Folyton bevérzik a barátom szeme, mi okozhatja? - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
megjelent:

A barátom szeme minden évben többször bevérzik, de nem tudjuk miért. Most újra megfájdult a szeme, de a kamillás borogatástól csak romlott az állapota - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

A barátom szeme minden évben többször bevérzik, de nem tudjuk miért. Most újra megfájdult a szeme, de a kamillás borogatástól csak romlott az állapota. A bal szemével nem látott, mert annyira bedagadt a szemhéja.

Ez pár napig tartott és bedagadt a bal arcfele. Fájlalta az arccsontját, a fülét, ráadásul a mandulája is begyulladt. A leletek még nincsenek meg. Kérem, segítsenek, mi okozhatja mindezt?

Tisztelt Kérdező!

A leírásból két párhuzamos eltérést is valószínűsíteni lehet.

A vissza-vissza térő "bevérzés" esetén fontos, hogy tényleg megpattannak az erek és szétfut a vér? Mert ilyen esetben az érfalak gyengesége, intenzív dörzsölés, vérnyomás kiugrás, erőlködés stb. állhat.

Ha "csak" bepirosodik a szeme, az valószínűleg vissza-visszatérő gyulladást jelent. A szervezet immunrendszere próbál megküzdeni, ilyenkor békésebb lesz a szem, megszűnnek a panaszok.

Fiatalok körében gyakori a szervezetben lévő gyulladásos góc (rossz fog, gyulladt mandula, lappangó arcüreg gyulladás, húgyúti gyulladás stb.) által kiváltott szemészeti gyulladás.

Kötőhártya bevérzés tünetei, okai és kezelése

Kötőhártya bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik az éles szélű, szabálytalan határ élénk vagy sötét piros színű folt. Jellemzően panaszmentes, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik arra, hogy mi történt a szemével.

Kötőhártya bevérzés tünetei, okai és kezelése - fotókkal

A fájdalom mindig nagyon fontos jel! Az alsó szemhéj kifejezett duzzanata a szemgödörben lévő szövetek intenzív gyulladása okozza. Amikor már kisugárzik a környező területekre - fül, fog, arc stb. akkor valóban nagyon sürgős a helyzet. A szemgödörből sajnos a látóidegen át szinte egyenes út vezet az agyhoz - ezért egy ilyen probléma - akár agytályogot is okozhat.

A kivizsgálás pedig azért nagyon fontos, hogy végérvényesen megtalálják a gócot és megszűntessék. Valószínűleg a labor és képalkotó vizsgálatok eredményeit kell megvárni a tovább lépések miatt.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.