Az izomdiszmorfia tünetei

szerző: Ujfalussy Dorottya Júlia
megjelent:

Az izomdiszmorfiát (testedzésfüggőség) inverz anorexia néven is szokták emlegetni. A testképzavar itt is teljesen egyértelmű, ám éppen ellenkező irányú. Milyen tünetek utalhatnak az izomdiszmorfiára?

Az izomdiszformiában szenvedők testüket szintén nem képesek reálisan megítélni, ám azt éppen túl soványnak, erőtlennek, gyengének látják. A tünet együttes természeténél fogva főként a férfiakra jellemző, leginkább a testépítők vannak kitéve ennek a rendellenességnek.

Izomdiszmorfiások: A sok edzés ellenére fejletlennek látják izomzatukat

Miért nincs eredménye az edzésnek? Milyen a jó edzésterv?

Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak és mégsem volt látható eredmény hosszú hónapok után sem. Ilyenkor az emberek nagy része csalódottan hagyja abba az edzéseket, hiszen miért is küzdeni, ha semmilyen változás sem tapasztalható.
Milyen a jó edzésterv?

Mivel bármennyit edzenek, mindig fejletlennek látják saját izomzatukat, képesek a testedzést végletes túlzásba vinni, akár komoly sérülésekig folytatni.

Emellett általában különböző hormontartalmú készítmények, tömegnövelő táplálék kiegészítők „segítségét” is igénybe veszik, tovább rombolva ezzel testüket, egészségüket.

A gyakran használt anabolikus szteroidok mellékhatásai közé olyan komoly elváltozások tartoznak, mint a csontritkulás, szexuális zavarok, bőrelváltozások, májfunkciós zavarok, és hangulatzavarok.

Izomdiszmorfia: kényszeres magatartás, komoly függőség

Erre a rendellenességre is igen jellemző a kényszeres magatartás. A paciens komolyan úgy gondolja, hogy akár egyetlen edzés elhagyása is súlyos izomtömeg veszteséghez vezethet, ezért életét teljesen az edzésnek rendeli alá. Testét szégyelli, nyilvános helyen általában csak teljesen felöltözve mutatkozik, strandra nem jár, még nyáron is hosszú ujjú ruházatot visel.

Testépítés és táplálékkiegészítők

"A testépítés során táplálékkiegészítőként fogyasztott szereknek vannak veszélyei?" - Az orvos válasza

Biológiai vonatkozásban a zavar kialakulásában szerepet játszhat a kimerülésig gyakorolt testmozgás által felszabadított endogén ópiát, a béta-endorfin. Ezt az anyagot saját testünk termeli és egyes drogokéhoz hasonló mechanizmus révén egyfajta eufórikus állapotot eredményez.

Egyes szakemberek feltételezik, hogy az endogén opiátokkal kapcsolatban is kialakulhat addikció, azaz a paciens függővé válhat.

A jelenség tényleges háttere azonban ennél kétséget kizáróan sokkal bonyolultabb és megfejtése további kutatásokat igényel.

A zavar kialakulásának pszichológiai vonatkozásai tekintetében valószínű, hogy az önértékelés (testértékelés) zavara az egyik kulcstényező, illetve valószínű az is, hogy a spottevékenységnek egyfajta kompenzációs szerep jut.

Különleges táplálkozási zavarok

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább. Különleges táplálkozási zavarok

(Ujfalussy Dorottya Júlia - ELTE Biológiai Intézet, Etológia Tanszék)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.