• Modern orvoslás a hobbisportolók szolgálatában

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Gyorsabban, erősebben, magasabbra! – Az olimpia jelmondatát manapság egyre több hobbisportoló is magáénak érzi. De nem csak a sportolók hozzáállása, hanem a kezelések is egyre inkább új irányt vesznek.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A szabadidős sportolók egyre gyakrabban és keményebben edzenek, ebből adódik, hogy gyakrabban és komolyabban sérülnek meg, ellátásuk pedig a modern sportorvostudomány vívmányainak felhasználásával történik. Így szóba kerülhet akár az őssejtterápia is.

    Az innovatív módszerek segítik a gyors gyógyulást és lerövidítik a lábadozási időszakot.

    Hirdetés

    Veszélyes az őssejtterápia? Agydaganatot is okozhat


    Magzati őssejtek befecskendezésével elvégzett kísérleti terápia hatására fejlődött ki daganat egy fiú agyában és gerincében - közölték izraeli tudósok kedden a Public Library of Science című tudományos portálon. Veszélyes az őssejtterápia? Agydaganatot is okozhat>>

    Manaspág a sporttal az emberek többsége nem csupán egészségét akarja megőrizni, hanem lehetetlen elvárásoknak is meg akar felelni. – mondja Martin Majewski, svájci ortopéd főorvos.

    A fokozódó nyomás következményei

    Az orvosok ma olyan sérülésekkel találkoznak hobbisportolók körében is, amilyenek korábban csak élsportolóknál fordultak elő, és modern nem műtéti eljárásokat, új hatóanyagokat igényel a kezelésük.

    Sérülések után gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor lehet folytatni az edzést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Az orvosok és a páciensek is elsősorban a térdízületi sérülések őssejtes kezeléséhez fűznek nagy reményeket. Ennél a terápiás eljárásnál őssejtekből nyert porcsejteket használnának fel a tervek szerint. „Eddig azonban még nem sikerült a totipotens sejteket rábírni ara, hogy porcsejtekké alakuljanak.„ – magyarázza Holger Schmitt, a Heidelbergi Sporttraumatológiai Klinika vezetője.

    Más laboratóriumok egy másik eljáráson dolgoznak: céljuk, hogy az őssejteket közvetlenül a sérült területbe injekciózva elérjék, hogy helyileg és szükség szerint alakuljanak át porc-, izom- vagy csontsejtekké. Az őssejtek gyulladásgátló hatását is igyekeznek felhasználni, de ezen eljárás sikerességét átfogó vizsgálatokkal még nem igazolták.

    Élsport: Kimutatható a hirtelen szívhalálra utaló hajlam?


    Az elmúlt években történ tragikus sportolói halálesetek kapcsán átfogó szűrőprogram indult, amelynek során eddig kétszáz élsportoló, köztük 133 olimpikon teljes körű kardiológiai és sportélettani kivizsgálására került sor a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja által két éve életre hívott Semmelweis Híd Projekt keretében. Élsport: Kimutatható a hirtelen szívhalálra utaló hajlam?>>

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: focus.de)

     

     
    Legutóbb frissült: 2013.06.25 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    A bokaficam nem banális sérülés! Ne vegye félvállról!

    A bokaízület szenved el leggyakrabban sportsérülést, a sportsérülések 25 százaléka ugyanis a bokaízületet érinti. A sérülés mechanizmusától függően a külső és/vagy belső oldali szalagok részlegesen vagy teljesen elszakadnak.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

    A térdízület kopása: tünetek, kivizsgálás és kezelés

    A térdízület kopásos megbetegedése esetén a csontokon kinövések, sarkantyúk jelennek meg, melyek merevséget okoznak, olykor az ízületek ropognak, kattognak mozgás közben. A gonarthrosis végstádiumában jön szóba a művi ízület, azaz térdprotézis beültetése.

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.