Hosszútávfutás és csontritkulás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Brit tudósok hosszútávfutó nők körében vizsgálták, hogy mekkora a csontritkulás (oszteoporózis) kialakulásának esélye és a csonttörés kockázata.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A londoni kutatók ötvenkét 18 és 44 év közötti hosszútávfutó nőt vizsgáltak.

A résztvevők átlagosan napi 8 órát edzettek, ami szintén átlagban heti 32 km futást jelent (szélső értékek: 5-70 km). A résztvevők közt voltak szabadidős és profi sportolók, a táv 1500 méter és a marathon között változott.

A kísérlet alanyai különböző kérdőíveket töltöttek ki, melyek edzési és étkezési szokásaikra kérdeztek rá. Megmérték az alanyok testzsírszázalékát és csontsűrűségét is.

A vizsgálat eredményei

A csontritkulás megelőzése, rizikófaktorai és kezelése

Az oszteoporózis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik. A csontritkulás megelőzése, rizikófaktorai és kezelése
  • A vizsgálat 52 női résztvevője közül kettő esetében mutattak ki csontritkulást a combnyak és az ágyéki csigolyák területén, kilenc nőnél csak az ágyékcsigolyákban, hatnál pedig a combcsontban.
  • Azok körében, akik hetente több mint 10 km-t futnak, csaknem 1 százalékkal kisebb csontsűrűséget mértek az ágyéki csigolyákat tekintve, tehát a táv hossza és az ágyéki csigolyák csontsűrűsége fordította arányban áll egymással.
  • Ez a negatív összefüggés még nagyobb mértékű a combcsont esetében. A vizsgálatok szerint azoknak a nőknek majdnem 2 százalékkal kisebb a csontsűrűsége, akik heti több mint 10 km-t futnak.
  • A rendszertelen menstruáció és a csontsűrűség közt nem mutattak ki összefüggést.
  • Noha az energiafelvétel és a csontsűrűség közt nem találtak összefüggést, arra fény derült, hogy a magnéziumban gazdag étrend pozitívan, a sok cink viszont negatívan hat a csontsűrűségre, utóbbi felfedezés igencsak meglepte a kutatókat.

Régóta ismert, hogy a sport erősíti a csontokat. A kutatók is abból a feltevésből indultak ki, hogy a rendszeres futás pozitív hatással lesz a fiatal nők csontsűrűségére. Hogyan lehetséges, hogy mégsem ez igazolódott be? A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a futás más sportokkal összehasonlítva viszonylag kisebb erőbehatással jár.

„Ha sport közben a sportolóra testsúlyának több mint 10-szeres nehezedik (pl. gimnasztika, súlyemelés vagy röplabdázás közben), csontsűrűsége nagyobb, mint azoknak, akikre testsúlyuk 5-10-szeresének megfelelő erő hat.

Annak ellenére tehát, hogy a futás erősíti az izmokat, a csontokat nem stimulálja kellőképpen. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a hosszútávfutók csontsűrűsége alacsony a többi sportolóéhoz képest." - magyarázzák a kutatók.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: trainingsworld.com, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.