0,2 limfocita érték

Jó napot! A mai nap egy rövid ideig tartó, de intenzív pánikroham után bekerültem a Keszthelyi korházba, ahol vért vettek tőlem. 0,2-es limfocita értéket mértek. A pánikrohamaimat a köhögéshez társuló öklendezés váltja ki időnként, és most, hogy beteg lettem ez várható volt. Emellett egy picit alacsony volt a káliumom, erre adtak 2 szem Kaldyumot aztán hazaküldtek. Jelenleg beteg vagyok, valószínű influenzás, 38,8 fokos lázzal. 3 Covid oltásom volt, az utolsó november végén, február elején 3911-es ellenanyag szinttel, igazoltan nem voltam Covidos. Míg bevittek Keszthelyre addigra teljesen kiszárattam, éppen, hogy tudatomnál voltam. A kérdésem az volna, hogy, mennyire veszélyes ez a 0,2G/l illetve a 2,6% limfocita érték? 2 hónappal ezelőtt is volt vérvételem ot 24,2% illetve 1,6G/l volt az érték. Köszönöm a válaszát előre is!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza alacsony limfocita témában

Tisztelt Kérdező! A kapott eredmény aggasztó, javasolnám, hogy mielőbb keressen fel haematológus szakorvost, haematológiai szakrendelést (beutaló köteles), illetve a háziorvosát. Amennyiben a vénás vérben kórosan alacsony a limfociták, mennyisége, limfocitopéniáról beszélünk. Fontos lenne mielőbb fényt, deríteni ennek az állapotnak a kiváltó okára, tipizálni, hogy melyik típusú limfocitából van hiány, vagy minden sejtvonalból (B, T limfocitából van-e kevés pontosan). Ha korábban az értékei rendben voltak, akkor valószínűbb valamilyen szerzett immunhiányos állapot lépett fel. A limfocitopenia hátterében számos ok lehet fertőző betegségek (pl AIDS, vírusos májgyulladás, influenza, stb.) autoimmun rendellenességek, egyes gyógyszerek pl. szteroid terápia, sugárzás/kemoterápia, vese vagy akár malignus haematológiai megbetegedések, vesebetegség is. Ha a limfociták száma jelentős mértékben lecsökken, baktériumok, vírusok, gombák és paraziták okozta fertőzések léphetnek fel, valószínűnek tartom, hogy a jelenlegi betegsége ezzel is összefüggésben van. Az alacsony kalium szint is probléma, ez izomgyengeséget, szorulást, és EKG-val igazolható kardiológiai problémákat is. Kontroll laborra is szükség lenne és kiegészítő vizsgálatokra. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Megválaszolva: 2022. március 19.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Veszélyes az alacsony limfocitaszám?
37 éves nő vagyok. Az elmúlt bő félévben többször előfordult, hogy a limfociták száma alacsony volt. Júniusban 7, 6%, ezen a héten pedig 18%. Általában nem...
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...
Trombózispanel vizsgálat terhesség...
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Trombózispanel vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményét, mert őszintén szólva teljesen...