Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, az egyéni tolerancia következtében. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

Az ittasságnak több fokozata ismert, melyet a véralkoholszintek alapján szokás osztályozni. A klasszikus felosztás az alábbi:

1. Ittasság (0,5-1,5 ezrelékes véralkoholszint)

Alkoholszagú lehelet, kipirult arc, nedvesen csillogó szem, vérbő kötőhártya. A pulzus és a légzés szapora, a vérnyomás emelkedett. Bőséges verejtékezés és megnövekedett mennyiségű vizelet kiválasztása jellemző. A kedélyállapot emelkedett, az ittas személy általános eufóriát érez, hevesen gesztikulál és bőbeszédű.

1,2-1,5 ezrelék véralkoholszintnél a helyzetérzékelés csökken, a finom, kis terjedelmű mozgások, a térlátás és az egyensúlyérzékelés zavara figyelhető meg. A reakcióidő megnyúlik. A pszichés állapotot a gátlások eltűnése, a veszélyérzés hiánya jellemzi. A beszéd galuskássá, elkentté válik.

Mit tegyünk mérgezés esetén?

  • Ha a beteg, aki lenyelte a mérget, nincs eszméletlen állapotban és elmúlt kétéves, akkor itassunk vele 2-3 pohár vizet és hánytassuk meg.
  • Ha eszméletlen a beteg, fektessük oldalára, hogy az esetleges hányadék a szájon keresztül ki tudjon folyni, megelőzve ezzel a fulladást. Továbbá rendszeresen ellenőrizzük, lélegzik-e, van-e pulzusa.

2. Részegség (1,5-2,5 ezrelék véralkoholszint, excitációs szakasz)

Az arc sápadt. A részeg nyugtalan, sokszor agresszív, néha dühöngő. Az imbolygó, dülöngélő járás jelzi a nagyobb terjedelmű mozgások zavarát. A beszéd akadozik. Megnő a sérülések veszélye, melyek elesésből, különböző balesetekből, verekedésből származhatnak. Az alkoholmérgezés leggyakoribb, sokszor az életet is veszélyeztető következménye a sérülés.

A pulzus és a légzésszám csökken. Hányinger, hányás következtében a beteg a gyomortartalmat aspirálhatja (a tüdejébe szippanthatja), ami később komoly következményekkel, vagy akár azonnali fulladással járhat. A részeg hangulata deprimált, 2,5 ezrelékes véralkoholszint közelében érdektelenség, aluszékonyság jelenik meg.

3. Alkoholmérgezés (2,5-4 ezrelék véralkoholszint, komatózus szakasz)

2,5-3,5 ezrelék véralkoholszintnél a tudat fokozatosan elvész, a mérgezett egyre aluszékonyabb, kifejezett zavartság mellett egyre nehezebben ébreszthető. 3,5-4 ezrelék véralkoholszintnél a mérgezett kómába esik, vagyis eszméletét elveszti, ingerekre nem reagál és a reflexei sem válthatók ki.

A pupilla kezdetben szűk, később az oxigénhiány miatt maximálisan kitágul. A vérnyomás alacsony, a pulzus alig tapintható, a légzés felületes. A mérgezett székletét és vizeletét maga alá engedi, magára hagyva ellátás hiányában a gyomortartalom aspirációja vagy a nyelv hátracsúszása miatt megfulladhat. A környezeti körülmények függvényében testét a kihűlés, fagyás fenyegeti.

Mi a teendő az ittas, részeg vagy mérgezett személlyel?

Az első és legfontosabb, hogy az alkoholosan befolyásolt személy elől zárjuk el a további italozás lehetőségét! Ez még "csupán" ittas egyén esetében is nehézségekbe ütközhet, hiszen nagy valószínűséggel ellenállásba ütközünk. Fenyegető vagy agresszív viselkedés esetén kérjünk szaksegítséget (mentők, illetve rendőrség).

Súlyos részegség vagy kómás állapot esetén feltétlenül hívjunk mentőt! A mentőautók személyzete minden bizonnyal nagy tapasztalattal rendelkezik az agresszivitás leküzdésében is. Legyünk fokozott figyelemmel saját testi épségünkre!

Az eszméletét vesztett mérgezettet az elsősegélynyújtás szabályai szerint, még a mentők kiérkezése előtt vizsgáljuk meg és lássuk el. Ellenőrizzük a légzést és a keringést, keressük a sérülések nyomait! Szükség esetén az újraélesztés ABC-jét alkalmazzuk, egyébként hozzuk a mérgezettet stabil oldalfekvő helyzetbe.

Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.