Kontaktlencse - A gombás fertőzés tönkreteheti a szemet

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész frissítve:

A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Ez esetben mihamarabb forduljon szakemberhez, mivel a szaruhártya károsodása gyorsan bekövetkezhet.

Amennyiben szeme kivörösödött, ég, szúr, szigorúan tilos kontaktlencsét viselni! Azonnal forduljon szemész orvoshoz, hogy elkerülhesse a súlyos szaruhártya-gyulladás kialakulását! Amennyiben a szaruhártya-gyulladás hátterében gombafertőzés áll, akkor a szem viszonylag erős fájdalma, a látóélesség csökkenése, valamint erős fényérzékenység léphet fel. A kontaktlencse-viselők fokozottan veszélyeztetettek! Gyakran előfordul az is, hogy a panaszok előtt egy növény szúrta meg a szemet, ez esetben gyakrabban áll gombás fertőzés a háttérben.

Ez is érdekelheti A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

Minden szaruhártya-gyulladást először úgy kezelnek, mintha bakteriális volna. A kezelés mihamarabbi elindítása mellett azonban elengedhetetlenül fontos a kórokozó tenyésztése is, hiszen a kórokozó kimutatása után, annak ismeretében kezdhetik csak el a specifikus kezelést. Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan súlyos esetek, amikor a szaruhártyán fekély alakul ki, mely nem reagál a lokális és szisztémás kezelésre sem, így szaruhártya-átültetés, esetleg a fertőzött szem műtéti eltávolítása és műszemmel való pótlása is szóba jön. Sajnos, sikeres kezelést követően is maradhatnak hegek, így ez esetben is szóba jön szaruhártya-transzplantáció.

Ez is érdekelheti A szaruhártya-gyulladás kezelése

A gyógyszerek sokszor nem hatásosak a gombafertőzés ellen

„Sok más gombafertőzéstől eltérően a szem gombafertőzése gyakran fiatal és egyébként egészséges embereket érint” - magyarázza Prof. Dr. Oliver Kurzai gombaszakértő. A szem ilyen típusú fertőzésének kezelése nehézkes, mivel sok gombafaj már rezisztenssé vált a rendelkezésre álló gyógyszerekkel szemben.

A Würzburgi Egyetemen Kurzai professzor vezetésével 22 gombafertőzés-gyanús szaruhártya-gyulladásos esetet analizáltak. Bár az alanyok kis száma miatt a tanulmány nem reprezentatív, az így is világosan látszik, milyen súlyos problémáról van szó.

A szakemberek a fertőzés okozójaként a Fusarium nemzetségbe tartozó különböző penészgombafajokat azonosítottak 15 esetben. Kilenc betegnél szaruhártya-átültetésre, háromnál pedig a szemgolyó műtéti eltávolítására volt szükség. A fennmaradó 7 betegnél baktérium vagy egyéb kórokozó okozta fertőzést mutattak ki. „A legjelentősebb rizikófaktor a lágy kontaktlencsék viselése” – figyelmeztet Kurzai. Mivel ezek viselés közben nem mozdulnak el a szaruhártya felületén, a könnyfilm nem tudja időről időre átöblíteni őket, azonban az igazán nagy problémát az jelenti, ha valaki nem tartja be a higiéniai szabályokat.

Nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása!

A kontaktlencse viselésével és ápolásával kapcsolatos higiéniai szabályok betartása elengedhetetlenül fontos!

  • A kontaktlencsékhez nyúlni mindig csak tiszta kézzel szabad! Mosson kezet szappannal és vízzel a kontaktlencsék szemből való kivétele és szembe való behelyezése előtt!

  • A kontaktlencséket szembe helyezés előtt és kivétel után alaposan tisztítsa meg, ehhez használja a speciális kontaktlencse-tisztító folyadékot!

  • A kontaktlencséket mindig a speciálisan arra szolgáló tárolófolyadékban tartsa és a kontaktlencsék tisztítására és fertőtlenítésére szolgáló oldattal tisztítsa!

  • A tárolófolyadék kupakját zárja vissza használat után!

  • A tároló- és tisztítófolyadékot ne tárolja napsugárzásnak kitett, meleg helyen!

  • Lejárt szavatosságú folyadékokat ne használjon!

  • A lencsetároló tokba helyezett lencséket lepje el a tárolófolyadék! A lencsetároló tok fedelét mindig zárja le! A már használt tárolófolyadékot öntse ki a lencsetároló tokból, és a tisztítófolyadékkal tisztítsa meg a tokot is! Amikor újra beleteszi a kontaktlencséket, töltse fel friss tárolófolyadékkal!

  • Amikor új pár kontaktlencsét kezd használni, a lencsetároló tokot is cserélje le!

  • A kontaktlencséket nem érheti csapvíz!

  • Ne viselje tovább a kontaktlencséket a megengedettnél!

  • Bármilyen, szemet érintő panasz esetén azonnal vegye ki a kontaktlencséket és forduljon szemész szakorvoshoz!

  • Járjon rendszeresen, félévente szemészeti kontrollvizsgálatra!

Tovább Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.