Az AMD az időskori vakság vezető oka

Szerző: Dr. Rose Medical Center

A fejlett országokban a 65 év feletti lakosság körében a vakság (visszafordíthatatlan látásromlás) kialakulásának leggyakoribb oka az időskori makuladegeneráció (age-related macular degeneration, rövidítve AMD).

Magyarországon kb. 6000 új esetet regisztrálnak évente, mostantól azonban már lehetőség van a genetikai rizikófaktorok szűrésére. Klinikánkon – az országban elsőként – lehetőség van a nemzetközi szakirodalom szerinti leggyakoribb genetikai rizikófaktorok szűrésére. Az eredménytől függően, szorosabb szemészeti ellenőrzéssel, életmódi változtatásokkal, illetve szükség esetén vitaminkészítmények szedésével a látásromlás esélye csökkenthető.

A terület szakértője Dr. Varsányi Balázs, a Dr. Rose Medical Center munkatársa, aki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján is praktizál – itt szerzett Ph.D. fokozatot az öröklődő retinabetegségek témaköréből.

Időskori makuladegeneráció - Melyek a tünetek?

„Ma Magyarországon a felnőttkori visszafordíthatatlan látásromlás leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retina-elváltozás és az időskori makuladegeneráció. – mondja Dr. Varsányi – Az életkor előrehaladtával ez utóbbi válik a vakság elsődleges okává.”

A makula degeneratio jellegzetes tünetei

Makula degeneratio esetén a látótér középső részén kisebb-nagyon szürke, fekete folt, homály észlelhető. A párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása figyelhető meg, a tárgyak kevésbé kontrasztosak. Az arcok felismerési képessége romlik: "Nem látom az arcát akivel beszélek.", "Ismerőseim mellett elmegyek, mert nem ismerem őket meg." A torzlátás (metamorphopsia) megjelenése a folyamat gyors előre haladását, a "nedves" forma kialakulását jelenti. A szemüveg dioptriájának változása is utalhat a betegségre: a távollátóknak egyre erősebb (+)korrekció szükséges. Jellegzetes tünet lehet a két szem közötti különbség a színek észlelésében, a tárgyak méretének megítélésében (micropsia). A makula degeneratio jellegzetes tünetei>>

A betegség az éleslátás helyének (macula lutea, sárgafolt) elváltozásaival jár. Az AMD tünete a látóélesség romlása - különösen az olvasási képesség csökken -, a színlátás zavara, illetve az úgynevezett centrális homályok, torzulások megjelenése.

Az AMD előrehaladott stádiumának két formája van: az esetek kb. 90%-ában észlelt úgynevezett száraz forma (geografikus atrófia), ami a szemfenék meszesedését jelenti; és az esetek 10%-áért felelős nedves forma, amely érújdonképződéssel jár (CNV).

Ez utóbbi formában az újonnan, szabályozatlanul képződött erek gyakran vezetnek retina-alatti bevérzésekhez.

Az ismételt vérzések során felszabaduló anyagok fibrotikus hegesedéshez vezethetnek.

A száraz formára jelenleg nincs terápia, míg a nedves forma esetében az érújdonképződést gátló anyagokat a szembe juttatva bizonyos fokú látásjavulás érhető el.

Ha azonban az AMD korai szakaszában a szemfenék táplálását segítő nyomelemeket, antioxidáns vitaminokat tartalmazó készítményeket alkalmazunk, az - nemzetközi tanulmányok szerint - lassítja a betegség kifejlődését, sok esetben meg is akadályozza a súlyosabb formák kialakulását.

Az AMD társbetegségei

Egy ausztrál kutatás több mint 3000, 49 év feletti résztvevő bevonásával kimutatta, hogy az AMD felhívhatja a figyelmet más, súlyos betegségek kockázatára is. A szakemberek a vizsgálat kezdetekor, majd öt és tíz év elteltével is adatokat gyűjtöttek a vizsgált személyekről.
Kiderült, hogy a 75 év alatti enyhe makuladegenerációban szenvedő betegek infarktus és stroke kockázata megduplázódott a tíz év alatt, míg a súlyosabb formájában érintett betegek körében a szívroham rizikóját ötszörös, az agyvérzésé tízszeres volt. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a betegségek kockázati tényezői nagyjából azonosak, így aki makuladegenerációban szenved, annak fokozottan figyelnie kell a többi – keringéssel – összefüggő kór megelőzésére, rendszeres kontrolljára is.

(Dr. Rose Medical Center)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Újabb szigorítások Újabb szigorítások

Üzletek és szolgáltatások, az óvodák és általános iskolák is érintettek.

Mire figyeljünk...

A gyártók egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát a...

Szemhéj-remegés

A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy...

Makuladegeneráció...

Az időskori makuladegeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett...

A vakság leggyakoribb okai

A világon 37 millió vak és 124 millió látássérült ember él. A vak emberek 90 százaléka a fejlődő országokban él, ahol tízszer nagyobb a...

Az antioxidánsok hiánya...

Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja érzékenyebbé teszi a felnőtteket az időskori makula degenerációra -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.