Úszófül: viszket, fáj, kipirosodik

MTI
megjelent:

A nyáron gyakorta órákat vízben töltő gyerekek vagy fiatal felnőttek tapasztalják a legtöbbször, hogy viszket, sőt fáj a fülük, a hallójárat kipirosodik: ezt az állapotot a szakemberek úszófülnek nevezik.

A most nyilvánosságra hozott statisztika szerint az Egyesült Államokban ennek betegségnek az orvosi ellátása évi félmilliárd dollárba kerül.

Bőrbetegségek és úszás: Az elkapható fertőzések és tüneteik

A bőrbetegségeket uszodában vagy strandon könnyen el lehet kapni, melyek lehetnek vírusos és bakteriális fertőzések. Ne látogassuk ezen helyeket, ha valamely bőrbetegségben szenvedünk, (szemölcs, gombás fertőzés) mert fertőző forrásként tovább terjeszthetjük a kórt.
Bőrbetegségek és úszás: Az elkapható fertőzések és tüneteik>>

A strandok vizében általában igen sokféle baktérium és gomba található. Ha a medencék vizét nem klóroznák rendszeresen, a különféle kórokozók az úszófülnél is veszélyesebb betegségek egész sorát okozhatnák. Ráadásul a klóros víz gyengíti a fürdő emberek hallójáratának belső felszínét fedő, természetes védőfilmet, a fülzsírt.

Ennek következménye, hogy a fülben megtelepedhetnek különböző kórokozók. Az úszófül legtöbbször féloldalt kezdődik: a beteg fájdalmat érez a fülében, a hallása is romlik. Nem célszerű megvárni, amíg a gyulladásos folyamat a belső fül irányába tovább terjed, hanem minél előbb célszerű szakorvoshoz fordulni.

Gyakori betegség

Emily Piercefield és munkatársai meghökkentő statisztikai adatokat ismertettek az úszófül fertőzés amerikai kezelési költségeiről. Noha nincs szükség nagy műtéti beavatkozásokra és drága gyógykezelésre, gyakorisága miatt a betegség egészségügyi ellátása tekintélyes összegeket emészt fel. Kezelése az Egyesült Államokban évente 500 millió dollárba kerül, és az orvosok idejéből minden esztendőben 600 000 órát vesz el.

Az átnézett adatok arról tanúskodnak, hogy 2007-ben emiatt 2,4 millió amerikai gyermek és felnőtt került a rendelőkbe.

Az úszófül diagnózist legtöbbször öt-kilenc esztendős gyerekek kórlapjára írták. Az ilyen betegek ellátása csak 17 percet vett igénybe, és ha a kezelés nem járt kórházi befekvéssel, az átlagos költség 200 dollár volt. A kezelésre szorulók 53 százaléka viszont a fiatal felnőttek közül került ki.

A kutatók javasolják, hogy úszás közben mindenki igyekezzen szárazon tartani a fülét, és amikor kijön a vízből, gondosan törölje meg a hallószervét.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.