Az izomdiszmorfia tünetei

szerző: Ujfalussy Dorottya Júlia
megjelent: 2011.03.29.

Az izomdiszmorfiát (testedzésfüggőség) inverz anorexia néven is szokták emlegetni. A testképzavar itt is teljesen egyértelmű, ám éppen ellenkező irányú. Milyen tünetek utalhatnak az izomdiszmorfiára?

Az izomdiszformiában szenvedők testüket szintén nem képesek reálisan megítélni, ám azt éppen túl soványnak, erőtlennek, gyengének látják. A tünet együttes természeténél fogva főként a férfiakra jellemző, leginkább a testépítők vannak kitéve ennek a rendellenességnek.

Izomdiszmorfiások: A sok edzés ellenére fejletlennek látják izomzatukat

Miért nincs eredménye az edzésnek? Milyen a jó edzésterv?

Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak és mégsem volt látható eredmény hosszú hónapok után sem. Ilyenkor az emberek nagy része csalódottan hagyja abba az edzéseket, hiszen miért is küzdeni, ha semmilyen változás sem tapasztalható.
Milyen a jó edzésterv?

Mivel bármennyit edzenek, mindig fejletlennek látják saját izomzatukat, képesek a testedzést végletes túlzásba vinni, akár komoly sérülésekig folytatni.

Emellett általában különböző hormontartalmú készítmények, tömegnövelő táplálék kiegészítők „segítségét” is igénybe veszik, tovább rombolva ezzel testüket, egészségüket.

A gyakran használt anabolikus szteroidok mellékhatásai közé olyan komoly elváltozások tartoznak, mint a csontritkulás, szexuális zavarok, bőrelváltozások, májfunkciós zavarok, és hangulatzavarok.

Izomdiszmorfia: kényszeres magatartás, komoly függőség

Erre a rendellenességre is igen jellemző a kényszeres magatartás. A paciens komolyan úgy gondolja, hogy akár egyetlen edzés elhagyása is súlyos izomtömeg veszteséghez vezethet, ezért életét teljesen az edzésnek rendeli alá. Testét szégyelli, nyilvános helyen általában csak teljesen felöltözve mutatkozik, strandra nem jár, még nyáron is hosszú ujjú ruházatot visel.

Testépítés és táplálékkiegészítők

"A testépítés során táplálékkiegészítőként fogyasztott szereknek vannak veszélyei?" - Az orvos válasza

Biológiai vonatkozásban a zavar kialakulásában szerepet játszhat a kimerülésig gyakorolt testmozgás által felszabadított endogén ópiát, a béta-endorfin. Ezt az anyagot saját testünk termeli és egyes drogokéhoz hasonló mechanizmus révén egyfajta eufórikus állapotot eredményez.

Egyes szakemberek feltételezik, hogy az endogén opiátokkal kapcsolatban is kialakulhat addikció, azaz a paciens függővé válhat.

A jelenség tényleges háttere azonban ennél kétséget kizáróan sokkal bonyolultabb és megfejtése további kutatásokat igényel.

A zavar kialakulásának pszichológiai vonatkozásai tekintetében valószínű, hogy az önértékelés (testértékelés) zavara az egyik kulcstényező, illetve valószínű az is, hogy a spottevékenységnek egyfajta kompenzációs szerep jut.

Különleges táplálkozási zavarok

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább. Különleges táplálkozási zavarok

(Ujfalussy Dorottya Júlia - ELTE Biológiai Intézet, Etológia Tanszék)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Az erősítés kultusz - káros-e vagy sem?

A tudomány hihetetlenül gyorsan fejlődik. Nap mint nap írunk felül olyan elveket, amelyeket évtizedeken át vallottunk, és valami ilyesmire biztatnak...

"Izmos akartam lenni, de a potenciám lett oda - Mit tegyek?"

"11 hetes szteroidkúrám után aggasztóan csökkent a libidóm, bár volt olyan partnerem, akivel nem volt ilyen gondom. Ez most átmeneti probléma, vagy...

Kifogások miatt vége?!

Volt olyan újévi fogadalma, hogy többet sportol, komolyabban veszi az edzéseket, lefogy, vagy éppen izmot fejleszt? Mi valósult meg azóta? Lejár...

A testépítés során használt táplálékkiegészítők hatása - Az orvos válaszol

Fogyasztott tiszta kreatin koncentrátumoknak van-e valamilyen szervezetre káros hatása? A rendszeres taurin használatnak milyen veszélyei vannak?...

Testépítés és tömegnövelés kezdőknek - Az orvos válaszol

"18 éves fiú vagyok és 180 cm vagyok és 70kg, vagyok vékony alkat. Szeretnék kidolgozott felsőtesttel rendelkezni és egy ideje dolgozom is rajta. A...

"A testépítéstől összemehet a férfiasságom?" Az orvos válaszol

"16 éves koromban a méret 16 cm körülinek felelt meg most 24 vagyok és 11 cm, de ez már kb. 18 éves korom óta állandósult. Okozhatja ezt a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.