A COVID-19 betegek gyógyulást követő sportolásáról

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2020.10.22.

Felépülésük után mikortól javasolt újrakezdeni az aktív testedzést a koronavírus fertőzésen igazoltan átesett betegeknek? - erre a kérdésre válaszol az Országos Sportegészségügyi Intézet nemrégiben közzétett ajánlása.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) friss ajánlásából emelt ki fontosabb pontokat legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekszakorvos, neonatológus, a 12. kerületi Normafa gyermekrendelő háziorvosa.

A koronavírus-fertőzést követően magát gyógyultnak vélt egyén számára nem célszerű azonnal visszatérni a megszokott edzéstervekhez, mozgásformákhoz. Orvosilag egy bizonyos ideig nem javasolt a sportolás – legyen szó szabadidős tevékenységről (ide értve az iskolai testnevelést) vagy kifejezetten a versenysportról.

Az időbeli korlátozás a gyógyult betegek kétféle csoportjára vonatkozóan eltérő.

  • A tünetmentes, de PCR pozitív COVID-19-pácienseknek a mintavételtől számított 2-4 hétig szükséges pihentető üzemmódban élni.
  • A „tünetes” (tüneteket mutató) PCR pozitív COVID-19 betegek számára viszont ennél hosszabb a tilalmi időszak: 4-6 hét a szimptómák megjelenésétől számítva.

A beteg gyereket az iskolai testnevelés alól a házi gyermekorvos mentesíti az igazolásában rögzített időpontig.

Ha egyesületben aktívan sportoló egyénről van szó, minden PCR pozitív COVID-19 beteg sportoló versenyzési engedélyét automatikusan felfüggesztik, nekik tehát új sportorvosi engedélyt kell majd szerezniük.

(WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Intim fertőzés? Intim fertőzés?

Fontos az élettani pH-érték helyreállításáról is gondoskodnunk. (x)

Vaspótlás hatásosan Vaspótlás hatásosan

A vas létfontosságú nyomelem, amit a szervezetünk nem tud előállítani. (x)

Koronavírus - 4704 az új fertőzött és elhunyt 50 beteg

A beoltottak száma 6 420 354 fő, közülük 6 206 710 fő a második, 3 902 535 fő a harmadik, 399 299 fő már a negyedik oltását is felvette.

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.