Az ideális edzésterv hét alap gyakorlatsora

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

Az edzéstervnek mindig személyre szabottnak kell lennie, ám valamennyi edzésprogram alapvetően egy minta szerint felépíthető. Melyek az ideális edzésterv alapgyakorlatai?

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Myofasciális lazítás: a gyakorlat kb. 2-5 percig tart. Habhengerre vagy teniszlabdára lesz hozzá szükség. A gyakorlat célja a masszírozás, a triggerpontok kezelése és az izmokban és izompólyában kialakult feszültség oldása. Görgesse a hengert vagy a teniszlabdát 30-60 másodpercig enyhe nyomást gyakorolva a triggerpontra vagy az izomfeszülés helyére, amíg a feszültség alább nem hagy. A gyakorlat többek között javítja a mozgékonyságot, serkenti a vérkeringést és segít a sérülések megelőzésében.

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés
Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Ízületdinamizáló gyakorlatok, dinamikus bemelegítés, tartásjavító gyakorlatok: a gyakorlatok kb. 10-15 percet vesznek igénybe. A dinamikus gyakorlatok a nagy izmokat mozgatják meg, hatnak a központi idegrendszerre, aktiválják az izmokat, az anyagcserét és a keringést. A gyakorlat végzése alatt a testhőmérséklet és a légzésszám emelkedik. Segítenek a mozgás korrigálásában, a gyenge pontok felderítésében és azok megdolgoztatásában. Ide tartozó gyakorlat pl. a támadólépés, a térdhajlítás, a fekvőtámasz, a karkörzés, a csípő- és a hátcsigolyák elforgatásával járó mozdulatok, a különféle futómozgások, stb.

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés
Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé. Amikor kóros a sportolás - exorexia

A törzs stabilizálása: A gyakorlatok időtartama kb. 3-5 perc. A törzs stabilizálását az ágyékcsigolyák régióját nyújtó és a törzs fordításával járó gyakorlatok szolgálják. Törzsfordításnál a törzsnek általában stabilnak kell lennie, és közben csak a csípőízület és részben a hát fordul. Például medicinlabda-dobás. A gyakorlat 5-10 mp-ig tart, 10-szer ismételje meg.

Gyorsaság, hajlékonyság: Időtartam: kb. 3-6 perc. A kezdőknek ugrások, vagy támadóállás ajánlott. A haladók pliometrikus gyakorlatokat végezhetnek, ilyenek például a szabadkézi súlyzóval, a ketlebellel vagy a homokzsákkal végzett gyakorlatok. Egy-három gyakorlatot ismételjen meg 5-10 alkalommal.

Erősítő gyakorlatok: 15-25 percet vesz igénybe. Ideális esetben minden erősítő edzésprogram legalább egy gyakorlatot tartalmaz a következő négy típus mindegyikéből:

  • Nyújtás (felsőtest (vertikális és horizontális))
  • Hajlítás (felsőtest (vertikális és horizontális))
  • Térd (alsótest, pl. térdhajlítás és támadóállás)
  • Elsősorban a csípőrégiót érintő nyújtás (alsótest, pl. csípőemelés és oldalsó lábemelés ellentétes oldalra)

Ajánlott kétféle erősítő edzés alkalmankénti váltogatása: egyik nap a vertikális nyújtó, a felsőtestet hajlító, a váltott lábbal végzett térdhajlítás és az egyik oldalra való csípőhajlítás kerüljön sorra, másnap a horizontális nyújtó és a felsőtest hajlításával járó gyakorlatok, valamint a támadóállás vagy oldalsó lábemelés és csípőhajlítás következzen. Minden egyes alkalomra ajánlott olyan gyakorlatokat összeválogatni, amelyek hatása nem ellentétes egymással.

Anyagcsere serkentés: Ennek a célnak a kitartó gyakorlatok felelnek meg. A gyakorlatokat 4-10 percig végezzük. Választhatjuk például a fekvőtámaszt, a térhajlítást, a támadóállást, a karkörzést, illetve a szabadkézi súlyzóval, ketlebellel, homokzsákkal végzett komplex gyakorlatokat vagy az ugrókötelezést.

Regeneráció: kb. 5-10 perces szakasz. A regenerációt szolgálja a lazító gyakorlatok végzése mellett az edzés utáni egészséges ételek és italok fogyasztása, a masszázs, a nyújtás és az alvás.

Nem szabad minden nap ennek a hét lépéses edzéstervnek megfelelően edzeni, ugyanis ezzel túlterhelné szervezetét. Ajánlott hetente egy vagy két napon sportolni, a többi nap pedig valamilyen enyhébb mozgásformát választani, ami nem megterhelő (pl. más sportágakat is kipróbálhat vagy sétálhat), és teljesen edzésmentes pihenőnapokat is iktasson be!

Tipp: minden negyedik héten változtasson valamit az edzésprogramon, cseréljen ki néhány elemet.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com)

Módosítva: 2013.11.27 18:37, Megjelenés: 2013.11.27 18:37
Címkék: Edzés, Sport
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hátfájás Hátfájás

Melyik úszásnem a jó választás hátfájás esetén?

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Miért nincs eredménye az edzésnek?...

Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak, és mégsem volt látható eredmény...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

A jó edzés titkai

Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen szakaszokból tevődik össze egy jól felépített rekreációs edzés, pedig a sportolás nem megfelelő szakaszai...

Edzésterv időseknek - 12. hét

Edzésterv időseknek - 12. hét

Edzés és rehabilitáció...

Leggyakrabban a kar és láb inai sérülnek meg, főként túlterhelés következtében. Annak érdekében, hogy a sérülésből való felépülést...

Aerob vagy anaerob edzés?

Az aerob és anaerob jelzőket eredetileg baktériumokra használták. Az aerob szó olyan baktériumok jelzője, amelyeknek oxigénre van szükségük az...

Hasznos tanácsok nyújtáshoz

Edzésterven kívül is lehetséges a nyújtás, de a sérülések elkerülése és a hatékonyság érdekében ajánlott bizonyos szempontokat észben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.