• A testmozgás csökkenti a sóérzékenységet

    Szerző: Medipress

    Egy új tanulmány szerint a testmozgás ellensúlyozhatja a sóban gazdag étrend a magas vérnyomásra gyakorolt negatív hatását.

    A kutatók kimutatták, hogy minél többet mozog valaki, annál kevésbé emelkedik a vérnyomásuk a sóban gazdag étrendre adott reakcióként.

    Azok esetében, akik keveset mozognak, a vérnyomás nagyobb mennyiségű nátriumbevitel esetén nagyobb mértékben emelkedik – számolt be a tanulmány társszerzője, Dr. Jiang He, a New Orleans-i Tulane Orvostudományi Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője.

    Hirdetés

    Egy kissé meglepő, de ez az első olyan kutatás, amely kifejezetten a testmozgás, a sóérzékenység és a vérnyomás közötti összefüggést vizsgálta. Ha végiggondoljuk, logikusnak tűnik, mert azt már korábban is tudtuk, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást.

    A kutatócsoport eredményeit szerdán tette közzé az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján.
    A magas vérnyomás, vagyis a hipertenzió a stroke első számú kóroka. Mivel a sófogyasztást összefüggésbe hozzák a magas vérnyomással, az Amerikai Szív Táraság ajánlása szerint naponta legfeljebb 1500 milligramm nátriumot szabad fogyasztani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A testmozgás és az étrendi só magas vérnyomást okozó hatása közötti összefüggés kiderítése érdekében a kutatók 1900 (38 éves átlagéletkorú) férfit és nőt vizsgáltak Észak-Kína egyik vidéki térségében. Egy hétig napi 3000 mg nátriumot fogyasztottak, aztán egy másik héten sóban gazdag étrendet követtek, amely napi 18 ezer mg nátriumot tartalmazott.

    Amikor az alacsonyról a magas nátriumbevitelre váltottak, azokat, akik legalább 5 százalékos emelkedést tapasztaltak szisztolés vérnyomásukban, a „magas sóérzékenységű” kategóriába sorolták.

    A legtöbb testmozgást végző alanyok esetében 38 százalékkal alacsonyabb volt a magas sóérzékenység kialakulásának kockázata, mint a fizikailag legkevésbé aktív csoportban.

    A kutatók úgy összegezték a kísérlet eredményeit, hogy a testmozgás végzése jelentős, független és folyamatos egészséges hatást gyakorol a sóérzékenység és a magas vérnyomás kölcsönhatásának mértékére.

      Ön tudta?

     


    A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.03.27 20:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan előzze meg a stroke-ot?

    A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Cikkünkben az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.

    Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

    Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás vagy sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Vérnyomás és pulzus - Mik a leggyakoribb tévhitek?

    A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekapcsolódnak az emberek fejében, ráadásul mindkettőt szokta is ellenőrizni az orvos. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere elmagyarázza a különbséget és eloszlatja a tévhiteket.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Só és magas vérnyomás

    Ebben az évezredben, szinte már minden országban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vannak azonban jellegzetes különbségek: Európában, az Egyesült Államokban a halál oka legtöbbször szívroham, Ázsiában viszont a magas vérnyomás okozta agyi katasztrófák vezetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.