Hogyan hat az alkohol a sportteljesítményre?

Sportorvos.hu
megjelent:

Mivel magas energiatartalommal és gyors felszívódóképességgel rendelkezik, ezért elvileg a teljesítményfokozók csoportjába tartozik. A valóságban pont az ellenkező igaz!

Mit tesz az alkohol a sportteljesítménnyel?

Mivel magas energiatartalommal és gyors felszívódóképességgel redelkezik, ezért elvileg a teljeseítményfokozók csoportjába tartozik. A valóságban pont az ellenkező igaz. Ugyanis az alkohol olyan életfolyamatokat képes rontani, amelyekre a sportteljesítményben jelentős szerep hárul.

Egy tudományos közlemény arról számol be, hogy az alkoholt fogyasztók szívének pumpafunkciója romlott, azaz kevesebb vért tudott a keringésbe juttatni, így a szervek oxigénellátottsága is hanyatlott. A kutatók álláspontja szerint az alkohol toxikus hatást fejt ki a szívre, valamint csökkenti a légzésfunkciós értékeket. Pontosan ellentétes hatásokat eredményez annál, mint amit egy sportoló szeretne.

Kocogás és a futás hatása a szervezetre

Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással.
Kocogás és a futás hatása a szervezetre

Milyen hatásokat vált ki az alkohol sportoláskor?

Az Amerikai Sportorvostársaság álláspontja szerint két pontban foglalható össze az alkohol teljesítményre kifejtett hatása.

  • Nagy mennyiségű alkohol egyszeri elfogyasztására limitálja, kedvezőtlenül befolyásolja: a reakcióidőt, kéz-szem koordinációt, egyensúlyt.
  • Az alkohol csökkenti az izomerőt, gyorsaságot, izom-állóképességet, szív-érrendszeri állóképességet.

A sportolás utáni regenerációban az izmokban reakcióba lép a szénhidrátokkal, és ezáltal a regeneráció-idő megnyúlik. Röviden: az alkohol csökkenti a sportteljesítményt.

Sörrel feltölthetők a szénhidrátraktárak?

Néhány sportoló szerint a sörfogyasztás segít a folyadékveszteség pótlásában és a szénhidrátpótlásban. Egy üveg sörben azonban kevesebb szénhidrát rejlik, mint ugyanannyi sportitalban.

A sör energiatartalma főként az alkoholból származik, amelyet az izmok szinte egyáltalán nem tudnak hasznosítani. Így tehát nem teszünk jót magunknak, ha sört fogyasztunk.

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Hogyan érdemes mérni?

Az alkohol egy erős diuretikum

Mivel az alkohol stimulálja a vesét, ezért igen jelentős vizeletprodukció alakul ki hatására. Ennek következtében a szervezet dehidrálódik, azaz folyadékveszteség alakul ki.

Például négy óra alatt a testtömeg 3 %-át is elveszthetjük. Éppen ezért még a hétvégi bulizásokon vagy családi ünnepeken sem érdemes nagy mennyiségű alkoholt fogyasztani.

Válasszuk inkább az alkoholmentes italokat.

Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny

Lágyrészzúzódás: a fizikai behatás a csontot nem, csak a bőrt, esetleg az izmot károsítja. Mivel kisebb mértékű sérülésnek tűnő esetekben a sérültek nem mindig fordulnak orvoshoz, ezért például a bőr mechanikai sérülésével járó sérülések csapdát rejthetnek magukban. Sokszor a beteg nem fordul időben orvoshoz, így a megkésett diagnózis a terápia késlekedését, ezzel a gyógyulás esélyeinek romlását okozhatja.

Izomszakadás: az izom folytonossága megszakad. A szakadás lehet teljes vagy részleges. Ilyen esetekben a beteg a sérült végtagot nehezen vagy egyáltalán nem tudja mozgatni. A nagyfokú fájdalom és duzzanat a beteget azonnal orvosi ellátóhelyre juttatja, így ezen esetek felismerése a megfelelő fizikális vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal nem okoz nehézséget.

Vérömleny: az izmot felépítő izomrostok között vérzés alakul ki.

Bővebben az izomsérülésekről a WEBBetegen

(Sportorvos.hu)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.