Új magyarázat a drogfüggés kialakulására

Független Hírügynökség
megjelent:

Genetikailag módosított kísérleti egereken francia tudósok kiderítették a drogfüggőség kialakulásának egy új elemét.

Azt már eddig is tudták, hogy a drogfüggőség azért alakul ki, mert a kábítószer fokozza egy "örömhormon", a dopamin termelődését az agyban. Most a párizsi Marie Curie Egyetem kutatói felfedezték, mit is csinál a dopamin, aminek következtében kialakul a függőség.

Bizonyos örömkeltő anyagok (heroin, kokain), de még az ételek is fokozzák az agyban a dopamin elnevezésű hírvivő anyag termelődését. A dopamin ösztönzi az agynak a "jutalomközpontját". De a molekuláris szintű kémiai reakciók sorozatában a dopamin csak egyetlen esemény. A francia tudósok találtak egy fehérjét, a DARP-32 jelűt, amely a dopamin működését segíti.

Kísérletekkel bizonyítható

A kutatók génsebészeti eljárással úgy változtatták meg az egerek DNS-ét, hogy a DARP-32 jelű fehérje termelését szabályozó gén egy kissé eltérő fehérjét hozzon létre. A módosult fehérje mindössze egyetlen alkotóelemben (aminosavban) tér el a szabályostól.

A mutáns egerekre láthatóan sokkal kisebb hatással volt a kokain, vagy a morfin injekció, és a rágcsálókon nem látszott az újabb adag utáni vágyakozás. A finom eleség sem bírt számukra nagy csáberővel. Az egerek be voltak tanítva arra, hogy egy önetető készülékből csemegét vegyenek maguknak. Sokkal ritkábban próbálták magukat finomsággal jutalmazni, mint normális társaik.

Ebből a kutatók levonják a következtetést, hogy ha meg lehetne akadályozni gyógyszeres beavatkozással a DARP-32 fehérje felhalmozódását, akkor elejét lehetne venni a drogfüggőség kialakulásának.

Mivel a dopamin feltételezhetően egyes elmebetegségek kialakulásában is szerepet játszik, a felfedezés sokat ígér ezeknek a betegségeknek a gyógyításában is. Továbbá alkalmazni lehet talán a Parkinson-kór kezelésében is, mivel ennek a betegségnek is a dopaminhiány az oka.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.