• Nanoezüst a sportuházatban: Ártalmas az egészségre?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    A nanorészecskék nagyon sokféle ruhaanyagban megtalálhatók. A ruhák gyártása során előszeretettel alkalmazzák a nanoezüstöt. Mi ennek az oka, és milyen hatással vannak egészségünkre ezek az apró ezüstrészecskék?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Kémiai kutatások igazolták, hogy az ezüst sejtméreg. De akkor miért használják még mindig különféle textíliák, sportruházat előállítása során? Először is fontos tisztázni, hogy a nanoezüst nem egyenlő az ezüsttel.

    Tulajdonképpen mi is az a nanoezüst?

    A „nano” görög eredetű szó, jelentése: törpe. Nanorészecskéknek azokat az apró részecskéket nevezzük, melyek átmérője 100 nm-nél kisebb. Összehasonlításképp egy hajszál átmérője 80.000 nm. Méretük változásával a nanorészecskék struktúrája is megváltozik, ezáltal az anyagok új tulajdonságokat nyernek.

    Hirdetés

    Hol alkalmazzák a nanoezüstöt?

    A nanaoezüst számos mosó- és tisztítószer összetevője, megtalálható bizonyos kozmetikumokban és a textíliákban is. A nanoezüst a jelenleg iparilag leggyakrabban alkalmazott nanorészecske. Az ezüstionok meggátolják a baktériumok elszaporodását és megakadályozzák az izzadságszag kialakulását. Ez utóbbi tulajdonságát kihasználva alkalmazzák előszeretettel a sportruházatok (sportruhák, sportalsóneműk, sportzoknik) előállítása során.

    A nanoezüst árt az egészségnek?

       A top 20 rákkeltő anyag


    Az Amerikai Rák Társaság jelentésében a leginkább rákkeltő anyagok listája is megtalálható. A toplistán megtalálható rajta az LCD-tévék egyik alkotóeleme, az indium-foszfid, de a többműszakos munka is helyt kapott.
    Rákkeltő anyagok listája >>

    „A naanoezüst egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban hosszú távú vizsgálatok még nem állnak rendelkezésre, mivel a nanotechnológia egy viszonylag új kutatási terület. Ezért csak annyit lehet kijelenteni, hogy a nanoezüst akut megbetegedések veszélyét nem hordozza.” – mondja Dr. Jutta Tentschert, a Német Kockázatbecslési Intézet szakértője. Az intézetben eddig a belélegzéssel, a szájon át, az emésztőrendszeren és a bőrön keresztül szervezetbe került nanoezüst hatását vizsgálták. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a nanoezüst a bőrön keresztül bekerülve okozza a legkevesebb gondot, belélegezve pedig a legveszélyesebb. A kutatás azonban nem tudta teljes egészében felbecsülni a nanoezüst jelentette egészségügyi kockázatot. „Ennek felmérésére további átfogó és alapos vizsgálatokra van szükség.” – hangsúlyozza Tentschert.

    „A nanorészecskék a bőrön keresztül nem juthatnak át a ruhákból a szervezetbe, csupán a bőr legfelsőbb rétegeibe kerülhetnek be, amely az elhalt hámsejtek leválásával időről-időre megújul.” – magyarázza a szakértő.

    Mire használják a nanaorészecskéket az orvostudományban és a kozmetikai iparban?

    A nanorészecskék fényvisszaverő hatásuk miatt megtalálhatóak a naptejekben. A fogkrémekbe azért kerülnek, mert a fogak felületén lévő apró repedéseket elzárják. A ránctalanító krémekben a bőr vízveszteségének csökkentését szolgálják. Mivel az ezüstionok lassítják a baktériumok és a gombák terjedését, és megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását, dezodorok alapanyagaiként és az atópiás dermatitisz kezelésében is felhasználják őket. Az említett bőrbetegségben szenvedő emberek számára készülő fehérneműk előállítása során a gyártók gyakran alkalmaznak nanoezüstöt, mivel antibakteriális tulajdonságai révén javítja a betegek állapotát, enyhíti bőrtüneteiket.

    A nanoezüst hatása a környezetre

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „A nanaoezüst egyre szélesebb körben történő alkalmazása további problémákat vethet fel.” – figyelmeztet Dr. Doris Völker, a Dessaui Környezetvédelmi Hivatal munkatársa. Az ezüstionok mérgező hatással vannak az élőlényekre. Noha a nanoezüst csekély mérete révén új tulajdonságokkal bír, mégiscsak ezüstionokból áll. Nem igazolt, hogy a nanoezüst környezetkárosító hatása kizárólag az ezüstionoknak tudható-e be vagy nanomérete révén is kifejt-e mérgező hatást. A legfontosabb kérdés az, hogy milyen formában és milyen mennyiségben került a részecske a levegőbe, talajba vagy vizekbe. Ez azonban nehezen mérhető. További problémát jelent, hogy a gyártók a termékeken legtöbbször nem tüntetik fel, hogy milyen formában és koncentrációban van jelen a nanoezüst az adott termékben.

    Egyes vizsgálatok szerint a ruhák mosása során a vízbe jutnak a nanoezüst részecskék és a vízvezetékeken, csatornahálózaton keresztül a szennyvíziszapba kerülnek, és így akár a mezőgazdasági művelés alatt álló területekre is kijuthatnak.

    A környezetben az ezüst általában más elemekkel alkotott vegyületek formájában fordul elő, ami nagyban meghatározza azt, hogy mennyire mérgező hatású. Bármilyen eredményt is hoznak a jövőbeli kutatások, annyi bizonyos, hogy az ezüst egy mérgező elem és az is marad.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: apotheken-umschau.de; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó )

     
    Legutóbb frissült: 2012.12.15 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Megtudtuk, miért futnak a nők

    A futás népszerűsége évek óta töretlenül növekszik Magyarországon. Mára sokak számára természetes, hogy a nők szeretnek sportosan és egészségesen élni, számukra a mozgás örömet és pozitív élményeket jelentő hétköznapi tevékenység. A Budapest Sportiroda és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány országos kutatása első alkalommal mérte fel azt, hogy miért futnak a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.