Modern orvoslás a hobbisportolók szolgálatában

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Gyorsabban, erősebben, magasabbra! – Az olimpia jelmondatát manapság egyre több hobbisportoló is magáénak érzi. De nem csak a sportolók hozzáállása, hanem a kezelések is egyre inkább új irányt vesznek.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A szabadidős sportolók egyre gyakrabban és keményebben edzenek, ebből adódik, hogy gyakrabban és komolyabban sérülnek meg, ellátásuk pedig a modern sportorvostudomány vívmányainak felhasználásával történik. Így szóba kerülhet akár az őssejtterápia is.

Az innovatív módszerek segítik a gyors gyógyulást és lerövidítik a lábadozási időszakot.

Veszélyes az őssejtterápia? Agydaganatot is okozhat

Magzati őssejtek befecskendezésével elvégzett kísérleti terápia hatására fejlődött ki daganat egy fiú agyában és gerincében - közölték izraeli tudósok kedden a Public Library of Science című tudományos portálon. Veszélyes az őssejtterápia? Agydaganatot is okozhat

Manaspág a sporttal az emberek többsége nem csupán egészségét akarja megőrizni, hanem lehetetlen elvárásoknak is meg akar felelni. – mondja Martin Majewski, svájci ortopéd főorvos.

A fokozódó nyomás következményei

Az orvosok ma olyan sérülésekkel találkoznak hobbisportolók körében is, amilyenek korábban csak élsportolóknál fordultak elő, és modern nem műtéti eljárásokat, új hatóanyagokat igényel a kezelésük.

Sérülések után gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor lehet folytatni az edzést.

Az orvosok és a páciensek is elsősorban a térdízületi sérülések őssejtes kezeléséhez fűznek nagy reményeket. Ennél a terápiás eljárásnál őssejtekből nyert porcsejteket használnának fel a tervek szerint. „Eddig azonban még nem sikerült a totipotens sejteket rábírni ara, hogy porcsejtekké alakuljanak.„ – magyarázza Holger Schmitt, a Heidelbergi Sporttraumatológiai Klinika vezetője.

Más laboratóriumok egy másik eljáráson dolgoznak: céljuk, hogy az őssejteket közvetlenül a sérült területbe injekciózva elérjék, hogy helyileg és szükség szerint alakuljanak át porc-, izom- vagy csontsejtekké. Az őssejtek gyulladásgátló hatását is igyekeznek felhasználni, de ezen eljárás sikerességét átfogó vizsgálatokkal még nem igazolták.

Élsport: Kimutatható a hirtelen szívhalálra utaló hajlam?

Az elmúlt években történ tragikus sportolói halálesetek kapcsán átfogó szűrőprogram indult, amelynek során eddig kétszáz élsportoló, köztük 133 olimpikon teljes körű kardiológiai és sportélettani kivizsgálására került sor a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja által két éve életre hívott Semmelweis Híd Projekt keretében. Élsport: Kimutatható a hirtelen szívhalálra utaló hajlam?

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: focus.de)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.