Miért van szükség Dohányzásról Leszokást Támogató Központra?

Szerző: leszokasvonal.hu

A dohányosok többsége úgy véli, hogy a leszokás könnyű, csak akarni kell. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak legfeljebb 4-5 %-a teszi le sikeresen a cigarettát.(x)

A bizonyítottan hatékony módszerekkel a leszokás sikerességének valószínűsége megtöbbszörözhető. Úgy tűnik, hogy a leszokásra való motiváltság szükséges, de sokat segíthet, ha a leszokni kívánó dohányos segítséget, gyakorlati ötleteket és érzelmi támogatást kap a leszokáshoz. Tapasztalatunk szerint a dohányosok túlnyomó többsége ugyanakkor nincs tudatában azoknak a lehetőségeknek, amelyek segíthetik a sikeres leszokásban.

Mi az a dohányzásról leszokást támogató Leszokásvonal?

A Leszokásvonal a dohányzásról való leszokásban nyújt segítséget telefonon keresztül. Ilyenkor a segítség formája lehet információnyújtás, tanácsadás és konzultáció, valamint együttérzés kifejezése és érzelmi támogatás nyújtása.

Az információnyújtás kiterjed

 • a leszokásban alkalmazott bizonyítottan hatékony módszerekre
 • a nikotinfüggésre és a pszichológiai függésre
 • a gyógyszeres terápiákra
 • az érzelmi támogatásra
 • a leszokási stratégiákra
 • az egészségre vonatkozó veszélyekre és a leszokással kapcsolatos egészségnyereségekre
 • a táplálkozásra és a testmozgásra.

Milyen tapasztalatok bizonyítják, hogy a leszokásvonal segíteni tud a leszokásban?

48 telefonos tanácsadást vizsgáló tanulmány összegzése azt mutatja, hogy a telefonos tanácsadás átlagosan 40 %-kal megnöveli a leszokás esélyét azokhoz viszonyítva, akik nem használják a telefonos tanácsadást. A kutatások azt mutatják, hogy három vagy annál több programozott segítő telefonhívás nagymértékben növeli a leszokás sikerességét. Számos tanulmány azt is mutatja, hogy a telefonos tanácsadás komolyan növeli a gyógyszeres támogatás hosszú távú sikerességét.

Kik dolgoznak a Dohányzásról Leszokást Támogató Központban

A Központunkban olyan orvos, pszichológus és egészségtan tanár szakemberek dolgoznak, akik az alapképzettségükön túl intenzív – legalább 30 órás – képzést kaptak a dohányzásról való leszokás elméletéről és gyakorlati aspektusairól.

A Központ képzései tartalmilag és a tárgyalt témakörök tekintetében megegyeznek az európai és az amerikai leszokást támogató szakemberképző központok tanfolyamaival. Ennek biztosítéka az is, hogy a Központ vezető munkatársai folyamatos szakmai továbbképzéseken és konferenciákon vesznek részt azért, hogy a legújabb innovációkat alkalmazzák a munkájuk során.

Miért jó a Leszokásvonal?

 • Könnyen elérhető mindenki számára csak tárcsázni kell vagy az Interneten klikkelni.
 • Olcsó, csak a hívás költsége terheli a hívót normál díjazás mellett. Amikor a Központ munkatársai visszahívják a dohányost, akkor ráadásul ez a költség a Dohányzásról Leszokást Támogató Központot terheli.
 • Bizalmas, akár név nélkül is igénybe lehet vehető.
 • Információt nyújt további elérhető segítségekről is.
 • Üzenetrögzítőnkön meghagyhatja nevét és telefonszámát, a központ munkatársa visszahívja Önt.

Kinek hasznos a Leszokásvonal?

A Leszokásvonal mindazok számára hasznos segítséget nyújt,

 • akik fontolgatják, hogy végleg leteszik a cigarettát és keresik, hogy mit tehetnének, vagy információra van szükségük;
 • akik belevágtak a dohányzásról való leszokásba és kérdéseik vannak vagy támogatásra van szükségük;
 • akik egyszerűen beszélni akarnak a dohányzással és a leszokással kapcsolatos aggodalmaikról;
 • akik már többször próbálkoztak már a leszokással és ezúttal ismét elhatározták, hogy most végleg leteszik a cigarettát;
 • akik már letették a cigarettát és tartanak attól, hogy visszaesnek;
 • akik visszaestek, de még nem adták fel;
 • akik szeretnék tudni, hogy a környezetükben milyen személyes segítséget vehetnek igénybe;
 • akik segíteni akarnak dohányzó párjuknak, barátjuknak a leszokásban.

A legfontosabb kérdések a dohányzásról

Nikotinfüggőségi teszt - Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg: A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el. Legyen az cigaretta, pipa vagy akár szivar, a füst a fogakat is támadja - nem közvetlenül. A rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán. A nikotin a tüdő és a nyálkahártya véráramába kerülve az erek összehúzódását eredményezi.
Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg>>

Mit tartalmaz egy cigaretta? A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, esetleg rákkeltő hatású is.

Ilyen például a benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, hidrazit. A kátrány mint égési melléktermék lerakódik a tüdőben, így minden egyes szál elszívásával csökken annak légzési felülete. Nem elhanyagolható az sem, hogy a dohányfüstnek jelentős a mérgező hatású szénmonoxid-tartalma.

A függőség kialakulásáért azonban a nikotin a felelős. A nikotin tulajdonképpen erős drog, melynek halálos dózisa 20-60 mg. Enyhe mérgezés során fejfájást, szédülést, hányingert, hasmenést, verejtékezést, szapora pulzust okoz. Ezt gyakran tapasztalják az első alkalommal rágyújtók is. A tartós nikotinhatás gyomorfekélyt, érszűkületet (a szívkoszorúerek szűkületét), valamint légúti károsodást okozhat.
Mit tartalmaz a cigaretta?>>

Dohányosok táplálkozása - Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a kövérségtől való félelem ragaszkodnia a káros szenvedélyhez. A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények. Dohányosok táplálkozása >>

Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy - A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában vannak annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni. Az első lépés persze minden esetben a valóban komoly elhatározás, enélkül eredmény eleve nem érhető el.

Amennyiben azonban a döntés megszületett, lehetőség van nem csupán az akaraterőre bízni a leszokás sikerességét, hanem különböző terápiákat is segítségül hívni. A legszélesebb körben a nikotinpótláson alapuló módszerek terjedtek el. Ennek lényege, hogy a dohányzás abbahagyásával párhuzamosan valamilyen formában pótolják a szervezetbe jutó nikotint, így csökkentve a megvonásos tüneteket. A terápia általában három hónapon át tart, ezalatt fokozatosan csökkentik a nikotin bevitelét.
Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy>>

(leszokasvonal.hu) - Szponzorált tartalom: A cikk megjelenését a leszokasvonal.hu támogatta

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

A nikotintartalmú transzdermális...

Magyarországon kétféle tapasz van forgalomban, mindegyik három erősségben. Bármelyikkel is kezdi el a leszokást a cigarettázó, a dohányzást a...

Nikotinfüggőség és leszokás

A cigarettafüst szervezetben való káros hatásáért a teljes dohányfüst felelős, mely 4000 különböző kémiai vegyületet tartalmaz. Azonban...

Rágó, tapasz, gyógyszer... - A...

"A barátom már 10 éve dohányzik, most 26 éves. Szeretne leszokni, és mivel nem erős dohányos ezért rágót vettünk. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e...

Dohányzás és daganatos betegségek...

Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai alapján megközelítőleg 1.3 milliárd ember dohányzik a Földön, amely évente körülbelül 8 millió...

A dohányzás és a szív-érrendszeri...

A WHO legfrissebb adatai szerint kb. 1.3 milliárd ember dohányzik a Földön és közülük várhatóan minden második ezzel összefüggő betegségben fog...

Tudomást kell vennünk azokról is...

Ha dohányzásról beszélünk, gyakran vagyunk szélsőségesek: vagy leszoksz, vagy megbetegszel. De mi a helyzet azokkal, akik orvosi segítség mellett sem...

Elektromos cigaretta - A szakértő...

Elektromos cigarettával szeretnék leszokni a dohányzásról. Lehet-e ennek valamilyen káros következménye? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.