Folyton bevérzik a barátom szeme, mi okozhatja? - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

A barátom szeme minden évben többször bevérzik, de nem tudjuk miért. Most újra megfájdult a szeme, de a kamillás borogatástól csak romlott az állapota - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

A barátom szeme minden évben többször bevérzik, de nem tudjuk miért. Most újra megfájdult a szeme, de a kamillás borogatástól csak romlott az állapota. A bal szemével nem látott, mert annyira bedagadt a szemhéja.

Ez pár napig tartott és bedagadt a bal arcfele. Fájlalta az arccsontját, a fülét, ráadásul a mandulája is begyulladt. A leletek még nincsenek meg. Kérem, segítsenek, mi okozhatja mindezt?

Tisztelt Kérdező!

A leírásból két párhuzamos eltérést is valószínűsíteni lehet.

Kötőhártya bevérzés tünetei, okai és kezelése

Kötőhártya bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik az éles szélű, szabálytalan határ élénk vagy sötét piros színű folt. Jellemzően panaszmentes, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik arra, hogy mi történt a szemével.

Kötőhártya bevérzés tünetei, okai és kezelése - fotókkal

A vissza-vissza térő "bevérzés" esetén fontos, hogy tényleg megpattannak az erek és szétfut a vér? Mert ilyen esetben az érfalak gyengesége, intenzív dörzsölés, vérnyomás kiugrás, erőlködés stb. állhat.

Ha "csak" bepirosodik a szeme, az valószínűleg vissza-visszatérő gyulladást jelent. A szervezet immunrendszere próbál megküzdeni, ilyenkor békésebb lesz a szem, megszűnnek a panaszok.

Fiatalok körében gyakori a szervezetben lévő gyulladásos góc (rossz fog, gyulladt mandula, lappangó arcüreg gyulladás, húgyúti gyulladás stb.) által kiváltott szemészeti gyulladás.

A fájdalom mindig nagyon fontos jel! Az alsó szemhéj kifejezett duzzanata a szemgödörben lévő szövetek intenzív gyulladása okozza.

Amikor már kisugárzik a környező területekre - fül, fog, arc stb. akkor valóban nagyon sürgős a helyzet.

A szemgödörből sajnos a látóidegen át szinte egyenes út vezet az agyhoz - ezért egy ilyen probléma - akár agytályogot is okozhat.

A kivizsgálás pedig azért nagyon fontos, hogy végérvényesen megtalálják a gócot és megszűntessék. Valószínűleg a labor és képalkotó vizsgálatok eredményeit kell megvárni a tovább lépések miatt.

Dr. Papp Júlia, szemész
Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.