Minden sportág engedélyköteles

Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Lehet bármilyen felkészült egy versenyző, dolgozhat bármennyit a legjobb teljesítmény elérésén, ha nincsen versenyengedélye nem versenyezhet. Vannak mindenki számára kötelező vizsgálatok és engedélyek, s vannak olyanok is, amelyeket csak egy-egy sportág versenyzőinél kell elvégezni.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Az élsportolóknak saját egészségük érdekében rendszeresen meg kell jelenniük orvosuknál. A vizsgálat azonban nem csak az egészségük megőrzése szempontjából fontos: a sportorvos állítja ki számukra a versenyengedélyt is, ami nélkül itthon nem játszhatnak. A 18 év alatti sportolóknak fél, míg a nagykorúaknak évente kell a mindenki számára kötelező szűrővizsgálatokon megjelenniük.

A mindenki számára kötelező vizsgálatok a következők: fizikális vizsgálat, 12 elvezetéses EKG, vizeletvizsgálat. Valamint vannak sportágakra specifikus vizsgálatok is. A küzdősportok versenyzőinek kötelező évente a szem és ideggyógyászati vizsgálat is – magyarázta dr. Schiszler Gábor, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főorvosa. A vizes sportok élharcosainak fül-orr-gégészeti szűrővizsgálaton is meg kell jelenniük, mielőtt versenyeznének.

Sportágtól független kötelező vizsgálatok


• anamnézis felvétele (egységes kérdőív alapján)
• fizikális vizsgálat
• testalkat vizsgálata (testtömeg- és testmagasság mérése, testtömeg-index (BMI) kiszámítása),
• szív-, keringési rendszer vizsgálata (vérnyomás, pulzus, szívhangok),
• légzőrendszer vizsgálata,
• mozgásszervek vizsgálata,
• idegrendszer vizsgálata (reflexek, fájdalomérzet, stb.).
• a sportorvos beutalása alapján
• EKG- és vizeletvizsgálat,
• ortopédiai vizsgálat.

Mindezeken kívül a sportorvos bármikor, bármilyen vizsgálatra elküldheti a sportolóját. A válogatott keretek tagjait és az olimpikonokat pedig minden esetben az OSEI-ben kell vizsgálni, s az ő engedélyük csak itt adható ki – folytatta dr. Schiszler Gábor, hozzátéve: az olimpikonokra még szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Az ő esetükben kötelező az ultrahang, kardiológiai vizsgálat, vérvizsgálat, fül-orr-gége vizsgálat, terheléses EKG, valamint a teljesítmény élettani vizsgálat, ami az edzettségi szintet méri – mondta a szakértő.

A sportorvosi vizsgálat egyébként ingyenes, kivéve a profiknak, akiknek a vizsgálata nem OEP finanszírozott, ők 9000 forintot + az OEP felé egyébként elszámolható összeget kénytelenek fizetni a vizsgálatokért, s így a versenyengedély kiadásáért.

Nem adható ki az engedély ha …

• A sportoló akut, lázas beteg.

• Sérült.

• EKG-ján kardiológiai eltérés mutatható ki. Gyógyszerrel beállított magas vérnyomás esetén megengedett a versenyzés, de amíg az orvos be nem állítja a vérnyomást, nem adható ki az engedély.

• Cukorbetegség esetén ugyanez a helyzet: gyógyszerrel beállított cukorbetegek versenyezhetnek.

Hirtelen szívhalálra hajlamosító kardiológiai tényezők fennállása esetén. Ilyen például a WPW-szindróma, ami egy, a szíven belüli vezérlési zavar, ami rosszindulatú ritmuszavart okoz. Ennek jelei kiszűrhetők az EKG-n. Ha felmerül a WPW gyanúja, a sportorvos kardiológushoz, az pedig elektrofiziológushoz küldi a versenyzőt. Műtéttel orvosolható (az elektromosságot vezető izomköteg átvágásával), amíg ez nem történik meg, a sportoló nem versenyezhet.

• Egyéni elbírálás esetén: bizonyos hematológiai betegségek fennállásakor, epilepszia gyanújakor, krónikus gyomor- és bélrendszeri megbetegedésekkor.

• Rövidlátás esetén. Egyelőre nincs konkrét szabályozás, így még a szemészek sem értenek egyet abban, hogy milyen fokú látásromlásnál van szükség az engedély kiadásának megtagadására. De általában futballistákat mínusz 3-4 dioptria felett már nem engednek játszani, ökölvívóknál ez mínusz 3,5 dipotria. A rövidlátó szem sérülékenyebb, akár retinaleválás is bekövetkezhet a megerőltetés miatt.

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.