Veszélyes e a szexuális élet a szemem állapotára? És a szilikon olajat ki kell e venni szememből?

Tisztelt Weborvos! nagyfokú rövidlátó vagyok gyermekkorom óta! Jobb szem: -19,5dsph -2,0 dcyl Bal szem: -4,75 dsph (ez is -19 volt, de műlencsét ültettek be. Vsü Od: 0,15 Os: 2 mou T.n: 18/59 Hgmm bal szememen volt 2017.-ben retinaválás. szilikon olaj van benne. és műlencsét is ülettek be. a jobb oldalt retina körben fekszik, itt még nemvolt leválás., de viszont ezt írja a lelet a jobb szememről: éleshatárú, halvány excavalt papilla, széles peripepillaris atrophia. szűk feszes erek, elvékonyodott retina, szakadás, vérzés nem látható. bal szememről ezt írja: szűk letapadt papilla, területén szürkés kötőszövet, iris bombans, enyhe rubeotikus. mélyebb részek, nem vizsgálhatók. kérdésem lenne, a szexuális élet tilos e számomra? mert emelni pl 5 kgnál többet nem szabad ezt tanácsolta az orvos. a másik kérdésem, kikell e venni ezt a szilikon olajat a szememből? Ha én nem egyezek bele mi történhet a szememmel, ? veszélyes-e ha benne marad? ha kiveszik utánna leválhat a retina? köszönöm válaszát!

Dr. Cserháti Zoltán válasza retinaleválás témában

Kedves Uram! Mindenek előtt leszögezném, hogy nehéz válaszolni a kérdéseire, mert nem lehet "biztos" választ adni egy nagyfokú rövidlátó esetében. Véleményem szerint a szilikonolajat valamikor ki kellene venni a szemből, azonban azt nem tudom megmondani, hogy mikor. Általában 6 hónap múlva szokás kivenni, de értelemszerűen vannak olyan esetek, amikor hosszabb ideig bent hagyják a kollégák. Ha kiveszik, igen, akkor ismét leválhat a retina. Azt írja, hogy a bal szemen magas a szemnyomás, ennek vajon nem az-e az oka, hogy bent van a szilikonolaj? Nem tudom megmondani, hogy mi történik akkor ha éveken keresztül marad bent a szilikonolaj. Igen, ilyen esetekben nem javasolt kb. 10 kg-nál többet emelni (azért pontos számot nem lehet írni - a fizikai kímélet javasolt). Azt gondolom, hogy élhet szexuális életet, de "extrém" dolgokat kerülni érdemes. Remélem segítettem,

Megválaszolva: 2023. június 17.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Miért van ez?
Kedves doktor úr! A nagymamámról lenne szó. Januárban retinaleválást diagnosztizáltak az egyik szemén. Tünete az volt, hogy nem látott, fájt, és nagyon...
Fitoszterolok lehettséges hatásai
Tisztelt Szakértő! Feleségem idén 44 éves, és valószínűleg a korából adódóan hajelvékonyodást, és az arcán (főként bajusz környékén) pihésedést észlel....
Egy kislány szeméért
Nem magam miatt írok Önnek. Egyik ismerősöm kislányának megállapították, hogy ki kell venni az egyik szemét, mert már 6 hónaposan levált a retinája és...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel