Kontaktlencse vagy szemüveg? Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Erősen fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:

  • Különböző viselési időre készült lencsék (napi, heti, havi, féléves(?)... stb.). Ezek közül anyagilag melyikkel lehet a leggazdaságosabban kijönni és abban a típusban körülbelül milyen árak vannak?
  • Hallottam róla, hogy vannak ún. "lágy" lencsék. Gondolom akkor vannak nem lágyak is. Mi a különbség?
  • Mennyire lehet érezni a kontaktlencsét viselés közben?
  • A nap eleji "behelyezés" mennyi gonddal jár körülbelül?

Tisztelt Kérdező!

A kontaktlencse típusai: kemény, félkemény és lágy lencsék.

A dioptria értéktől, a szaruhártya méreteitől, a szem érzékenységétől, a páciens türelmétől stb. számtalan dologtól függ, hogy melyiket ajánlják.

A szem szempontjából talán az új fejlesztésű lágy lencsék a legkedvezőbbek: oxigén és tápanyag ellátás, "idegentest" érzés szempontjából. A lencse viselési idő szempontjából történő kiválasztás a viselő céljától függ.

Van, aki nem akarja végleg letenni a szemüveget, csak időnként (sportolás, rendezvények stb.) szeretne lencsét viselni. Nekik a napi viselésű, eldobható lencse javasolt.

A kontaktlencse ápolása: veszélyek és előnyök

A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak. Bővebben a kontaktlecséről

Változó árak, változó márkák

Az árak optikánként, kontaktlencse márkánként változhatnak - fontosak a különböző akciók, kedvezmények is.

Alaposan végig kell számolni: figyelembe kell venni, hogy napi lencsénél például nem kell ápoló folyadék, a különböző ápoló folyadékok is más-más érkategóriájúak a kiszereléstől függően.

A szem érzékenysége és a berakási "cécó" egyénenként változik.

Néha a legnagyobb elszántság mellett sem bírja a szem a kontaktlencsét. Általában mindenki kidolgozza a saját technikáját a behelyezésre és eltávolításra.

Ezt általában a betanítás során könnyű elsajátítani. (Addig nem is kaphat lencsét a páciens amíg nincs kellő gyakorlata a biztonságos behelyezés és eltávolítás terén.)

A higiéniai szabályokat, gondolom, nem kell külön hangsúlyoznom.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.