Whitney Houston tragikus halála

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

2012. február 12-én egy újabb híresség távozott az élők sorából. Brittany Murphy, Michael Jackson és Amy Winehouse után Whitney Houstont is holtan találták szállodai szobájában.

Az amerikai pop ikon sajnálatos halála újabb szomorú mérföldkő, mely a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az énekesnő halálát ugyanis nem illegális drogok, hanem vényköteles gyógyszerek túladagolása okozta. Whitney Houston önpusztító életmódja miatt halála megjósolható volt, mégis felkészületlenül ért mindenkit.

Houston holtteste mellett a helyszínelők rengeteg nyugtatót és altatót találtak. Az énekesnő családtagjai elmondták, hogy a néhai sztár rendszeresen szedett szorongásoldókat, altatókat, melyeknek hatását az alkoholfogyasztás nagymértékben fokozza. Túladagolásuk szédülést, ájulást, egyes esetekben kómát és halált okozhat, alkohollal való együttszedésük életveszélyes is lehet.

A gyógyszertúladagolás egyértelmű jeleit mutatta

A drog-és alkoholproblémákkal küzdő Whitney Houston a halála előtti estéken a gyógyszer túladagolás egyértelmű jeleit mutatta, illetve a gyógyszerek és alkohol kölcsönhatása is jelentkezett nála. Szemtanúk szerint a Grammy-előpartin meglehetősen szeszélyes és összeszedetlen volt. Rengeteg alkoholt fogyasztott, s noha az autogramra váró rajongókkal kedvesen mosolygott, perceken belül kiszámíthatatlan hangulatba került, majd agresszívan rátámadt a biztonsági őrökre, akik megpróbálták őt a kocsijába segíteni.

Houston már korábban is többször viselkedett hasonló módon, ami csak azt támasztja alá, hogy ezek a gyógyszerek nagymértékben befolyásolták a személyiségét és viselkedését.

Forrás és angol nyelvű videó

Több sztár is a vényköteles szerek túladagolásának áldozata lett

Korábban Heath Ledger és Michael Jackson halálát is vényköteles pszichiátriai gyógyszerek túladagolása okozta, ami ezen szerekkel való visszaélések súlyosságára hívja fel a figyelmet.

Még Jackson 2005-ös gyerekmolesztálási pere során szivárgott ki, hogy a sztár minden este a szokásos dózist többszörösen meghaladó mennyiségű szorongásoldót szed be, amit az alkalmazottai váltottak ki számára, álnéven.

Heath Ledger 2008-as halálát is benzodiazepinek és opioidok okozták. Az USA-ban és Ausztráliában a benzodiazepinek a leggyakrabban felírt vényköteles gyógyszerek közé tartoznak. Az Ausztrál Kriminológiai Intézet jelentése szerint tavaly a benzodiazepinek, mint drogok használata jelentősen túlszárnyalta az opioidokat (pl. heroin, morfin).

Houstonról köztudott volt, hogy fellépései előtt szorongásoldót használt, ám ebből idővel egyre többre van szükség ugyanazon hatás elérése érdekében.

Sztárnak lenni nem könnyű!

Whitney Houston élete és halála jó példa arra, hogy a sztárság nem állapot, amit egyszer elér az ember, hanem egy folyamat, melyben ellentétes erők alakítják a személyiséget. Ezekből az erőkből a nagyközönség többnyire a sikert, a hatalmas vagyont és a korlátlan hatalmat érzékeli, aminek köszönhetően a sztárok úgy érzik, hogy mindent megtehetnek és mindenre képesek.

Hogyan kezelhető a szorongás?

A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban kezelhető, ezáltal nemcsak a szorongás tartható kézben, hanem a szövődmények is megelőzhetőek. Hogyan kezelhető a szorongás?

A sztárságnak azonban van egy sötét és magányos oldala is, amiről senki sem beszél szívesen. Az ismertség növekedésével egyre több új barát jelentkezik, akiket az érdekeik motiválnak és nem a valós érzelmeik. A sztár egy idő után nem tudja eldönteni, hogy ki a valódi barátja, kiben bízhat meg igazán, ezért egyre magányosabbnak érzi magát. Ráadásul a magánéletét is elveszíti, mivel minden pillanatban lesifotósok hada követi. Egyre gyanakvóbbá válik, ami csak fokozza az elszigetelődését. Emellett megjelenik a félelem is, hogy mi lesz akkor, ha elveszíti a népszerűségét? Mihez fog kezdeni akkor és hogyan tartja fenn a már megszokott életszínvonalat? A sztárság és az ezzel járó felhajtás a családtagokra is rossz hatással lehet, ami csak fokozza a félelmet.

Ebben a kettősségben a sztárok kezdetben csak zavarodottságot éreznek, nem találják a helyüket. Később viszont elszakadnak a valóságtól és azonosulnak az új szereppel. A megváltozott körülmények a személyiségre is hatással vannak, jelentősen torzítják azt. Ez a változás eleinte csak a színpadon mutatkozik meg, később azonban a való életben is sztárként kezdenek viselkedni.

A sztárságról mindenkinek a pompa jut eszébe, így érthető okokból az érintettek is csak erről szeretnek beszélni. A negatív hatásokról: az egyedüllétről, bizalmatlanságról és a félelmeikről hallgatnak. Ezekkel az érzésekkel a megfelelő megküzdési mechanizmusok nélkül csak úgy tudnak szembe nézni, ha drogokhoz és alkoholhoz nyúlnak.

Ez lett Whitney tragédiája is, mivel a magánélete rendeződését és egy sikeres visszatérést követően sem tudott lemondani ezekről a pótszerekről. Hiába vett részt néhány rehabilitációs kezelésen mindig csak a drogfogyasztást ismerte el problémaként. Környezetével azt próbálta elhitetni, hogy neki soha sem voltak alkoholproblémái, így ennek élvezetéről nem is kell lemondania. Emiatt a tévhit miatt szabadon és mértéktelenül fogyasztott alkoholt úgy, hogy közben szorongásoldókat és fájdalomcsillapítókat szedett. Halálához is valószínűleg ez vezetett.

Sokak szerint a sztárok tragikus halála arra figyelmeztet, hogy a drogproblémákkal küzdőket segíteni kellene, ahelyett, hogy elítéljük őket. A korábban említett sztárok mellett sokan még ma is élnének, ha a társadalom a büntetés és elítélés helyett a támogatást, kezelést és egészséges élet irányába terelést választaná velük szemben. A droghasználók nem bűnözők, hanem

Az énekesnő halálának körülményeit nyomozók vizsgálják

A Whitney Houston halálának körülményeit vizsgáló nyomozók várhatóan napokon belül be fogják idézni az énekesnőnek gyógyszereket felíró orvosokat, valamint azoknak a gyógyszertáraknak az alkalmazottait, ahol ezeket kiváltották - közölte szerdán a The Los Angeles Times. A rendőrök több doboznyi gyógyszert foglaltak le a Beverly Hilton Hotelben, amelyben Houstont szombaton holtan találták. Hatósági források szerint az orvosságok mennyisége nem volt szokatlanul nagy, ezért továbbra sem világos, hogy azoknak volt-e közük a sztár halálához. A toxikológiai vizsgálatok hivatalos eredményét még mindig nem közölték. A lap névtelenül nyilatkozó informátora szerint a nyomozók az ilyen esetekben szokásos rutineljárás keretében kívánják kideríteni, hogy az előírásoknak megfelelően adagolták-e a gyógyszereket, s hogy nem írtak-e fel belőlük túl sokat az énekesnőnek. Azt is vizsgálják, hogy a dobozokban a címkével megegyező gyógyszerek voltak-e.

(WEBBeteg - CS. K., Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos / Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

COVID-os volt, és még mindig...

Szakemberek kezdik végre megtalálni annak magyarázatát, hogy a koronavírus fertőzést, majd betegséget követő elhúzódó állapot hogyan és...

Szomatoform vegetatív diszfunkció...

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket...

Drogok és veszélyeik: a kokain

A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő...

Drogok és veszélyeik: szerves...

A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott...

Drogok és veszélyeik: a speed

A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai...

Drogok és veszélyeik: az extasy

Az extasy egy fehér por, melyet tabletta, vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot...

Drogok és veszélyeik: a cannabis

Az egyik legismertebb drog a cannabis, amely több mint 60-féle gyógyhatású anyagot tartalmaz, továbbá a legális drogok mellett a leggyakrabban...

Új, veszélyes szerek a drogpiacon

Nagy tisztaságú amfetamint találtak a nyomozók a feketepiacon és négy újabb szer is felkerült az ún. biofüvek listájára. A Bűnügyi Szakértői...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.