Gördeszkás sérülések

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A gördeszkázás roppant népszerű extrém sport a fiatalok körében, de számos sérülés forrása is lehet.

Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

Ahogy melegszik az idő, a gyermekgyógyászati sürgősségi osztályt is egyre többen keresik fel. A leggyakoribb okok: vágások, törött csontok és fejsérülések.
Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

Az orvosok által ellátott gördeszkás sérülések 44%-át az ízületeket érintő elmozdulások, ficamok teszik ki. A balesetek 29%-a végződik töréssel és repedéssel. 9-9%-ban fordulnak elő zúzódások és nyílt sebek, míg az esetek 6 %-ában horzsolások, a fennmaradó 3%-ban pedig agyrázkódások. A valóságban az enyhébb sérülések aránya magasabb, de a gördeszkások gyakran úgy vélik, nem szorulnak orvosi ellátásra.

A legtöbb sérülés akkor éri a gördeszkásokat, amikor az esést kézzel próbálják meg tompítani. Így a szakemberek által diagnosztizált csonttörések 27%-a a csuklót érintette és 13%-a az ujjakat.

A sérülések súlyosságát tekintve enyhe sérülésekkel pusztán 5%-ban fordultak orvoshoz, pedig a sérülések 45%-át ezek teszik ki. Vannak nagyon súlyos balesetek is, amelyek akár eszméletvesztéssel is járhatnak. Szerencsére ilyen csak az esetek 6%-ánál fordul elő.

A balesetek gyakran megelőzhetőek

A megfelelő védőfelszerelés és a szükséges bemelegítés jelentősen csökkentheti a gördeszkás sérülések számát, a folyadékpótlásra pedig még a hideg napokon is ajánlott odafigyelni! Érdemes rajtolás előtt átvizsgálni a helyszínt, a pályát, hogy a balesetet okozó tárgyakat időben eltávolíthassuk. Elsősegélydoboz általában nincs a deszkásoknál, de ha a társaság együtt sportol, probléma esetén mindig akad valaki, aki segítséget tud hívni.

A gördeszkázás minden válfajában fontos a fokozatosság elvét követni a sebesség, a magasság, a gyakorlatok, a pálya bonyolultságának tekintetében. Egyéni képességeinek ismeretében egy sportolónak mindig szem előtt kell tartania a saját és a környezete biztonságát.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.