Az AMD az időskori vakság vezető oka

Dr. Rose Magánkórház
megjelent:

A fejlett országokban a 65 év feletti lakosság körében a vakság (visszafordíthatatlan látásromlás) kialakulásának leggyakoribb oka az időskori makuladegeneráció (age-related macular degeneration, rövidítve AMD).

Magyarországon kb. 6000 új esetet regisztrálnak évente, mostantól azonban már lehetőség van a genetikai rizikófaktorok szűrésére. Klinikánkon – az országban elsőként – lehetőség van a nemzetközi szakirodalom szerinti leggyakoribb genetikai rizikófaktorok szűrésére. Az eredménytől függően, szorosabb szemészeti ellenőrzéssel, életmódi változtatásokkal, illetve szükség esetén vitaminkészítmények szedésével a látásromlás esélye csökkenthető.

A terület szakértője Dr. Varsányi Balázs, a Dr. Rose Medical Center munkatársa, aki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján is praktizál – itt szerzett Ph.D. fokozatot az öröklődő retinabetegségek témaköréből.

Időskori makuladegeneráció - Melyek a tünetek?

„Ma Magyarországon a felnőttkori visszafordíthatatlan látásromlás leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retina-elváltozás és az időskori makuladegeneráció. – mondja Dr. Varsányi – Az életkor előrehaladtával ez utóbbi válik a vakság elsődleges okává.”

A makula degeneratio jellegzetes tünetei

Makula degeneratio esetén a látótér középső részén kisebb-nagyon szürke, fekete folt, homály észlelhető. A párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása figyelhető meg, a tárgyak kevésbé kontrasztosak. Az arcok felismerési képessége romlik: "Nem látom az arcát akivel beszélek.", "Ismerőseim mellett elmegyek, mert nem ismerem őket meg." A torzlátás (metamorphopsia) megjelenése a folyamat gyors előre haladását, a "nedves" forma kialakulását jelenti. A szemüveg dioptriájának változása is utalhat a betegségre: a távollátóknak egyre erősebb (+)korrekció szükséges. Jellegzetes tünet lehet a két szem közötti különbség a színek észlelésében, a tárgyak méretének megítélésében (micropsia). A makula degeneratio jellegzetes tünetei>>

A betegség az éleslátás helyének (macula lutea, sárgafolt) elváltozásaival jár. Az AMD tünete a látóélesség romlása - különösen az olvasási képesség csökken -, a színlátás zavara, illetve az úgynevezett centrális homályok, torzulások megjelenése.

Az AMD előrehaladott stádiumának két formája van: az esetek kb. 90%-ában észlelt úgynevezett száraz forma (geografikus atrófia), ami a szemfenék meszesedését jelenti; és az esetek 10%-áért felelős nedves forma, amely érújdonképződéssel jár (CNV).

Ez utóbbi formában az újonnan, szabályozatlanul képződött erek gyakran vezetnek retina-alatti bevérzésekhez.

Az ismételt vérzések során felszabaduló anyagok fibrotikus hegesedéshez vezethetnek.

A száraz formára jelenleg nincs terápia, míg a nedves forma esetében az érújdonképződést gátló anyagokat a szembe juttatva bizonyos fokú látásjavulás érhető el.

Ha azonban az AMD korai szakaszában a szemfenék táplálását segítő nyomelemeket, antioxidáns vitaminokat tartalmazó készítményeket alkalmazunk, az - nemzetközi tanulmányok szerint - lassítja a betegség kifejlődését, sok esetben meg is akadályozza a súlyosabb formák kialakulását.

Az AMD társbetegségei

Egy ausztrál kutatás több mint 3000, 49 év feletti résztvevő bevonásával kimutatta, hogy az AMD felhívhatja a figyelmet más, súlyos betegségek kockázatára is. A szakemberek a vizsgálat kezdetekor, majd öt és tíz év elteltével is adatokat gyűjtöttek a vizsgált személyekről.
Kiderült, hogy a 75 év alatti enyhe makuladegenerációban szenvedő betegek infarktus és stroke kockázata megduplázódott a tíz év alatt, míg a súlyosabb formájában érintett betegek körében a szívroham rizikóját ötszörös, az agyvérzésé tízszeres volt. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a betegségek kockázati tényezői nagyjából azonosak, így aki makuladegenerációban szenved, annak fokozottan figyelnie kell a többi – keringéssel – összefüggő kór megelőzésére, rendszeres kontrolljára is.

(Dr. Rose Medical Center)

Cikkajánló

Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.