• Kassai Viktor a BL döntők eddigi legfiatalabb játékvezetője

    Szerző: WEBBeteg/MTI

    Kassai Viktor vezeti a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati döntőjét, a Manchester United-Barcelona mérkőzést, ezzel a magyar bíró a BL finálék történetének legfiatalabb játékvezetője lesz.

    Kassai Viktor
    Kassai Viktor
    Forrás: www.mlsz.hu

    Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön értesítette az MLSZ-t, hogy a londoni Wembley Stadionban a 36 éves magyar dirigálja a finálét, mely során először alkalmazzák a hat játékvezetős rendszert.

    Kassai munkáját Erős Gábor (40 éves) és Ring György (30) asszisztensek, továbbá a két kapunál elhelyezkedő Fábián Mihály (31) és Bognár Tamás (33) segíti majd, s Vad II István (32) lesz a tartalék játékvezető. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst (biztonsági tartalékot) jelölt Kispál Róbert (42) személyében.

    Nagy a pszichés nyomás

    Ellentétben a profi elit focistákkal, akiket edzők és különböző szakemberek hada készít fel a mérkőzésekre, a játékvezetők zömének átlagos hivatali vagy oktatói munkája van, és emellett kell időt szakítaniuk az edzésekre.

    Fontos döntéseket kell hozniuk annak tudatában, hogy minden bírálatukat szurkolók, tudósítók és TV kamerák fogják megkérdőjelezni. Ezzel a nyomással sportpszichológusok segítenek nekik megbirkózni.

    Hirdetés

    Játékvezetői edzésterv

    Sportorvosi vizsgálatok - Mire számítson?


    Versenyezni - néhány sportág kivételével - kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet. A sportorvoslás törvényi kereteit a sportról szóló 2004. évi I. törvény, valamint az ezalapján készült 215/2004. (VII.13.) kormányrendelet rögzíti.
    Sportorvosi vizsgálatok>>

    Bár első hallásra túlzásnak tűnhet, de a játékvezetők pulzusórát viselnek, mely segítségével folyamatosan ellenőrizhetik a szívfrekvenciájukat.

    Ez a döntések meghozatalában is támpontot adhat, hiszen minél fáradtabb valaki, annál lassabban működik az agya is.

    A játékvezetők emellett heti edzéstervet is kapnak, mely hosszú-távfutásból, intervall edzésből és táplálkozási útmutatóból áll. A tápanyag összetételre vonatkozóan konkrét előírások vannak, hiszen a bírók ugyanúgy sportolók, mint a focisták. Eszerint rengeteg fehérjét és szénhidrátot kell fogyasztaniuk, míg a cukor alig engedélyezett.

    A bírok sokszor többet futnak, mint a játékosok

    Kassai Viktor


    Születési hely, idő: Tatabánya, 1975. szeptember 10.
    Foglalkozása: kereskedelmi vezető
    Játékvezetői vizsga helye, ideje: Bicske, 1990. június
    Első mérkőzése partjelzőként: Szárliget-Óbarok, 1990. június
    Első mérkőzése játékvezetőként: Kecskéd-Vértessomló ifjúsági, 1991. október
    Első felnőtt mérkőzése: Ászár-Császár, 1993. április 11.
    Országos kerettagság kezdete: 1997. július
    Első NB I-es mérkőzése: Zalaegerszeg-BVSC, 1999. március 20.
    NB I-es mérkőzéseinek száma: 153
    FIFA kerettagság kezdete: 2003. január 1.
    Első nemzetközi mérkőzése: Plovdiv - Kelet-Szlovákia, UEFA Regions Cup, 2000. október 24.
    Nemzetközi tornák:
    2005: U19-es Európa-bajnokság, Észak-Írország
    2007: U20-as világbajnokság, Kanada
    2008: Európa-bajnokság, Ausztria és Svájc (tartalékként)
    2008: olimpia, Peking, ő volt a döntő játékvezetője
    2009: U17-es világbajnokság, Nigéria
    2010: világbajnokság, Dél-afrikai Köztársaság. A csoportkörben a Brazília-Koreai NDK és az Uruguay-Mexikó találkozókat, a nyolcaddöntőben a Ghána-Egyesült Államok, az elődöntőben a Spanyolország-Németország mérkőzést vezette.

    Évente négyszer kell teljesíteni a bíróknak a követelményeket: 150 métert kell fél percen belül lefutni, majd 35 másodpercig 50 métert sétálni. Ezt a sorozatot húszszor kell ismételni. Azt mondja, előfordul, hogy ezen a rostán kihullanak a jelöltek, de a magyarokra ez nem jellemző.

    Minden világverseny előtt berendeli a FIFA és az MLSZ a bírókat, és újra próbára teszi fizikai képességeiket. Így volt ez tavaly Kassai Viktorral is. Aki ennek nem tesz eleget, búcsút mondhat működési engedélyének. A felmérés eredményét, miszerint a bírók gyakran többet futnak a focistáknál, meg tudja erősíteni. Ő maga az adatok tanúsága szerint az egyik legtöbbet futó bíró volt Európában, 1998-ban a Dortmund- Bayern München BL-negyeddöntőn például 14 kilométert futott.

    Olvasson bővebben a játékvezetők alkalmassági követelményeiről a WEBBetegen>>

    Kassai korrekorder lett

    A 36 éves Kassai a korrekordot Pierluigi Collinától, az UEFA játékvezető bizottságának elnökétől "veszi el", aki 39 évesen dirigálta 1999-ben a Manchester United-Bayern München összecsapást.

    Kassai - aki 2008-ban olimpiai döntőt vezetett, majd a tavalyi világbajnokságon négy találkozót, köztük a Spanyolország-Németország elődöntőt - Puhl Sándor után a második magyar, aki BL-finálé bírója lesz. A négyszer is a világ legjobbjának megválasztott Puhl 1997-ben a Borussia Dortmund-Juventus találkozót dirigálta.

    A találkozó szombaton 20:45 órakor kezdődik.

    Szurkolás és szívproblémák

    Kutatók vizsgálták a legnagyobb sportesemények alkalmával bekövetkezett szívvel kapcsolatos vészhelyzetek előfordulását, és arra a következtetésre jutottak, hogy például foci döntők alkalmával a szív vészhelyzetek száma megtöbbszöröződik.

    A szívinfarktus előfordulásának kockázata 250%-kal, a szívritmus zavar 300%-kal nő a szurkolók körében egy-egy döntő mérkőzés során a heves érzelemváltozások és az akut stressz hatására.

    Kardiológusok szerint a heves érzelmek ellenére a futballrajongók elkerülhetik a szívvel kapcsolatos vészhelyzeteket, ha betartanak bizonyos szabályokat. Különösen ajánlott ez a szívbetegek számára, hiszen az első ízben történő szívinfarktusok 33-50 százaléka végződik hirtelen szívhalállal.

    Kocogás és a futás hatása a szervezetre


    Ki gondolná, hogy a rendszeres futás hatására nem csak edzettebbekké, ellenállóbbakká, kitartóbbakká válunk, hanem még boldogabbak is leszünk. Tudományos vizsgálatok eredményei fényt derítettek a rendszeres futás testi elégedettséget fokozó hatására is. Lássuk, miről is van szó!
    Kocogás és a futás hatása>>

    Azok számára, akik attól tartanak, hogy egy-egy jelentősebb élethelyzet vagy sportesemény olyan stresszel jár, ami megterhelheti a szívüket, megfontolandó az ilyen helyzetek előtt az Aspirin használata. Emellett nem ajánlott a stresszes időszakban – jelen esetben a BL döntő alatt – az egészségtelen, zsíros ételek (hamburger, pizza, sült krumpli stb.) és az alkohol fogyasztása, valamint ajánlatos a dohányzás mellőzése is.

    Végül, de nem utolsósorban, akik hajlamosak a szorongásra, ha a helyzet túl feszült, álljanak fel egy kis időre a képernyő elől, és semmiképp ne fogadjanak a mérkőzésre – ajánlja a John Hopkins Egyetem kardiológiai vezetője, Gordon Tomaselli.

    Olvasson bővebben a szurkolás és stressz hatásáról a WEBBetegen>>

    Legutóbb frissült: 2011.05.28 10:48
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Miért lesz a focistáknak O-lába?

    Sok focista ismert az O-lábáról. Egy tanulmány szerint a tehetséges focistáknál már 12 éves korban kifelé hajlik a térd. Ennek több oka is van.

    Megfuttatja a bírókat a FIFA - Ki fújhatja a sípot nemzetközi szinten?

    A játékvezetők, akik gyakran kétszer olyan idősek, mint a játékosok, hozzájuk hasonlóan végigfutják a mérkőzést, és emellett folyamatosan koncentrálniuk kell az események nyomon követéséhez. Az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetségének adatai szerint a játékvezetők egy meccs alatt átlagosan 19 kilométert futnak, ami ötször több, mint a játékosok által megtett távolság.

    Szurkolás és stressz - Milyen hatással van a szívünkre?

    Szapora pulzus, ökölbe szorított kezek, fogcsikorgatás – a mai magyar-osztrák meccsen magas hőfokon fognak izzani az érzelmek a pályán, a nézőtéren és a képernyők előtt is. Ám a kedvenc csapatunk győzelméért való drukkolás, vagy vereségével járó érzelmi hullámvasút növeli bizonyos szívbetegségek kockázatát.

    Életveszélyes szurkolás?

    Már az előző labdarúgó-világbajnokság bizonyította, hogy a szenvedélyes szurkolók között akár a stadionban, akár a képernyő előtt ülve lényegesen gyakoribb a szívroham, mint egyébként.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.