Az egészség aranyat ér - Nem érdemes az éremre hajtani

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az egészség fontosabb, mint bármiféle érmes helyezés, mégis sokan hajlamosak ezt elfelejteni és túlhajszolják magukat a jobb eredmény elérése érdekében, pedig odafigyeléssel számos sérülés és baleset megelőzhető lenne.

Vannak, akiknek jelmondata, hogy „A sport egészséges!”, míg az ellentábor szerint a sport halálos balesetek és sérülések veszélyét hordozza magában. A rendszeres testedzés segít megőrizni az egészséget és formában tart, ezt senki nem vitatja, ám az sem vitatható, hogy jár némi kockázattal, sérülés-, illetve balesetveszéllyel. Európában a rendszeresen sportolók jelentős része sportegyesületi keretek közt edz. A fokozódó megterhelés és a mind nagyobb elvárások hatására hazánkban is nő a sportsérülések száma, pedig ezek jelentős része megfelelő óvintézkedésekkel és figyelemmel megelőzhető lenne.

Versengő férfiak

A mind a férfiak, mind a nők körében nagyjából azonos népszerűségnek örvendő sportágakat alapul véve, körülbelül kétszer olyan gyakran érik sérülések a férfiakat, mint a nőket. Különösen magas a sérülésveszély a húsz év körüli fiatalok körében.

A legtöbb baleset a tömegsportolókat éri, azonban a teljesítménysportolók körében is nagy a kockázat. A leggyakrabban a futballban, a kézilabdában és a röplabdában következnek be sportsérülések. Németországi statisztikák szerint a legtöbb sérülés férfiak esetében a futballban következik be, gyakoriság szempontjából ezt követi a sí, a kézilabda, a tenisz és a röplabda.

Nőknél más a helyzet. Náluk a kézilabda, a röplabda és a gimnasztika vezeti a sérülések ranglistáját, majd a torna következik, de viszonylag sok sérülés következik be a lovassportokat űzők körében is.

Zúzódások, rándulások

Az olimpiákon is a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak a zúzódások, rándulások, törések és ficamok (pl. a vállízületé), illetve ez izom-, ín- és szalagsérülések (pl. Achilles-ín szakadás). Nagyon gyakran sérülnek meg a lábak, a lábfejek, a karok, a kezek, a fej és a törzs.

Tipikus sportsérülés a focistáknál a keresztszalag-szakadás, görkorcsolyásoknál az alkartörés, de nem ritkák a túlterhelésből adódó sérülések sem, amilyen például a teniszkönyök. A halálos balesetek nagyon ritkák, ennél sokkal magasabb annak a kockázata, hogy a sportoló szív- érrendszeri betegségben hal meg.

Teendők kisebb sportsérülések esetén

  • Pihentetés: a sérült testrészt kímélni kell.
  • Jegelés: sok esetben segíthet a sérült terület jéggel történő hűtése kb.15-20 percen át.
  • Kompresszió: célja, hogy a sérült szövetek közül ne lépjen ki több vér és szövetnedv a környező szövetekbe. De nem szabad túl szoros kötést alkalmazni!
  • A sérült testrész fekvő és ülő helyzetben magasabban kell, hogy legyen, mint a szív.

Sportsérülések megelőzése

A legjobb, amit egy élsportoló és egy hétköznapi ember is, aki sportol, megtehet, az az, hogy megelőzi a bajt. Edzés előtt kötelező a bemelegítés, például laza kocogás, nyáron is. Ezt követően végezzen néhány nyújtó gyakorlatot! Viseljen megfelelő védőruházatot, -felszerelést! Bukósisak nélkül a kerékpározás és a görkorcsolya tabu, utóbbit a jövőben tervezik bevenni az olimpiai sportágak közé.

Ezekre figyeljen oda, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket és kerülje a felesleges kockázatot! Ha körültekintő, akkor a sport igazi egészséges szórakozás.

A testmozgás pozitív hatásai

Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiányos életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de)

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.