A nem sürgősségi, de fontos operációk év végéig is húzódhatnak a COVID-19-járvány miatt

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A COVID-19-járvány miatt elhúzódó nem sürgősségi operációk kapcsán Dr. Varga Ágnes, belgyógyász, háziorvossal beszélgettünk.

- Tavaly nyáron sok ember utazgatott, külföldre is, strandra, tömegrendezvényekre járt. Ennek a felelőtlen viselkedésnek sajnos döbbenetes következménye lett. De lássuk a jelent! A hivatalos helyeken, egészségügyi intézményekben egyelőre arról sem nyilatkoznak, hogy az egy esztendeje húzódó, nem sürgősségi, de az életminőséget megtépázó, egész napos kínnal járó betegségek kezelését jelentő sebészeti beavatkozásokat mikor végzik el? Vagyis, hogy mikor nyitják ki hazánkban a műtőket, mikor juthatnak a beteg emberek a gyógyulásuk esélyéhez, majd a rehabilitációkhoz? Senki nem tud semmit. Ez a bizonytalanság is lélekölő!

- Ennek megvalósulása egyenes arányban van azzal, hogy a lakosság kellő számban, azaz 2-3 millió polgár beoltassa magát, amikor rendelkezésre állnak a vakcinák. Feltételezem, hogy a műtők zárva tartása is a betegek érdekében történik – noha ez hatalmas erőpróbát jelent a műtétre váróknak –, hogy ne épp a kórházi ágyon fertőződjenek meg, miközben egy csípőprotézis-operációra vagy gerincműtétre érkeznek az adott klinikára. Ezzel nem azt mondom, hogy minden kórházi és klinikai osztályon koronavírusos betegeket ápolnak. Erről szó sincs, de a fekvőbeteg-osztályok, a kórtermek és a műtők nyitásához le kell vonulnia a járványnak, ami csak az oltakozással lehetséges. Speciális fertőtlenítésre lesz szükség ahhoz, hogy minden kórterem és műtő kinyithasson.

- Miért nem értesítik a pácienseket, hogy ne várjanak a csodára, ha úgyis elmaradnak az operációk? Nem kellemes szembenézni a ténnyel, de sokkal jobb, mint a bizonytalan várakozás.

- Épp ezt ismerhették fel a klinikai központok vezetői, mert a Debreceni Egyetem Klinikáiról épp a napokban postázzák azokat a leveleket a műtétre várók számára, amiben az operáció halasztásáról értesítik a pácienseket. Egyik betegem levelében ez áll:

„Kedves Betegünk! Tekintettel a koronavírus járvány következtében kialakult veszélyhelyzetre, a kiszámíthatatlan következményekre és a már kialakult vérhiányra, valamint az Ön és Családja és az egészségügyi ellátó személyzet védelme érdekében minden tervezett, nem sürgős műtéti ellátásunkat központi utasításra bizonytalan ideig halasztani kényszerülünk. Ebbe a csoportba sajnos az Ön esetében tervezett beavatkozás is beletartozik. A műtét új időpontjáról a helyzet tisztázódását követően a lehető legrövidebb időn belül értesítjük. Amennyiben kérdése van, kérjük, hogy telefonon keresztül forduljon kezelőorvosához...”

Ezt követően megadják a levélben az adott klinika elérhetőségét, honlapjának címét, s végül a klinikaigazgató megköszöni a műtétre váró beteg megértését. Ezzel a levéllel január 17-én találkoztam. A klinika nevét szándékosan nem jelölöm meg. Reméljük, ezt minden klinika igazgatójának kötelessége megtenni, ahol operációra várnak a betegek.

- Úgy tudom, hogy a magánklinikák viszont töretlenül működnek, ami nem baj, de az átlagos hazai keresetből, a nyugdíjakról nem is szólva, vajon kinek van manapság 0,5-1-1,8, illetve 2 millió forintja a számára mégis fontos operációra, hiszen tartós fájdalommal együtt, tartósan gyógyszerszedéssel élni, netán a munka világából is kiesni, az érintetteknek mindenképpen tragédia.

- A magánklinikák működését nem ismerem olyan módon, hogy arról véleményt alkossak. Másrészt nem is szeretnék erről beszélni – zárta gondolatát dr. Varga Ágnes belgyógyász, családorvos.

Tovább A COVID-19 elleni oltással állhat vissza korábbi életünk

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Varga Ágnes, belgyógyász, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Hogyan vált egy kulturális örökség függőséggé? (x)

Koronavírus - A harmadik hullám...

A koronavírus-járvány harmadik hulláma leszállóágba került, ugyanakkor továbbra is fontos az oltási program folytatása, mivel azáltal...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.