A testmozgás csökkenti a sóérzékenységet

Szerző: Medipress

Egy új tanulmány szerint a testmozgás ellensúlyozhatja a sóban gazdag étrend a magas vérnyomásra gyakorolt negatív hatását.

A kutatók kimutatták, hogy minél többet mozog valaki, annál kevésbé emelkedik a vérnyomásuk a sóban gazdag étrendre adott reakcióként.

Azok esetében, akik keveset mozognak, a vérnyomás nagyobb mennyiségű nátriumbevitel esetén nagyobb mértékben emelkedik – számolt be a tanulmány társszerzője, Dr. Jiang He, a New Orleans-i Tulane Orvostudományi Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője.

Egy kissé meglepő, de ez az első olyan kutatás, amely kifejezetten a testmozgás, a sóérzékenység és a vérnyomás közötti összefüggést vizsgálta. Ha végiggondoljuk, logikusnak tűnik, mert azt már korábban is tudtuk, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást.

A kutatócsoport eredményeit szerdán tette közzé az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján.
A magas vérnyomás, vagyis a hipertenzió a stroke első számú kóroka. Mivel a sófogyasztást összefüggésbe hozzák a magas vérnyomással, az Amerikai Szív Táraság ajánlása szerint naponta legfeljebb 1500 milligramm nátriumot szabad fogyasztani.

A testmozgás és az étrendi só magas vérnyomást okozó hatása közötti összefüggés kiderítése érdekében a kutatók 1900 (38 éves átlagéletkorú) férfit és nőt vizsgáltak Észak-Kína egyik vidéki térségében. Egy hétig napi 3000 mg nátriumot fogyasztottak, aztán egy másik héten sóban gazdag étrendet követtek, amely napi 18 ezer mg nátriumot tartalmazott.

Amikor az alacsonyról a magas nátriumbevitelre váltottak, azokat, akik legalább 5 százalékos emelkedést tapasztaltak szisztolés vérnyomásukban, a „magas sóérzékenységű” kategóriába sorolták.

A legtöbb testmozgást végző alanyok esetében 38 százalékkal alacsonyabb volt a magas sóérzékenység kialakulásának kockázata, mint a fizikailag legkevésbé aktív csoportban.

A kutatók úgy összegezték a kísérlet eredményeit, hogy a testmozgás végzése jelentős, független és folyamatos egészséges hatást gyakorol a sóérzékenység és a magas vérnyomás kölcsönhatásának mértékére.

Ön tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Hogyan előzze meg a stroke-ot?

A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Cikkünkben az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.

Vérnyomáscsökkentő módszerek -...

Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket...

Sófogyasztási szokások: Kóstolás...

Egy kutatás, melyet a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) és az Unilever tudósai vezettek, globálisan tekinti át a sófogyasztási...

Tévhitek és tények a sóbevitelről...

A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint...

Só és cukor - Az energia motorjai...

Az izmok működéséhez energiára van szükség, mely legtöbbször szénhidrátokból származik. Az energia pótlását, a véráramból nyert cukorból...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.