Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

MTI
megjelent:

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

Resch Miklós hozzátette: ez a hatezres szám azokat takarja, akik jogi értelemben vakká válnák, tehát a mindennapjaikban jelentős mértékben korlátozza őket megváltozott látásuk.

Elmondta: a vakság Magyarországon elsősorban az idősebbeket érinti és vezető okai a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz. A globális adatok szerint a vakság vezető oka világszerte a szürkehályog - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Magyarországon teljesen háttérbe szorult ez a - tizenöt perces műtéttel gyógyítható - szembetegség.

Fontos a rendszeres szűrés

Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának igazgatója a rendszeres szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet a műsorban. Tudatta, hogy a látás világnapja alkalmából csütörtökön Székesfehérvárra, a Huszár utcai parkolóba helyezték ki az ország legnagyobb mobildiagnosztikai központját, ahol 37 féle ingyenes vizsgálat végezhető el. A többi között látásvizsgálatot és szemüvegdioptria-vizsgálatot is végeznek a helyszínen az orvosok.

A látás világnapját 2000 óta tartja október második csütörtökén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség (IAPB). Magyarországon október a "látás hónapja", országszerte több száz vizsgálati ponton lehet ingyenes látásvizsgálatot és szaktanácsadást kérni.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.