• Szenvedélybetegségek cikkek

   • Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2019-04-22 15:04
    Alkohol
    A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
    2019-02-21 09:36
    Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális, kulturális probléma. Genetikai hajlam, látott-tanult minták szerepe és élethelyzeti események egyaránt lehetnek döntőek.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2019-02-06 16:09
    Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg, ekkor inkább véres hányásról beszélhetünk.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
    2019-01-27 11:36
    Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott lottójátékot természetesen nem tekintünk betegségnek. Mikor van tehát baj?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
    2019-01-20 18:03
    Hol kezdődik az alkoholizmus, és milyen tünetekről lehet felismerni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2019-01-11 17:06
    A részeg állapot társadalmi megítélése egységesen elutasító, ám néha nem is gondolnánk, hogy az ittasan dühöngő, vagy még nagyobb mértékben alkoholos befolyásoltság alatt álló személy esetleg önhibáján kívül, akár egy korty miatt került súlyos állapotba.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - K. J., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-01-05 09:36
    Az újévi fogadalmak közül nem maradhat ki a már hagyományőrző jelleget öltő dohányzásról való leszokás sem. Jó hír az elszánt fogadkozóknak, hogy egy brit tanulmány megállapítása szerint a sportolás megkönnyíti a nemdohányzóvá váláshoz vezető utat.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-01-01 09:36
    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
    2018-11-28 14:36
    Az asztma és a belégzést durván nehezítő egy másik betegség - a magyarul csak nehézkes fordításban emlegetett kór: a krónikus obstruktív tüdőbetegség (rövidítve COPD) - érintettjeinek száma hazánkban megközelíti az 1 milliót. További riasztó adat, hogy a lakosság csaknem egynegyedénél fordul elő légúti allergia.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos
    2018-11-21 09:36
    A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak vagy továbbra is rendszeresen cigarettáznak. Ez a magas arány annak ellenére sem csökken, hogy a COPD kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető a dohányzás. A tünetek enyhítése érdekében ezért a leszokás lenne a legjobb döntés minden beteg részéről.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes
    2018-11-18 13:33
    Az alkoholizmus kezelésére ma már számos lehetőség van. A függőség leküzdésének első és legfontosabb lépése, hogy a páciens felismerje, hogy alkoholfüggő, és akarjon ezen változtatni. Ha megszületett az elhatározás, megkezdődhet a terápia, amelyet gyógyszeres kezeléssel lehet kiegészíteni az alkohol utáni vágy enyhítése céljából.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!