• Négyszemközt a doktorral

    Szerző: WEBBeteg - Rozgonyi Sarolta

    A rendelőben semmi kellemetlen nem történik: akár egyedül érkezik a páciens, akár párjával, az orvos segít, testnek és léleknek - Dr. Fekete Ferenc urológus szakorvossal beszélgettünk.

    A merevedési zavarról ma már egyre több információ elérhető, és nyíltabban beszélünk róla. Ennek hatására többen mernek eljönni a rendelésre?

    - Többen jönnek el mint korábban, de még mindig csak a töredéke azoknak, akik érintettek. Egy felmérés szerint csak minden tizedik merevedési zavarban szenvedő férfi kezelteti problémáját orvossal. Szerencsére ma már azt is többen tudják, hogy a merevedési zavar hátterében betegségek állhatnak, s hogy mindenekelőtt az okot kell tisztázni. Jó, hogy az ismeretek bővülése egyre inkább az egészségmegőrzés és az orvos irányába tereli a férfiakat. Régen legfeljebb a javasasszonyok és a csodaszereik jöttek szóba, vagy azt tanácsolták, hogy egyen több halat a férfi.

    Hirdetés

    Az a gyakoribb, hogy azért jön el valaki, mert észleli a problémát, vagy azért, mert a kardiológus vagy a belgyógyász már felvilágosította, hogy a keringési betegsége okozza.

    - Én azt tapasztalom, hogy azért jönnek el, mert merevedési zavaruk van, és egyáltalán nem kötik össze esetleg meglévő keringési betegségükkel. Még az is előfordul, hogy nehezen tudok meggyőzni valakit arról, hogy magas vérnyomása okozhatja ezt a bajt. Sokan nem tudják, hogy a magas vérnyomás keringési betegség, és nem is gondolják, hogy lehetnek „mellékzöngéi” is.

    Ezek szerint, önnek fel kell mérnie a páciensek általános egészségügyi állapotát is?

    - Igen, mindig meg szoktam mérni a hozzám fordulók vérnyomását, és sokuknál - fiatalabbaknál is - kiderül, hogy magas, mégpedig annyira, hogy nem okozhatja a vizsgálattól való félelem; normálisan nem megy fel 180-ra a vérnyomás, ha valaki izgul. Ellenőrizni szoktam a vércukor- és a koleszterinszintet is, felmérem, hogy dohányzik-e és mennyire elhízott. Mindez néhány percbe telik.

    Ez a „könnyebb” része a vizsgálatnak, de aztán intim kérdéseket is feltesz…

    - Nem arra kell gondolni, hogy részletekbe menően faggatózom, de bizonyos dolgokat muszáj tisztázni a pontos diagnózis felállításához, például, hogy valakinek van-e partnerkapcsolata, ha igen, milyen, és érték-e már kudarcok.

    Egyedül jönnek el a férfiak?

    - Mostanában sokszor jönnek párok, ez jó jel. Mindig el is mondom nekik, jó, hogy megértő a partner, aki támogatja a férfit a probléma megoldásában. Ezzel is erősítem őket. 

    Közösen is beszélgetnek? Önt, mint a férfi orvosát érdekli, hogy a nő miként látja a problémát?

    - Jobb előbb négyszemközt, mert vannak olyan dolgok, amiket a társa előtt nem mer olyan nyíltan elmondani egy férfi, például, nem szívesen beszél korábbi kapcsolatairól. Aztán meg szoktam a nőt is kérdezni, hisz még az is kiderülhet, hogy nem a férfival van gond. Olykor nehéz megtalálni a szexuális összhangot: sokszor előfordul például, hogy a férfi csak öt-tíz percig tudja fenntartani a merevedést, de ennyi idő alatt nem elégül ki a nő, ilyenkor felmerül, hogy esetleg orgazmus problémái lehetnek, s azt kell orvosolni. Fontos tudni, hogy az együttlétet nem minden férfi tudja elnyújtani a partner által kívánt ideig . Ez még nem jelent betegséget. Egyszer készült egy felmérés, amiből kiderült, hogy Európában az ötperces együttlét általánosnak mondható, tehát néhány perces együttlét teljesen normális.

    A merevedési zavar több olyan betegséggel függ össze, amelyek a korral járnak. Ez azt jelenti, hogy egy idő után minden férfinak számítania kell ilyen gondokra?

    Virágzik a potencianövelők feketepiaca


    A legnagyobb példányszámú országos napilapok hirdetései között is találhatunk illegálisan forgalmazott, a hivatalos ár feléért beszerezhető, ám a szakma egyöntetű álláspontja szerint veszélyes potencianövelő készítményeket - derült ki a WEBBeteg megbízásából készült próbavásárlásos kutatásból.

    - A két legfontosabb dolog, amire a merevedés kialakulásához szükség van: az egészség és a szexuális aktivitás. Ha valaki egészséges marad idős korban, és rendszeresen él nemi életet, egyáltalán nem törvényszerű, hogy merevedési panaszai lesznek. A szexuális teljesítőképességnek nincs felső korhatára. Ugyanakkor érdekes, hogy nem tudjuk megmondani, miért vannak olyanok, akiknek annak ellenére nincs merevedési zavaruk, hogy beteg az érrendszerük, akár több infarktusuk is volt. Ebben lelki tényezők is szerepet játszhatnak, aki magabiztos, érzelmileg stabil, talán kevésbé veszélyeztetett. Mindenesetre akinek az érrendszere egészséges annak nagyobb az esélye arra, hogy idősebb korban is gond nélkül él majd nemi életet.


    Ha valakinek egyszer gyógyszert kell szednie, onnantól fogva mindig szüksége lesz rá?

    - Az októl is függ, hogy ki hogy reagál a gyógyszerre, előfordul, hogy átmenetileg elhagyható. Ha lelki eredetű a probléma, általában gyors a javulás. Sokaknál, főleg fiataloknál, 18-20 éveseknél azért kell a gyógyszer, mert egyszer kudarcélményük volt, s ettől elbizonytalanodnak, sokszor az óvszer vált ki náluk gátlást. Nekik rövid idő alatt megszilárdul annyira az önbizalmuk, hogy a továbbiakban már nincs tablettára szükségük. Vannak nehezen kezelhető páciensek, de ez a ritkább, például a súlyos cukorbetegek. Náluk a betegségük miatt kialakult ér és idegrendszeri károsodás miatt életük végéig szükség lehet a  merevedést javító gyógyszer alkalmazására.

    Gyógyszert recept nélkül is lehet szerezni…

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Az interneten kapható szerek veszélyesek. Nem tudni, milyen, esetleg az egészségre káros összetevők vannak bennük. Mindenképpen célszerűbb orvoshoz menni, aki felírja a tablettát annak, akinek tényleg szüksége van rá. Egyébként vizsgálat is kimutatta, hogy akár 30 százalékkal is kisebb lehet a hatékonysága egy gyógyszernek, ha valaki csak úgy szedi, mint hogyha elmegy egy szakemberhez, aki a probléma megbeszélése után előírja az adagolást, és elmondja, hogy mit kell betartani a szedésekor. Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy a gyógyítás soha nem csupán annyiból áll, hogy a páciens megkapja a gyógyszert. Az orvos feltárja és kezeli az okokat, tanácsot ad és megnyugtatja a hozzá fordulót. Csak a komplex terápia igazán hatékony.

    Lelkileg megviseli a férfiakat, hogy gyógyszert kell szedniük.  Jó, ha tud erről a párjuk?

    - Vannak helyzetek, amikor jobb, ha egy férfi nem mondja el a partnerének, hogy merevedést javító gyógyszert szed, mert ezzel még inkább sérülhet az önbizalma. A nők sajnos sokszor nagyon rosszul reagálnak, vannak, akik azt mondják, hogy a férfi nem is szereti őket, és csak a tablettától van vágya. Pedig a vágyra ezek a szerek nem is hatnak. Előfordul, hogy egy nő rájön, a férfi gyógyszert szed, és megtiltja neki. Mások féltékenykedni kezdenek, sőt olyanról is tudok, hogy egy nő számon tartotta, hány tabletta fogyott el. Mindez azzal függhet össze, hogy a nők a merevedési zavart gyakran érzelmi problémaként fogják fel, és úgy gondolják, ha a férfi igazán szerelmes lenne, tudna nemi életet élni. Mindez jelzi, vannak még tévhitek, amiket el kell oszlatni. Más a helyzet, ha egy pár jön el, ekkor nem kell titkolózni, hiszen jól működik a kapcsolat, és közösen akarják megoldani a problémát, szerencsére egyre gyakoribb az ilyen támogató együttműködés.

    (További információ:www.potenciaklinika.hu)

    Legutóbb frissült: 2011.07.25 05:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Merevedési zavar: a leggyakoribb tévhitek

    A mindennapi gyakorlatban nagyon gyakran előfordul, hogy a potenciazavar jelentkezésekor a férfiak bezárkóznak. Az első jeleket többnyire mellékesen kezelik, majd önmagukban, illetve a párkapcsolatban kezdik keresni a problémát.

    Védje az erekcióját - Íme 11 tipp

    Az erekciós zavar gyakori az idősebb férfiaknál, azonban nem kell, hogy az öregedés része legyen. Hogyan lehet elkerülni? Íme 11 tipp, amit a szakértők ajánlanak.

    A potenciazavar hatása a párkapcsolatra és az önértékelésre

    Magyarországon a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) a becsült adatok szerint mintegy félmillió férfit érint. Sajnos csak kis részük fordul orvoshoz, pedig a potenciazavar az esetek 90 százalékában kezelhető. Az ok a képzelt társadalmi elvárásokban, a média által sugallt teljesítőképességben és torzult énképben keresendő.

    4 dolog, ami merevedési zavart okozhat

    A szexualitás összetett folyamat. Az egészséges ember nemi élete normális életfunkció. Egészséges életmóddal, táplálkozással, rendszeres sportolással és mozgással kedvezően befolyásoljuk mind testi, mind lelki egészségünket, ezzel pedig szexuális életünket, mivel a szexuális működést testi, valamint pszichés tényezők befolyásolják.

    A magas vérnyomás és az impotencia kapcsolata

    A huzamosabb ideje kezelt magas vérnyomás impotenciához vezethet? A potenciazavar műtéttel orvosolható? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Párkapcsolat szex nélkül - Mit tehetnék?

    Két éve élek párkapcsolatban, de ez idő alatt mindössze három normális szexuális együttlétünk volt, az elmúlt hét hónapban pedig semmi. A párom nem tudja fenntartani a merevedését, ráadásul különös vonzalmat érez a lábaim iránt, konkrétan a talpamat harapdálja. Szeretem a barátomat, ezért minden segítséget elfogadok, ami megmentheti a kapcsolatunkat. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.