Minden hetedik stroke alvás közben következik be

Medipress
megjelent:

A Neurology május 11-i számában megjelenő egyik tanulmányból az derül ki, hogy a stroke-os esetek körülbelül 14 százaléka alvás közben következik be, ami lehetetlenné teszi vérrögoldó kezelés alkalmazását.

„Mivel iszkémiás stroke esetében az egyetlen lehetséges kezelést néhány órán belül meg kell kezdeni az első tünetek jelentkezésétől számítva, a stroke-os tünetekkel ébredő betegek gyakran nem jutnak hozzá a kezeléshez, mert nem tudják meghatározni, mikor kezdődtek a tüneteik” – számolt be a tanulmány szerzője, Jason Mackey, a Cincinnati Egyetem kutatója.

„Jelenleg képalkotási kutatások folynak, amelyek segítségével jobb módszereket fejleszthetünk ki annak meghatározására, mely személyeknek kedvez a legnagyobb eséllyel a kezelés, még akkor is, ha tüneteik éjszaka kezdődtek.”

A kutatás során minden 18 évnél idősebb iszkémiás stroke beteg adatait megvizsgálták a cincinnati régió sürgősségi osztályain. A stroke-os esetek többsége iszkémiás stroke, melyet az agy vérellátásának gátlása okoz. A kutatásból kiderült, hogy az iszkémiás stroke esetek 14 százaléka alvás közben következett be. Az egész amerikai népességre kivetítve ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban évente 58 ezer ember kerül a sürgősségi osztályra alvás közben jelentkező stroke-kal.

További vizsgálatokra van szükség

Amikor a kutatók összehasonlították az alvás közbeni stroke-os betegeket azokkal, akiknek stroke-ja ébrenléti állapotban kezdődött, nem találtak statisztikailag jelentős eltéréseket a betegek nemét, családi állapotát és stroke kockázati tényezőiket tekintve.

Az adatokból ugyanakkor kiderült, hogy a 273 alvás közben bekövetkezett stroke közül 98 esetében a beteg alkalmas lett volna a szöveti plazminogén-aktivátor (tPA) kezelésre. Mackey úgy véli, hogy ezzel a csoporttal további kutatásokat kell végezni, mert e stroke-ok közül sok nem sokkal az ébredés előtt következhetett be, így a betegeknek előnyére válna a kezelés.

Stroke rehabilitáció

A stroke a központi idegrendszer területén kisebb, vagy nagyobb területen bekövetkező érelzáródás, vagy vérzés, ami miatt szövetelhalás, majd működéskiesés jön létre. Attól függően, hogy a károsodás mely agyterületeket érinti, mely erek ellátási területének megfelelően történik, a következmény és a rehabilitáció folyamata minden esetben más és más lesz. Stroke rehabilitáció

(Medipress)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.