• Aki nem koplal, tovább él

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Csak az lehet egészséges, aki karcsú vagy akár sovány? Az elhízás megrövidíti az életet? Egyre több tanulmány cáfolja meg ezeket a nézeteket, és mutatnak rá arra, hogy az is lehet teljesen egészséges, akinél az ideális testsúlyra vonatkozó előírásoknál többet mutat a mérleg.

    Az új év kezdetén ismét elkezdjük számolni a kalóriákat. A plusz kilóktól nem könnyű megszabadulni, valószínű, hogy a mérleg még január végén is mutatja az ünnepek alatti étkezésbeli kicsapongások eredményét. Sokan ettől teljesen kétségbeesnek, ami nem meglepő tekintve, hogy évek óta azt halljuk, csak ideális testsúly mellett lehetünk egészségesek, és hogy a túlsúly milyen komoly veszélyekkel jár. Azonban egyre több kutatás igazolja, hogy akin van egy-két kiló súlyfelesleg, az éppolyan hosszú ideig élhet, mint akinek ideális a testsúlya. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezentúl elhagyhatjuk magunkat és nem kell törekednünk arra, hogy testsúlyunk a normál tartományban mozogjon. Csupán azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az egészségi állapotra nem lehet kizárólag a kilók számából következtetni, és testsúlyunkat számos tényező együtt határozza meg.

    Hirdetés

    Mit jelent az, hogy normál testsúly?

    Azt, hogy mikor számít valaki túlsúlyosnak, elhízottnak, soványnak vagy normál testsúlyúnak, a testtömeg index, röviden a BMI alapján szokás meghatározni. Ez nem más, mint a kilogrammokban mért testtömegnek és a méterben mért testmagasság négyzetének a hányadosa. Az egészségügyi világszervezet (WHO) kritériumai alapján az az illető számít normál testsúlyúnak, akinek BMI értéke 18,5 és 24,9 között van. Ha a testtömeg index 24,9 és 30 között van, túlsúlyról, ha 30 fölött, elhízásról beszélünk.

    Miért nem elég korrekt a BMI?

    A BMI már régóta viták forrása. Felvetődik többek között az a kérdés, hogy a mindössze két adatból nyert szám valóban ilyen komoly következtetések alapjául szolgálhat-e, és annak, akinek a normál értéktől eltér a testtömeg indexe, valóban rövidebb élettartamra kell-e számítania - ahogy a WHO megállapította.

    A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI


    A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálata szerint az elhízott nők esetén kétszer annyi zsír halmozódott fel az alsó végtagokban, mint a férfiakban. Hova került férfiak esetén? A hasüregben rakódott le. A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI>>

    Továbbá a BMI index nem veszi figyelembe a zsír szervezetben való eloszlását, holott régóta ismert, hogy a hasi zsírfölösleg – az alma alkat – jelenti a legnagyobb veszélyt a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásában. A körte alkat valamivel kevésbé veszélyes, melyre jellemző, hogy a zsírtöbblet a combokon, a csípőn, a karokon és a fenék környékén rakódik le. A BMI másik súlyos hiányossága, hogy a testsúly mérése során nem tesz különbséget az izom és a zsír között, s ennek alapján számos kiválóan edzett sportoló eshetne papíron a túlsúlyos kategóriába.

    Katherine Flegal, az Amerikai Egészségügyi Hatóság szakértője  és kollégái 97 tanulmányt, csaknem 3 millió ember adatait elemezték, hogy megtudják, van-e összefüggés a BMI és a halandóság közt.

    Néhány plusz kiló még nem jelent veszélyt

    Arra az érdekes megállapításra jutottak, hogy az enyhén túlsúlyos, vagyis a 25 és 30 közötti BMI értékkel rendelkező emberek esetében hat százalékkal csekélyebb a halandóság. A halandóság öt százalékkal nő azok esetében, akik BMI értéke enyhén túllépi a 30-at, ha viszont eléri a 35-öt, akkor a halálozás veszélye ugrásszerűen megnő, szám szerint 29 százalékkal. Az természetesen továbbra sem kérdéses, hogy a súlyos elhízás számos negatív egészségügyi következménnyel járhat.

    Még nem teljesen világos, hogy a kis zsírtöbblet, hogyan fejt ki védő hatást. Az egyik ok lehet például az, hogy betegségek esetén a szervezetnek vannak tartalékai.

    Flegalnak és csapatának megállapításai tulajdonképpen nem teljesen újszerűek, csak megerősítik egy 2009-es Hamburgi Egyetemen folytatott kutatás eredményeit, vagyis nem mutatható ki egyértelmű összefüggés a túlsúly és a betegségek, valamint az idő előtti halálozás kockázata között.

    Mindez nem jelenti azt, hogy dőzsölhetünk!

    A kutatási eredmények láttán talán sokan fellégeztek, de senki nem engedheti meg magának, hogy ezek után elhagyja magát és ne törekedjen az egészséges testsúly elérésére, megtartására! Semmi esetre sem szabad feladni az egészséges életmódot, sem szabad utat engedni a plusz kilóknak, mert ha elhagyja magát, könnyen elhízhat, ami valóban káros következményekkel jár. Az elhízás növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus, a stroke és a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét. A kutatók csupán azt állítják, hogy pusztán a BMI-ből nem vonhatunk le végső következtetéseket, a határ a normál testsúly és túlsúly között egyénenként is eltérhet, és hogy egy-két plusz kiló még nem jelent halálos fenyegetést!

    Bár a derék-csípő arány is hagy némi kívánnivalót maga után, mégis jobb mérőszám, mint a BMI. Ha az egészséges életmóddal kapcsolatban kérdése van, vagy nem biztos benne, hogy mennyi lenne az ideális testsúly az Ön számára, kérjen tanácsot orvosától!

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)

    Módosítva: 2015.01.11 05:21, Megjelenés: 2015.01.11 05:21
   • Cikkajánló

    2019-nCoV koronavírus

    2019-nCoV koronavírus

    ÁNTSZ

    A megbetegedések 97 százaléka továbbra is Kínát érinti - Februári összefoglaló.

    Ezerarcú PMS

    Ezerarcú PMS

    F. Zs, fordító

    A premenstruációs szindróma számos panaszt okozhat. Hogyan enyhíthetőek ezek?

    Ingyenes kardiológiai szűrés az amatőr sportolóknak

    Részletes sportkardiológiai szűrővizsgálattal is készülnek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a februári Semmelweis Egészségnapra.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell akaratgyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

    Az elhízáshoz vezető okok

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Súlyos probléma - Az elhízás és a rák kapcsolata

    Számos olyan érvet lehetne felsorakoztatni, ami amellett szól, hogy a túlsúly káros az egészségre. A nagyszámú cikknek, vizsgálatnak köszönhetően az elhízás szív- és érrendszerre, anyagcserére kifejtett hatása ma már közismert, bár jelentősége nem helyén kezelt, hiszen keveseket ismerünk, akik kizárólag azért vállalkoztak fogyókúrára, hogy elkerüljenek ezzel egy esetleges szívinfarktust.

    Kulcs a testtömeg karbantartáshoz - az energia egyensúly

    Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az elhízás. Különböző krónikus megbetegedések melegágyát jelenti, amelyekből még nehezebb kilábalni, nem is beszélve a kezelések és gyógyszerek hatalmas költségeiről. Állandó, optimális testtömegünk megtartásához a legfontosabb az energia-egyensúlyunk fenntartása, azaz hogy az elfogyasztott energia mennyisége egyenlő legyen a felhasznált energiáéval.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.