Az autizmus spektrum zavar és tünetei, kezelése

Medipress
megjelent:

Az autisztikus spektrum zavar érinti az egyén kommunikációs és interakciós képességét, továbbá meggátolja a társas helyzetekben való megfelelő viselkedést.

Az autisztikus spektrum zavar három kategóriába sorolható: autisztikus zavar, Asperger-szindróma és az átható fejlődési zavar (másként nem jelzett: PDD-NOS).

  1. Az autisztikus zavar jellemzője a megkésett beszédfejlődés, kommunikációs problémák és szokatlan viselkedés. Az értelmi korlátozottság is gyakori.
  2. Az Asperger-szindróma az előbbi kórkép egy enyhébb változata. Ezeknek a betegeknek is gondot jelent a társas érintkezés, viselkedészavarosak is, de általában megfelelőek a nyelvi képességeik és az intellektuális teljesítményük.
  3. A PPD-NOS sajátossága, hogy megjelenik az autisztikus zavar vagy az Asperger-szindróma egyik-másik tünete, de kevesebb, és enyhébb mértékben. Sokuknak csak a társas kapcsolatok kiépítésével gyűlik meg a baja.

Autisztikus tünetek

Az autisztikus spektrum zavar leggyakoribb velejárója a gyenge szociális teljesítőképesség, a nyelvi problémák és a furcsa viselkedés. Ennek ellenére nincs két egyforma autisztikus ember, a tünetek is változóak, tudatta a Mayo Klinika. Előfordul, hogy az autisták nem hallgatnak a nevükre, nem létesítenek szemkontaktust, nem szeretik az ölelést, és úgy tűnik, nem vesznek tudomást arról, ha fájdalmat okoznak másoknak.

A nyelvi nehézségek között megjelenik a megkésett beszédfejlődés (2 éves kor után kezdenek beszélni), nem mondanak szavakat vagy mondatokat, nem néznek a másik szemébe miközben kérnek valamit, robotszerű a beszédük, képtelenek a beszélgetés fonalát megtartani, úgy ismételnek el dolgokat, hogy nem tudják, mit is jelent.

Viselkedésük különösségét az jelenti, hogy esetenként bizonyos mozdulatokat ismételgetnek, különféle rituáléik vannak, érzékelési zavaroktól szenvednek, szeretnek elveszni a részletekben.

Autizmus részletesen

A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Autizmus - a bezárt világ

Diagnózis

A kórisme csak viselkedés-megfigyelés és tesztelés útján lehetséges. Már 18 hónapos kor előtt is jelentkezhetnek a tünetek, de a megbízható diagnózis csak 2-3 éves kor körül állítható fel a CDC szerint. Olyan is előfordul, hogy az addig normálisan fejlődő gyermek egyszer csak elveszíti nyelvi képességeit, agresszívvé vagy visszahúzódóvá válik, figyelmeztet a Mayo Klinika.

A leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak a fiúk, akiknek már van autista testvére, vagy akik olyan fejlődési zavarokkal küzdenek, mint a fragilis X szindróma.

Kezelés

A szakértők egyetértenek abban, hogy a korai diagnózis – és ezzel együtt az idejében megkezdett kezelés – segíti az autista gyerekek fejlődését. A korai fejlesztés része a járástanulás, beszédfejlesztés, másokkal való beszélgetés és interakció.

Az autisztikus spektrum zavar nem gyógyítható. A tünetek azonban mérsékelhetők a terápiák révén."Néhány program a viselkedészavarokat csökkenti és új képességek kifejlesztését szolgálja.” – jelentette a Mayo Klinika. – „Mások pedig arra tanítják meg a gyerekeket, miként viselkedjenek bizonyos társas helyzetekben, vagy hogyan kommunikáljanak hatékonyabban.”

Létezik foglalkozás-terápia, beszédterápia és szenzoros integrációs kezelés is. Gyógyszerekkel is kontroll alatt lehet tartani a tüneteket. Antidepresszánsokkal kordában tartható a szorongás, antipszichotikumokkal pedig a viselkedészavar.

Nem késő elkezdeni

A gyógypedagógiai segítség soha nincs túl későn, még felnőtt autistáknál is meglepően jó eredményeket lehet elérni. Az autizmus kezelési lehetőségeiről

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.