Szaruhártya-gyulladás téma

Kontaktlencse - A gombás fertőzés tönkreteheti a szemet

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-24 21:33
Kontaktlencse
A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Ez esetben mihamarabb forduljon szakemberhez, mivel a szaruhártya károsodása gyorsan bekövetkezhet.

A szaruhártya-gyulladás

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-03-24 22:03
A keratitis a szaruhártya (cornea) különböző eredetű gyulladásos folyamatát jelenti. A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk.

Acanthamoeba-keratitis - Egy fájdalmas szembetegség

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-02-16 22:03
Acanthamoeba-keratitis
A keratitis a szaruhártya (cornea) gyulladásos folyamatát jelenti, melynek kiváltó oka különböző lehet. Az 1973-ban felismert Acanthamoeba-keratitis egy ritka, leginkább kontaktlencse-viselőknél előforduló súlyos parazitafertőzés, mely látáskárosodással vagy akár vaksággal is járhat. A betegséget nehéz diagnosztizálni és nehezen is kezelhető.

A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2020-12-12 04:05
Szaruhártya
A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos vizsgálatához réslámpás vizsgálat szükséges, mely során a résfényt a szaruhártya különböző rétegeire állíthatják.

A szaruhártya-gyulladás kezelése

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2020-03-06 20:36
Szaruhártya-gyulladás
Általánosságban elmondható, hogy a már felismert, diagnosztizált szaruhártya-gyulladás mindenképpen szemészeti osztályon kezelendő megbetegedés, kezelése szemész szakorvos feladata.

Homályos látás hegesztés miatt

Orvos valaszol - Dr. Hangyál Éva - 2015-07-04 13:42
Tisztelt Dr. Hangyál Éva Olyan kérdésem lenne, hogy heggesztés után begyulladt a szemem, illetve az arcom is meg égett kicsit, gyulladás okozta fájdalmon már túl vagyok viszont 10-15cm-nél távolabb csak homályosan látok már 2 napja. Ez el fog múlni,