Gyerekszemmel - A szemről

Halmosi Edina
szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - WEBBeteg
megjelent:

Gyermeknap alkalmából megkértem néhány ismerős, különböző életkorú gyereket, hogy írjanak, vagy rajzoljanak nekem vmit ami az emberi szemről, vagy a látásról eszükbe jut. Kíváncsi tekintettel néztek rám, mire is gondolok, aztán munkához láttak.

Némelyikük családjában akadnak szemüveges felnőttek, így egyből a szemüvegre asszociáltak, míg mások már voltak gyerekszemészeten is, és így a vizsgálattal kapcsolatos élményeik jutottak eszükbe.

A rajzokat a cikk végén láthatják. Munkám során nap mint nap találkozok szemüveges gyerekekkel.

A mai gyerekek már nagyon szerencsések olyan szempontból, hogy az üzletekben nagy keretválaszték áll a vevők rendelkezésre, és a becsiszolásra kerülő optikai lencsék is sokkal esztétikusabbak, és könnyebbek, mint évekkel ezelőtt.

Talán minden szemüveges szülőnek ott van az emlékében, hogy neki bizony még milyen vastag, és nehéz szemüveget kellett viselnie…

Kontaklencse vagy szemüveg?
"Erősen fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana?" - Az Orvos válaszol rovat kérdéseiből. Kontaklencse vagy szemüveg?
A nem megfelelő ápolás súlyos szemészeti következményekkel járhatnak. Mire figyeljünk oda? A kontaktlencse viselésének rejtett veszélyei

A keretválasztásnál mindenképpen fontosnak tartom, hogy lehetőség szerint a gyerek kedvében próbáljunk járni. Ideális az, ha engedjük, hogy ő válasszon keretet, különben nem fogja elfogadni azt, hogy ő „mától kezdve” szemüveges, és viselni sem fogja.
A szemüveg kiválasztásakor az esztétika mellett törekedjünk arra, hogy a keret strapabíró és könnyű legyen, valamint a lencse műanyagból, vagy polycarbonátból készüljön és lehetőleg UV-védelemmel is rendelkezzen.

szem gyerek gondolatA gyerekek nagyon hamar és hirtelen nőnek, így ezt is vegyük számításba. Ne válasszunk olyan keretet, aminek szárhossza éppen, hogy jó, vagy valahol bevág a keret és viselése nyomot hagy a fejen. A végső választás előtt mindenképp kérjük ki a szakember véleményét is, hogy megfelelő lesz-e a keret.

Sajnos gyakran előfordul, hogy túl későn derül ki, hogy gyermekünknek szemüvegre van szüksége. Akinek családjában vmilyen örökletes fénytörési rendellenesség már előfordult, akkor érdemes minél előbb felkeresni a gyerekszemészetet, hátha a gyerek is örökölte.

Egy szemüveg nem azt jelenti, hogy beteg a gyerek. A szem méreteiből adódóan nem megfelelő kép keletkezik a retinán, ami szemüveggel zömében korrigálható.

Legkésőbb az iskolakezdés előtt minden gyermeknek át kellene esnie egy szemészeti szűrővizsgálaton. Sajnos ez napjainkban még nem minden esetben történik meg.

Panaszok, melyek arra utalnak, hogy baj van a gyerek szemével

Ha a következők panaszok bármelyikét gyermekénél is megfigyeli, akkor itt az idő, hogy a lakóhelyükhöz közeli gyerekszemészeti vizsgálaton részt vegyenek:

  • gyakori szemdörzsölés, pislogás, homlokráncolás
  • gyakori hunyorgatás
  • hamar fárad olvasásnál és írásnál
  • lassan és gyakori hibával olvas
  • összekeveri a sorokat és betűket
  • túl közelről nézi a könyvet és a televíziót
  • fokozott fényérzékenység
  • gyakran mellényúl a dolgoknak
  • gyakori fejfájás,
  • karikás szemek

Vigyázzunk gyermekeink szemeire!

Seres Dominik(4) alkotása
szem gyerekrajz

Müller Tündér(12) alkotása
szemészet gyerekrajz

Tőzsér Anna(6) rajza
gyerekrajz szemészeti vizsgálat

(WEBBeteg - Halmosi Edina)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.