Fül-orr-gégészeti betegség téma

Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

Dr. Pándi Ottó, fül-orr-gégész szakorvos

Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

Milyen tünetek alapján gyanakodhatunk fül-orr-gégészeti problémákra?

Dr. Móri István Péter

A fül-orr-gégészet a fül, az orr- és melléküregei, a szájüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek, valamint a nyaki régió lágyrészeinek, illetve csontos képleteinek vizsgálatával, az ezeket a területeket érintő betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó szakterület. Az imént felsorolt szervek megbetegedései nagyon gyakoriak és bármilyen korú és nemű embert érinthetnek.

Mi okozhat fülzúgást?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész

A fülzúgás megközelítőleg fél millió ember életét keseríti meg hazánkban. A betegség hosszú távon az életminőséget nagymértékben befolyásolja: alvásproblémákhoz, depresszióhoz és tartós fáradtsághoz is vezethet.

Fül-orr-gégészeti betegségek és fejfájás

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Valószínűleg nincs olyan ember, akinek élete során legalább egy alkalommal ne jelentkezett volna fejfájása. A leggyakoribb betegségek, amelyek fennállásuk alatt fejfájással járnak, a fül-orr-gégészeti betegségek.

Az allergia gyakori fül-orr-gégészeti szövődményei

Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus

Allergiaszezonban sajnos nem elég a magas pollenkoncentrációval megbirkózni, a légúti allergiásokra további megpróbáltatások is várnak.

Külső hallójárat gyulladás

Szinapszis Kft.

A külső hallójárat gyulladása egy gyakori megbetegedés, mely életprevalencia értéke eléri a 10 százalékot. A külső hallójárat gyulladás multifaktoriális etiológiájú, mely a külső hallójáratot bélelő elszarusodó laphám gyulladásos megbetegedése. A betegség kialakulásának hátterében az esetek 98 százalékban bakteriális fertőzés áll.

Dr. Katona Erzsébet audiológus főorvos - Önéletrajz

WEBBeteg

Dr. Katona Erzsébet audiológus főorvos önéletrajza

Orrpolip

WEBBeteg - N. A., fordító

Az orrpolipok lágy, nem rákos kinövések az orrüregben vagy az orrmelléküregekben. Csepp alakúak és lefelé lógnak. A kialakulásukat asztma miatti vagy egyéb visszatérő gyulladás, allergia, gyógyszerérzékenység vagy immunbetegség okozhatja.

Úszófül: viszket, fáj, kipirosodik

MTI

A nyáron gyakorta órákat vízben töltő gyerekek vagy fiatal felnőttek tapasztalják a legtöbbször, hogy viszket, sőt fáj a fülük, a hallójárat kipirosodik: ezt az állapotot a szakemberek úszófülnek nevezik.