Hirdetés
   • Miért van szükség Dohányzásról Leszokást Támogató Központra?

    Szerző: leszokasvonal.hu

    A dohányosok többsége úgy véli, hogy a leszokás könnyű, csak akarni kell. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak legfeljebb 4-5 %-a teszi le sikeresen a cigarettát.(x)

    A bizonyítottan hatékony módszerekkel a leszokás sikerességének valószínűsége megtöbbszörözhető. Úgy tűnik, hogy a leszokásra való motiváltság szükséges, de sokat segíthet, ha a leszokni kívánó dohányos segítséget, gyakorlati ötleteket és érzelmi támogatást kap a leszokáshoz. Tapasztalatunk szerint a dohányosok túlnyomó többsége ugyanakkor nincs tudatában azoknak a lehetőségeknek, amelyek segíthetik a sikeres leszokásban.

    Mi az a dohányzásról leszokást támogató Leszokásvonal?

    A Leszokásvonal a dohányzásról való leszokásban nyújt segítséget telefonon keresztül. Ilyenkor a segítség formája lehet információnyújtás, tanácsadás és konzultáció, valamint együttérzés kifejezése és érzelmi támogatás nyújtása.

    Az információnyújtás kiterjed

    • a leszokásban alkalmazott bizonyítottan hatékony módszerekre
    • a nikotinfüggésre és a pszichológiai függésre
    • a gyógyszeres terápiákra
    • az érzelmi támogatásra
    • a leszokási stratégiákra
    • az egészségre vonatkozó veszélyekre és a leszokással kapcsolatos egészségnyereségekre
    • a táplálkozásra és a testmozgásra.

    Milyen tapasztalatok bizonyítják, hogy a leszokásvonal segíteni tud a leszokásban?

    48 telefonos tanácsadást vizsgáló tanulmány összegzése azt mutatja, hogy a telefonos tanácsadás átlagosan 40 %-kal megnöveli a leszokás esélyét azokhoz viszonyítva, akik nem használják a telefonos tanácsadást. A kutatások azt mutatják, hogy három vagy annál több programozott segítő telefonhívás nagymértékben növeli a leszokás sikerességét. Számos tanulmány azt is mutatja, hogy a telefonos tanácsadás komolyan növeli a gyógyszeres támogatás hosszú távú sikerességét.

    Hirdetés

    Kik dolgoznak a Dohányzásról Leszokást Támogató Központban

    A Központunkban olyan orvos, pszichológus és egészségtan tanár szakemberek dolgoznak, akik az alapképzettségükön túl intenzív – legalább 30 órás – képzést kaptak a dohányzásról való leszokás elméletéről és gyakorlati aspektusairól.

    A Központ képzései tartalmilag és a tárgyalt témakörök tekintetében megegyeznek az európai és az amerikai leszokást támogató szakemberképző központok tanfolyamaival. Ennek biztosítéka az is, hogy a  Központ vezető munkatársai folyamatos szakmai továbbképzéseken és konferenciákon vesznek részt azért, hogy a legújabb innovációkat alkalmazzák a munkájuk során.

    Miért jó a Leszokásvonal?

    • Könnyen elérhető mindenki számára csak tárcsázni kell vagy az Interneten klikkelni.
    • Olcsó, csak a hívás költsége terheli a hívót normál díjazás mellett. Amikor a Központ munkatársai visszahívják a dohányost, akkor ráadásul ez a költség a Dohányzásról Leszokást Támogató Központot terheli.
    • Bizalmas, akár név nélkül is igénybe lehet vehető.
    • Információt nyújt további elérhető segítségekről is.
    • Üzenetrögzítőnkön meghagyhatja nevét és telefonszámát, a központ munkatársa visszahívja Önt.

    Kinek hasznos a Leszokásvonal?

    A Leszokásvonal mindazok számára hasznos segítséget nyújt,

    • akik fontolgatják, hogy végleg leteszik a cigarettát és keresik, hogy mit tehetnének, vagy információra van szükségük;
    • akik belevágtak a dohányzásról való leszokásba és kérdéseik vannak vagy támogatásra van szükségük;
    • akik egyszerűen beszélni akarnak a dohányzással és a leszokással kapcsolatos aggodalmaikról;
    • akik már többször próbálkoztak már a leszokással és ezúttal ismét elhatározták, hogy most végleg leteszik a cigarettát;
    • akik már letették a cigarettát és tartanak attól, hogy visszaesnek;
    • akik visszaestek, de még nem adták fel;
    • akik szeretnék tudni, hogy a környezetükben milyen személyes segítséget vehetnek igénybe;
    • akik segíteni akarnak dohányzó párjuknak, barátjuknak a leszokásban.

      A legfontosabb kérdések a dohányzásról


    Nikotinfüggőségi teszt - Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. 
    Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

    Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg: A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el. Legyen az cigaretta, pipa vagy akár szivar, a füst a fogakat is támadja - nem közvetlenül. A rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán. A nikotin a tüdő és a nyálkahártya véráramába kerülve az erek összehúzódását eredményezi.
    Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg>>

    Mit tartalmaz egy cigaretta? A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, esetleg rákkeltő hatású is.

    Ilyen például a benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, hidrazit. A kátrány mint égési melléktermék lerakódik a tüdőben, így minden egyes szál elszívásával csökken annak légzési felülete. Nem elhanyagolható az sem, hogy a dohányfüstnek jelentős a mérgező hatású szénmonoxid-tartalma.

    A függőség kialakulásáért azonban a nikotin a felelős. A nikotin tulajdonképpen erős drog, melynek halálos dózisa 20-60 mg. Enyhe mérgezés során fejfájást, szédülést, hányingert, hasmenést, verejtékezést, szapora pulzust okoz. Ezt gyakran tapasztalják az első alkalommal rágyújtók is. A tartós nikotinhatás gyomorfekélyt, érszűkületet (a szívkoszorúerek szűkületét), valamint légúti károsodást okozhat.
    Mit tartalmaz a cigaretta?>>

    Dohányosok táplálkozása - Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a kövérségtől való félelem ragaszkodnia a káros szenvedélyhez. A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények. Dohányosok táplálkozása >>

    Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy - A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában vannak annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni. Az első lépés persze minden esetben a valóban komoly elhatározás, enélkül eredmény eleve nem érhető el.

    Amennyiben azonban a döntés megszületett, lehetőség van nem csupán az akaraterőre bízni a leszokás sikerességét, hanem különböző terápiákat is segítségül hívni. A legszélesebb körben a nikotinpótláson alapuló módszerek terjedtek el. Ennek lényege, hogy a dohányzás abbahagyásával párhuzamosan valamilyen formában pótolják a szervezetbe jutó nikotint, így csökkentve a megvonásos tüneteket. A terápia általában három hónapon át tart, ezalatt fokozatosan csökkentik a nikotin bevitelét.
    Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy>>

    (leszokasvonal.hu) - Szponzorált tartalom: A cikk megjelenését a leszokasvonal.hu támogatta

     

    Módosítva: 2011.01.28 17:12, Megjelenés: 2011.01.28 17:12
   • Cikkajánló

    Ön kire bízná a látását?

    Ön kire bízná a látását?

    Szponzorált tartalom

    Mutatjuk, hogyan is érdemes klinikát választani a látás javításához. (x)

    A férfi intimtorna

    A férfi intimtorna

    Cs. K., fordító

    Bizonyítottan javulást eredményezhet számos kényes problémára.

    A hevített dohánytermékek is károsak az egészségre

    Az úgynevezett hevített dohánytermékek is tartalmazzák azokat a káros anyagokat, amelyeket a normál cigaretta, csak más arányban - mondta Kovács Gábor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium tüdőgyógyászati tagozatának vezetője.

    A dohányosok főként COPD-vel és tüdőrákkal kerülnek kórházba

    A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba - mondta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

    Dohányzás: módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

    A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    Rágó, tapasz, gyógyszer... - A leszokás szabályai

    "A barátom már 10 éve dohányzik, most 26 éves. Szeretne leszokni, és mivel nem erős dohányos ezért rágót vettünk. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e a rágó mellett eleinte dohányozni, vagy ezt nem szabad?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Elektromos cigaretta - A szakértő válaszol

    Elektromos cigarettával szeretnék leszokni a dohányzásról. Lehet-e ennek valamilyen káros következménye? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.