt a tanulmány kivitelezőinek.

    Arking csoportja a Circulation című szaklap múlt havi számában már beszámolt egy génről, amelyről igazolták, hogy növeli a hirtelen szívhalál kockázatát.

    Gének, melyek befolyásolják a szív összehúzódási  idejét

    Az új tanulmány további kilenc génről mutatta ki, hogy befolyásolja a szív összehúzódási idejét, melyet az EKG-felvételeken a QT-intervallummal jelölnek az orvosok.

    Az elnyújtott QT-intervallum növeli az emberek kockázatát a szívhalálra, mely egyébként 400 ezer áldozatot szed évente az Egyesült Államokban az Amerikai Kardiológiai Kollégium jelentése szerint.

    A nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy minél többet hordoz egy ember ebből a tíz génváltozatból, annál nagyobb az esélye, hogy elnyújtott QT-intervallumma van.

    Egy szívroham növelheti az ilyen típusú abnormális szívritmus előfordulásának kockázatát, azoknál azonban, akik öröklik a genetikai kockázatot, legtöbbször nem azonosítják a veszélyt.

    "A gond az, hogy közülük a legtöbb embernek nincs ismert kockázati tényezője. Nem magas a koleszterinszintjük. Nincsenek elhízva. Bizonyos értelemben a genetika lehet az egyetlen remény számukra" - magyarázta Arking. Következő lépésként azt próbálják megbecsülni a kutatók, hogy az egyes gének mennyivel növelik a kockázatot.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.03.23 17:17, Megjelenés: 2009.03.23 17:17
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Életet mentünk, segítsen Ön is! - Legyen teljes a magyar defibrillátor térkép!

    Országos kampány indult annak érdekében, hogy a lakossággal összefogva jöjjön létre Magyarország teljes defibrillátor térképe, valamint hogy mindenki ismerje meg a környezetében lévő készülékek helyét és használatát – jelentették be az összefogás résztvevői szerdán.

    A szívroham és a légszenyezettség kapcsolata

    A nagymértékű közlekedési levegőszennyezésnek való kitettség a szív-vagy tüdőbeteg emberek esetében szívritmus csökkenés változással társul, amely a hirtelen szívinfarktus okozta halál kockázati tényezője, állítja egy új tanulmány.

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

    A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN versenyen, Radoslav Okrucky szlovák triatlonista kétszáz méterrel a cél előtt összeesett és meghalt. A 41 éves szlovák versenyző halálának oka, az eddigi értesülések szerint, hirtelen szívhalál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA