Hallgatás és beleegyezés

szerző: Rozgonyi Sarolta - WEBBeteg
frissítve:

Beletörődés, elhallgatás, önvád, ezek a tipikus reakciók a mai magyar párkapcsolatban, ahol nem vagy nem úgy működik a szex, ahogy kéne. A nők ismeretei felületesek a merevedési zavarról, és sok kapcsolatból hiányzik az őszinte kommunikáció – derül ki abból a kutatásból, amit olyan nők körében végeztek, akik érintettek a problémában.

Ahogy a szexhez két félre van szükség, az ágybeli nehézségeket is ugyanúgy közösen kellene megoldani. Mégis sokszor a hosszú évek alatt egymástól elhidegült, stressztől, anyagi gondoktól terhelt pár képtelen megfelelően kommunikálni. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint férfiak és nők inkább homokba dugják a fejüket, mintsem megbeszéljék a „kínos” kérdéseket.

A tipikus férfi-nő kapcsolatot elfojtások és viszályok terhelik, s a szexuális sikertelenség csak egy a sok gond közül. Az évek alatt megromló vagy – ahogy a nők szívesen fogalmaznak – átalakuló kapcsolatban sok nő elhiteti magával, hogy nem is hiányzik a szex, elfogadja, hogy néhány együtt lehúzott év után úgy élnek egymás mellett, mint két testvér. Fontosabbnak tartják a szeretetet és a megértést, nem kell mindig szexelni – mondogatják.

A nők magukat okolják

Jellemző, hogy még akkor is, ha kezdetben kifejezett harmónia volt az ágyban, amint kezd „elromlani” a szex, a téma lekerül a napirendről. Az ágybeli kudarcot a nők sokszor magukra veszik, önmagukban keresik a hibát, ugyanakkor igyekeznek párjukat biztosítani megértésükről, nem akarják megsérteni azzal, hogy szóvá teszik az elmaradt beteljesülést. Inkább elfogadják a kialakult helyzetet. Ez egyfajta védekező reakció is: félnek attól, hogy a nyílt „elégedetlenkedés” a kapcsolatot végképp megrontaná.

Kutatások szerint a férfiak 60-70 százalékának van valamilyen fokú merevedési zavara, de közülük csupán 30-40 százalék kér segítséget. Ennek oka, hogy szégyellik problémájukat, hiszen számukra az erekció elégtelensége férfiasságuk csődjét jelenti.

A férfiak maguk akarják megoldani a problémát

Még mindig jellemzőbb, hogy a férfiak maguk próbálják megtalálni a megoldást. A nők előtt mindig igazi férfinak akarnak látszani, ezért kizárják őket a döntéshozásból, a merevedési zavart magánügyüknek tekintik, de az is előfordul, hogy a partnerüket okolják miatta. Ha rászánják magukat, hogy felkeressék a szakorvost, a következő nehézséget a gyógyszerszedés jelentheti.

A vizsgálat szerint a nők bizonyos ellenérzést tanúsítanak a potenciafokozó szerekkel szemben: nem tartják természetesnek, hogy az erekció kialakulásához és fenntartásához tablettát kell bevennie a férfinak. Ez azzal magyarázható, hogy nincsenek tisztában a hatásmechanizmussal (ahhoz, hogy a gyógyszer hasson, szexuális ingerre is szükség van), zavarja őket, esetenként sérti önbecsülésüket, nőiességüket.

Az elhallgatás és a fokozódó feszültség hosszú távon megronthatja a párkapcsolatot, ezért különösen fontos a bizalom és az őszinteség. Ma egyre gyakoribb, hogy párok keresik fel a szakembert (urológust, andrológust, pszichológust), igaz, többnyire ilyenkor a férfi kezdeményezi a megoldást, a nő szerepe inkább támogató jellegű, de ez döntő jelentőségű a megromlott harmónia helyreállításához és a boldog szex újrafelfedezéséhez.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Rozgonyi Sarolta

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.